You are here

Από τον πύργο Σιακόλα στους σημερινούς πύργους

03/01/2018 00:19

Για αρκετά χρόνια ο πύργος Σιακόλα αποτελούσε σημείο αναφοράς για την οικιστική ανάπτυξη της Λευκωσίας.  Σήμερα είναι ένας από τους πολλούς και αρκετά ψηλότερους πύργους που υπάρχουν σχεδόν σε όλες τις πόλεις πλην της Πάφου.

Με τον ρυθμό που έχουν πάρει τα πράγματα, οι έντεκα όροφοι του πύργου Σιακόλα θα αποτελούν μια ανάμνηση της εποχής τους – ότι τα εξαώροφα και επταώροφα κτίρια της δεκαετίας του 1950.

Με τις ευλογίες των αρμοδίων αρχών που εκδίδουν διαβατήρια για τους εύπορους αγοραστές των διαμερισμάτων των νέων πύργων, η οικιστική ανάπτυξη ανεβαίνει ορόφους και αρκετά νέα πολυώροφα κτίρια καταλαμβάνουν την αίγλη των παλιών.

Οι πύργοι της Λευκωσίας

Ο πύργος Σιακόλα ήταν ένα από τα πρώτα πολυώροφα κτίρια που απέκτησε η Λευκωσία.  Τη δεκαετία του 50 ονομαζόταν Μέγαρο Μαγκλή από το όνομα του επιχειρηματία που το έκτισε όπως ανέφερε στη StockWatch ο εκπρόσωπος τύπου του δήμου Μάκης Νικολαΐδης.

Πριν αρκετά χρόνια ο επιχειρηματίας Νίκος Σιακόλας το αγόρασε και μετέτρεψε τον ενδέκατο όροφο κτήριο σε εμπορικό κέντρο ενώ στην οροφή του εγκατέστησε παρατηρητήριο απ’ όπου ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες μπορούν να αγναντεύουν την πρωτεύουσα μέχρι και 360 μοίρες.

Ανάμεσα στα ψηλά κτίρια της πρωτεύουσας περιλαμβάνεται πλέον και η Λεβέντειος Πινακοθήκη η οποία βρίσκεται στην καρδιά της Λευκωσίας.

Αποτελείται από 16 ορόφους εμπορικής και οικιστικής χρήσης.

Η Λεβέντειος Πινακοθήκη η οποία εγκαινιάστηκε το 2014 φιλοξενεί περισσότερα από 800 αντικείμενα και έργα τέχνης.

Ο πρώτος σύγχρονος πύργος που απέκτησε η Λευκωσία το 2013 είναι το 17-ώροφο κτίριο Jean Nouvel Tower 25 στο κέντρο της πόλης σε μικρή απόσταση από την πλατεία Ελευθερίας.  Το 2016 βραβεύθηκε ανάμεσα σε 132 κτήρια, ως το καλύτερο ψηλό κτίριο της Ευρώπης από το συμβούλιο των ψηλών κτιρίων λόγω των ειδικών χαρακτηριστικών του που περιλαμβάνουν το λευκό τσιμέντο και τα ενδημικά φυτά που στην βόρεια πλευρά καλύπτουν το 80% της πρόσοψης του κτιρίου.

Πριν δύο περίπου χρόνια ολοκληρώθηκαν και τα έργα ενός ακόμη μοντέρνου εμπορικού 16όροφου πύργου απέναντι από το προεδρικό μέγαρο.

Το γιγαντιαίο ατσάλινο κτίριο President Tower της Wargaming βρίσκεται επί της λεωφόρου Δημοσθένη Σεβέρη, δίπλα από το υπουργείο εξωτερικών.

Τοπογραφικά, το οικόπεδο οριοθετείται σε ένα από τα υψηλά σημεία της πρωτεύουσας, αποκτώντας έτσι το πλεονέκτημα της απρόσκοπτης θέας της πόλης προς όλες τις κατευθύνσεις.

Να σημειωθεί πάντως ότι η Λευκωσία φιλοδοξεί να αποκτήσει τον πρώτο ουρανοξύστη 51ος ορόφων απέναντι από το κτίριο Σιαντεκλέρ, κοντά στην ελληνική πρεσβεία.

Η εταιρεία εξασφάλισε ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο την καταρχήν έγκριση του δημοτικού συμβουλίου το οποίο είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο  για την έκδοση των πολεοδομικών αδειών.

Φυτρώνουν πύργοι σαν μανιτάρια στη Λεμεσό

Το πρώτο πολυώροφο κτίριο στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού είναι το Olympic Residence το οποίο ολοκληρώθηκε το 2012.

Αποτελείται από τους διδύμους πύργους ύψους 63 μέτρων ο καθένας και 20 ορόφων.

Στο όλο έργο στεγάζονται 104 επαύλεις και 17 εμπορικές μονάδες ανέφερε ο πολιτικός μηχανικός του δήμου.

Μεταξύ των συνόρων του δήμου Λεμεσού και του Αγίου Αθανασίου αναγέρθηκε ακόμη ένας πύργος το εντυπωσιακό Oval,16 ορόφων ύψους 75 μέτρων.

Το έργο ολοκληρώθηκε το 2017 και αποτελείται μόνο από πολυτελή γραφεία.

Οι τελευταίες πινελιές μπαίνουν και στον 17-ώροφο πύργο Arc Ship στο δήμο Λεμεσού.

Στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού δίπλα ακριβώς από τους δίδυμους πύργους σε εξέλιξη βρίσκεται και το project Limassol One το οποίο θα ανεβαίνει ακόμη πιο ψηλά και θα φθάνει τους 37 ορόφους.

Πολεοδομική άδεια εξασφάλισε και το Limassol Del Mar στο δήμο Γερμασόγειας το οποίο θα αποτελείται από δύο πύργους αλλά και το Limassol Landmark 34 ορόφων στα δημοτικά όρια της Λεμεσού και το Lanitis Seafront, το οποίο θα αποτελείται από τρεις πύργους 37 ορόφων.

Στη λεωφόρο Μακαρίου ετοιμάζεται και η ανέγερση του Cedar Oasis ενός πύργου 16 ορόφων.

Λάρνακα: Από το Nicolaides Sea View στο Radisson Blu

Το πρώτο πολυώροφο απόκτημα της Λάρνακας  τοποθετείται γύρω στο 2007.

Πρόκειται όπως δήλωσε στη StockWatch ο πολιτικός μηχανικός του δήμου Ανδρέας Καρακατσάνης για την πολυκατοικία Νικολαΐδης Sea view city 11 ορόφων, στην οδό Καλογραιών.

Το ξενοδοχείο επίσης «Τέσσερα Φανάρια» το οποίο για περισσότερο από μισό αιώνα υπήρξε σημείο αναφοράς στο παραλιακό μέτωπο της πόλης τα τελευταία χρόνια μετατράπηκε σε 10όροφη πολυκατοικία.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ιστορία του πρώτου πολυώροφου κτηρίου της πόλης του Ζήνωνα το ονομαζόμενο «Κίτιον» στη γωνία Ζήνωνος Κιτιέως  και Ζήνωνος Πιερίδη το οποίο κτίστηκε το 1963.

Αν και ήταν μόλις τεσσάρων ορόφων ο ανελκυστήρας ο οποίος για πρώτη φορά έκανε την παρουσία του στην πόλη προκάλεσε την περιέργεια των Λαρνακέων οι οποίοι το επισκέπτονταν για να ανεβοκατεβαίνουν με το ασανσέρ όπως ανέφερε ο κ. Καρακατσάνης.

Η πολυκατοικία διατηρείται  μέχρι και σήμερα σε καλή κατάσταση.

Κατά τα άλλα η πόλη του Ζήνωνα αναμένει και τη λειτουργία εντός του Μαρτίου και του πρώτου πολυώροφου ξενοδοχείου της το Radisson Blu, 16 ορόφων παρά τον κυκλικό κόμβο του λιμανιού.

Χωρίς πύργους η Πάφος

Η Πάφος είναι η μόνη πόλης της Κύπρου που μέχρι στιγμής δεν διαθέτει κανένα ψηλό κτίριο όπως δήλωσε στη StockWatch ο υπεύθυνος του γραφείου τεχνικών υπηρεσιών.

Τα μόνα ψηλά κτίρια, που διαθέτει είναι οι δύο δημόσιοι χώροι στάθμευσης πέντε ορόφων έκαστο.

Το ένα είναι στην οδό 1ης Απριλίου και το δεύτερο επί της λεωφόρου Νικολάου Νικολαΐδη και Γρηγόρη Αυξεντίου και τα δύο γύρο από το κέντρο της πόλης.

Της Ηρώς Ευθυμίου