You are here

Δημοτική Αγορά Λεμεσού: Lifting στα 100 έτη

16/07/2018 11:23

Λίφτινγκ στα εκατό χρόνια ζωής της Α’ Δημοτικής Αγοράς, επιχειρεί ο Δήμος Λεμεσού. Η φθίνουσα πορεία του άλλοτε ένδοξου «παντοπωλείου» κινητοποίησε το δήμο, ο οποίος επιχειρεί να επαναφέρει την παλιά αίγλη της Αγοράς, ανατέθοντας σε κοινοπραξία εταιρειών την ανακαίνιση και διαχείριση του χώρου, που αναμένεται να λειτουργήσει πριν τα Χριστούγεννα του 2019. 

«Δίνεται μια μοναδική ευκαιρία για την αναγέννηση της Αγοράς, καθώς τα τελευταία χρόνια η φθίνουσα πορεία ήταν κάτι περισσότερο από εμφανής. Στόχος είναι όπως η Αγορά παραμείνει και αναβαθμιστεί από άποψη αισθητικής όσο και χρήσεων ως ένα σημείο αναφοράς για την πόλη», τονίζει ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης.

Το Παντοπωλείο της Λεμεσού

Η απόφαση για δημιουργία μιας Κεντρικής Δημοτικής Αγοράς πάρθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Λεμεσού, υπό τη Δημαρχία του Σπύρου Αραούζου στις 8 Μαρτίου 1917 και τα σχέδια ανατέθηκαν στον Ελλαδίτη Αρχιτέκτονα Ζαχαρία Βόνδα.

Η Δημοτική Αγορά της Λεμεσού λειτούργησε για πρώτη φορά στις 14 Απριλίου 1918 στις 9 το πρωί. Αποτελείτο από 70 πρατήρια, 8 εξωτερικά μαγαζιά και ένα καφενείο στην πλατεία. Στην πορεία των χρόνων, εξελίχτηκε κτιριολογικά, με σημαντικές αλλαγές, όπως η στέγαση της το 1932 και η επέκταση της που ολοκληρώθηκε το 1948 και έδωσε και την τελική περίπου σημερινή μορφή της.

Στα 100 χρόνια της ζωής της, η Δημοτική Αγορά έζησε μέρες πραγματικής δόξας. Υπήρξε το κέντρο της εμπορικής κίνησης της πόλης, αλλά και πολλών πολιτιστικών και κοινωνικών εκδηλώσεων.

«Με τις κοινωνικοοικονομικές εξελίξεις της πόλης από τη δεκαετία του 1980 και μετά, η Δημοτική Αγορά άρχισε μια φθίνουσα πορεία. Ομολογουμένως, έγιναν έκτοτε αρκετές προσπάθειες για αναζωογόνηση και αναβάθμιση της, χωρίς όμως μόνιμα αποτελέσματα. Τα τελευταία χρόνια, αυτή η φθίνουσα πορεία της Δημοτικής Αγοράς, ήταν κάτι από περισσότερο εμφανής, έτσι αποφασίσαμε να αναλάβουμε δράση», αναφέρει ο Δήμαρχος Νίκος Νικολαίδης.

Το Δημοτικό συμβούλιο έθεσε ως στόχο όπως η Αγορά παραμείνει και αναβαθμιστεί από άποψη αισθητικής όσο και χρήσεων, ως ένα σημείο αναφοράς για την πόλη, ενισχύοντας την με συμβατές χρήσεις οι οποίες να συνάδουν με την πρόνοια του Σχεδίου Περιοχής Κέντρου Πόλης. Μέσα από ανοικτές διαδικασίες δημόσιων προσφορών, αναζητήθηκε στρατηγικός επενδυτής, για να αναλάβει την ευθύνη της υλοποίησης αυτού του οράματος.

Λίφτινγκ υπό προϋποθέσεις

Οι κατευθυντήριες γραμμές που έθεσε ο Δήμος στις προτάσεις των ενδιαφερομένων, αφορούσαν στη διασφάλιση του παραδοσιακού χαρακτήρα της Αγοράς, στη δημιουργία χώρων εστίασης και ψυχαγωγίας, στην αξιοποίηση της ως τουριστικός και εκπαιδευτικός προορισμός και στη δημιουργία χώρων για διοργάνωση εκδηλώσεων.

Ως στρατηγικός συνεργάτης επιλέγηκε η Κοινοπραξία Prosperity Group.Υπογράφθηκε συμβόλαιο ενιαίας διαχείρισης για περίοδο δέκα χρόνων με δυνατότητα ανανέωσης για πέντε ακόμη χρόνια. Η κοινοπραξία θα αναλάβει την ανακαίνιση και διαχείριση όλων των υποενοικιαζόμενων υποστατικών και χώρων, συνολικής έκτασης τριών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων.

Η νέα Δημοτική Αγορά Λεμεσού θα διαθέτει παραδοσιακά καταστήματα, εστιατόρια, γραφεία, παιδότοπο και χώρο για εκδηλώσεις, ενώ η όλη διαδικασία βρίσκεται στη φάση της αδειοδότησης.

Το λογότυπο της Αγοράς, εμπνεύστηκε από την μοναδική αρχιτεκτονική του κτιρίου, σε συνδυασμό με ένα μοντέρνο αέρα που εμπνέει ανανέωση. Η απλότητα του, καθώς και η προσαρμοστικότητα του σε πληθώρα χρωμάτων συντείνουν σε ένα εκλεπτυσμένο αποτέλεσμα.

Τα προκαταρκτικά σχέδια είναι έτοιμα για έγκριση, ενώ στόχος είναι το συντομότερο να ξεκινήσουν οι εργασίες, ώστε η νέα Δημοτική Αγορά της Λεμεσού να λειτουργήσει πριν από τα Χριστούγεννα του 2019.

Όπως αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας και Ανάδοχος του έργου, Πάνος Αλεξάνδρου, στα 100 χρόνια λειτουργίας του, το Παντοπωλείο, λειτουργούσε στην κοινότητα της πόλης όχι μόνο έως κέντρο για αγορά φρέσκων φρούτων και λαχανικών, αλλά και σαν κεντρικός χώρος συναντήσεων για τους ντόπιους. 

«Η παράδοση αυτή θα διατηρηθεί με την εξέλιξη του χώρου και θα ενδυναμωθεί με επιπρόσθετα καταστήματα και χώρους αναψυχής κρατώντας πάντα στην καρδιά των δραστηριοτήτων της την Κυπριακή παράδοση, προσφέροντας σε ντόπιους και τουρίστες μια ολοκληρωμένη εμπειρία παράδοσης και ζωής. Στο χώρο θα υπάρχει μεγάλη επιλογή από χώρους φαγητού, καταστήματα λιανικής πώλησης, χώρους αναψυχής για όλη την οικογένεια, εξωτερικό μπαρ στον πρώτο όροφο, χώρους γραφείων, αίθουσα συνεδριάσεων, χώρους για μουσικές και άλλες παραστάσεις, εκθέσεις και άλλα», σημειώνει.

Ο κ. Αλεξάνδρου τονίζει ότι σε συνεργασία με τον Δήμο Λεμεσού και την στήριξη των τοπικών αρχών, αλλά και την ομάδα διεθνούς φήμης συμβούλων σχεδιασμού και διαχείρισης, «θα παραδόσουμε ένα μοναδικό έργο που θα αποτελέσει πόλο έλξης της τοπικής κοινωνίας αλλά και τουριστών που επισκέπτονται την πόλη μας».

Της Μαρίας Κωνσταντίνου