You are here

Εκτός έργων οι παρανομούντες εργολάβοι

24/03/2009 06:47
Φρένο στην ασυδοσία που παρατηρούν στον ευρύτερο κατασκευαστικό τομέα είναι αποφασισμένες να θέσουν οι συντεχνίες, ζητώντας από το κράτος να αποκλείσει από τη διαδικασία εκτέλεσης κυβερνητικών έργων όσους εργολάβους απολύουν προσωπικό και μισθώνουν ταυτόχρονα υποεργολάβους.

Με τις συντεχνίες ένωσαν χθες τη φωνή τους και οι οργανωμένοι εργολάβοι καθώς μετά από πολύωρη σύσκεψη στα γραφεία της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών (ΟΣΕΟΚ), αποφασίστηκε να αποστείλουν επιστολές στους πέντε αρμόδιους υπουργούς Εργασίας, Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Συγκοινωνιών με την οποία να ζητούν όπως σε έκτακτη συνεδρία αποφασιστούν οι τρόποι με τους οποίους θα εμποδίζονται οι παρανομούντες να αναλαμβάνουν έργα του δημοσίου.

Ο γενικός γραμματέας Οικοδομών της ΠΕΟ, Μιχαλάκης Παπανικολάου, προειδοποίησε ότι «έληξε η περίοδος χάριτος και τώρα θα πρέπει να ληφθούν μέτρα εναντίων όσων με προκλητικό τρόπο αγνοούν τις συλλογικές συμβάσεις».

Από μέρους της ΣΕΚ, ο γενικός γραμματέας Οικοδομών Γιαννάκης Ιωάννου εξήγησε ότι «εργολάβοι που δεν τηρούν τις συλλογικές συμβάσεις, αναλαμβάνουν έργα τα οποία εν συνεχεία αναθέτουν σε υποεργολάβους που είναι χειρότεροι από αυτούς». Υποστήριξε ότι «πριν δύο μέρες σε 12 επιστολές του υπουργείου Συγκοινωνιών για έργα, οι 11 αιτητές αφορούσαν εργολάβους τους οποίους δεν γνώριζε κανένας».

Ο πρόεδρος της ΟΣΕΟΚ, Σώτος Λοής, ανέφερε από τη δική του πλευρά ότι εργολάβοι και συντεχνίες είναι αποφασισμένοι να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για πάταξη του φαινομένου της παράνομης υποεργολαβίας. Ο κ. Λοής παραδέχθηκε επίσης ότι «έγιναν αρκετές καταγγελίες στο υπουργείο Εργασίας για εργολάβους που δεν τηρούν τις συλλογικές συμβάσεις».

Της Ηρώς Ευθυμίου