You are here

Ελπίδες για ανάκαμψη ακινήτων

31/03/2009 12:43
Προσδοκίες ότι οι σημαντικές μειώσεις που παρατηρούνται στις τιμές ακινήτων θα αρχίσουν να αναθερμαίνουν τη δραστηριότητα στην κτηματαγορά, εκφράζουν οι παράγοντες του κλάδου. Η αναφορά σε μειώσεις τιμών, που μέχρι πρόσφατα ήταν ταμπού για μεσίτες και developers, αποτελεί σήμερα σημαντικό όπλο στις προσπάθειες που καταβάλλουν για τόνωση της ζήτησης. Αν και τα επίσημα στοιχεία δείχνουν μείωση στη δραστηριότητα στον κλάδο πέραν του 60%, παράγοντες του κλάδου κάνουν λόγο για αυξημένη κινητικότητα τις τελευταίες βδομάδες. Αποδίδουν την βελτίωση των συνθηκών που υπάρχουν στην αγορά στην αύξηση της εγχώριας ζήτησης, η οποία διαφοροποιείται ανά επαρχία.

Ο πρόεδρος του νεοσύστατου Συνδέσμου Προώθησης Ανάπτυξης Ακινήτων, Γιώργος Μουσκίδης, τόνισε σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη ότι «η ζήτηση στη Λευκωσία αφορά διαμερίσματα και σπίτια, στον Πρωταρά και Αγία Νάπα, εξοχικές κατοικίες κυρίως από Λευκωσιάτες και στη Λεμεσό, σπίτια και διαμερίσματα από Κύπριους και Ρώσους». Αντίθετα υποστήριξε «στη Λάρνακα και Πάφο το ενδιαφέρον τόσο από Κύπριους όσον και από ξένους είναι μειωμένο με εξαίρεση κάποιες εξειδικευμένες περιοχές όπως τα Περβόλια στη Λάρνακα».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μουσκίδης δεν ήταν σε θέση να δώσει οιαδήποτε στοιχεία που να δείχνουν αύξηση στη ζήτηση ή τις τάσεις που παρατηρούνται ανά επαρχία.

Όσον αφορά τη μείωση στις τιμές, επεσήμανε ότι «ήταν αποτέλεσμα της πληθώρας αδιάθετων οικιστικών μονάδων σε σχέση με την κάμψη της ζήτησης ειδικότερα στις τουριστικές περιοχές».

Υποστήριξε ότι «σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και οι ανταγωνιστικές χώρες όπως είναι η Ισπανία και η Ελλάδα καθώς επίσης και η πίεση που ασκούν οι τράπεζες στους developers» οι οποίοι αναγκάζονται σύμφωνα με τον κ. Μουσκίδη, «να πωλούν τα ακίνητα τους σε μειωμένες τιμές ενώ οι μεγαλύτερες ευκαιρίες παρουσιάζονται στις μεταχειρισμένες οικίες που πωλούν οι ξένοι και ιδιαίτερα οι Βρετανοί».

«Στη Λευκωσία, αν και στο κέντρο και τα προάστια οι τιμές είναι σταθερές, σε συγκεκριμένες περιοχές στην περιφέρεια παρατηρείται μείωση της τάξης του 5-10%», είπε. «Μεγαλύτερη μείωση μέχρι 15% παρατηρείται στις περιοχές Τσερίου, Κοκκινοτριμιθιάς και Λακατάμιας».

«Σε άλλες περιοχές εκτός Λευκωσίας και Λεμεσού, η μείωση στις τιμές ανέρχεται στο 15-20% κυρίως στα μεταχειρισμένα σπίτια και διαμερίσματα» ανέφερε.

Αναλύοντας στη συνέχεια τους λόγους που παρατηρείται η αυξητική τάση στη ζήτηση τους, απέδωσε κατ’αρχήν στην τάση του Κύπριου να ψάχνει για ευκαιρίες, στα ελκυστικότερα στεγαστικά δάνεια που προσφέρουν οι τράπεζες, και στα μέτρα της κυβέρνησης για ενίσχυση του τομέα των ακινήτων. Συνέβαλε, συμπλήρωσε, και η εξαγγελία της κυβέρνησης για μεγάλα έργα όπως γήπεδα γκολφ και μαρίνες αλλά και στην ανοδική πορεία που ακολουθεί το χρηματιστήριο τις τελευταίες δύο εβδομάδες που επιδρούν θετικά στη ψυχολογία του κόσμου.

Μιλώντας στη συνέχεια για τα κακώς έχοντα της κυπριακής κτηματαγοράς και στο τι πρέπει να γίνει, επεσήμανε ότι θα πρέπει να μειωθεί η φορολογία, το ΦΠΑ που είναι 15%, ο κεφαλαιουχικός φόρος που ανέρχεται στο 20% και τα μεταβιβαστικά στο 8% τα οποία όπως είπε είναι υπερβολικά. Θα πρέπει ακόμη να επισπευτούν οι διαδικασίες έκδοσης τίτλων καθώς σε περιοχές που εκδίδονται εύκολα τίτλοι χρειάζεται κατά μέσο όρο 3 χρόνια ενώ σε περιοχές όπως ο Πρωταράς 20 χρόνια.

Της Ηρώς Ευθυμίου