You are here

Α. Λοϊζου: Τα χείριστα έπονται στα ακίνητα

02/12/2008 07:00
• Πόσο υποχωρούν οι τιμές

• Άρχισαν οι απολύσεις

• Κίνδυνος μακράς ύφεση στον κλάδο


Σε περίοδο μακράς ύφεσης φαίνεται να εισέρχεται ο κλάδος των ακινήτων, με τις τιμές να παρουσιάζουν ήδη σημαντικές μειώσεις, χωρίς να αποκλείεται χειροτέρευση της κατάστασης την επόμενη τριετία. Σε συνέντευξη του στη StockWatch, ο εκτιμητής και σύμβουλος ακινήτων Αντώνης Λοϊζου, παραθέτει τις εκτιμήσεις του για την παρούσα κατάσταση, τονίζοντας ότι άρχισαν ήδη σημαντικές μειώσεις τιμών στα τουριστικά ακίνητα, μέχρι 20%, και μειώσεις μέχρι 10% στην ντόπια αγορά, αναλόγως της τοποθεσίας.

Οι προβλέψεις του κ. Λοίζου είναι συμβατές με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις δεκάδων επιχειρηματιών που περιλήφθηκαν στις τρεις σφυγμομετρήσεις της αγοράς που παρουσίασε η StockWatch τους τελευταίους μήνες, και διαφέρουν από τα στοιχεία που καταρτίζονται για λογαριασμό του μεσιτικού γραφείου BuySell, βάσει των οποίων υπάρχει ετήσια αύξηση στις τιμές της τάξης του 10%. Η δημοσίευση των δηλώσεων του κ. Λοϊζου, που διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες βάσεις ιστορικών δεδομένων για την εγχώρια αγορά, ακολουθούν τη χθεσινή κοινοποίηση προβλέψεων της Κεντρικής Τράπεζας ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της εγχώριας οικονομίας θα περιοριστεί στο 2% το 2009, στο χαμηλότερο σημείο από το 2003.

Στη συνέντευξη του στη StockWatch, ο κ. Λοϊζου εκτιμά ότι η κατάσταση στην αγορά ακινήτων θα ξεκαθαρίσει όταν αρχίσουν να φαίνονται οι αρνητικές επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στον τουρισμό. Εκείνη είναι ίσως η κατάλληλη στιγμή για αγορές, υποστηρίζει.

Από την άλλη, όμως, διαβλέπει ότι η κρίση θα έχει μακρύτερη διάρκεια και μεγαλύτερος βάθος. «Επειδή όμως θα επαληθευτούν οι εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για κρίση, οπωσδήποτε το 2009 και πολύ πιθανώς το 2010 και ίσως και το 2011, σίγουρα θα δούμε μειώσεις των τιμών σε αυξανόμενο ρυθμό διότι αυτοί που βρίσκονται κάτω από δάνεια δεν θα αντέξουν», αναφέρει.

Όσον αφορά τους developers, ο κ. Λοίζου λέει ότι πάγωσαν τα νέα τους projects. «Θα πρέπει να είναι τρελός κάποιος για να κτίζει αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο διότι οι τράπεζες δεν δανείζουν αλλά και ένας σημαντικός αριθμός ακινήτων παραμένει στα αζήτητα».

Οι developers, σημειώνει, στην προσπάθεια τους να δελεάσουν τους αγοραστές προσφέρουν διάφορα «μπιχλιμπίδια» όπως έπιπλα και άλλο οικιακό εξοπλισμό, μια τακτική η οποία δεν θα αποδώσει στην πράξη, σημειώνει, έτσι σύντομα οι developers θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε μειώσεις τιμών.

Όσον αφορά στο θέμα των απολύσεων, συμφωνεί με τους οικοδόμους οι οποίοι δήλωσαν πρόσφατα ότι μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι θα μειώσουμε το μέγεθος της κρίσης, με 20 χιλ. εργαζόμενους στον ευρύτερο κατασκευαστικό τομέα να βρίσκονται στη λίστα των υποψήφιων ανέργων. Ήδη υπογραμμίζει στις παράλιες πόλεις ξεκίνησαν οι απολύσεις.

Σχολιάζοντας τα μέτρα που προγραμματίζει το υπουργείο Εσωτερικών στο πλαίσιο της αναθεώρησης των τοπικών σχεδίων τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της φορολόγησης των κενών οικοπέδων ως ένα μέτρο συγκράτησης των τιμών.

Της Ηρώς Ευθυμίου