You are here

Πολλά βελτιωτικά έργα για τη Λεμεσό του 2020

05/01/2018 07:30

Αρκετά βελτιωτικά έργα βρίσκονται σε διάφορα στάδια υλοποίησης στη Λεμεσό με στόχο τη βελτίωση του αστικού κέντρου μέχρι το 2020.

Τα έργα έχουν συνολική αξία €22 εκ. και, σύμφωνα με τους αρμοδίους, έχουν λάβει μερική χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λεμεσού Νίκο Νικολαΐδη, αρκετά έργα συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 και συγκεκριμένα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Αειφόρος Ανάπτυξη» στον άξονα προτεραιότητας «Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα».

Η συγχρηματοδότηση βασίστηκε στη στρατηγική βιώσιμης αστικής ανάπτυξης η οποία εκπονήθηκε το 2015 και αφορούσε προτάσεις αναπτυξιακών παρεμβάσεων στη δυτική περιοχή του κέντρου της πόλης.

Στόχος τους μία πόλη φιλική και ελκυστική για κοινωνικές, περιβαλλοντικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Πέραν όμως αυτών που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο δήμος Λεμεσού τροχιοδρομεί έργα τα οποία θα έχουν ως αποτέλεσμα και την οικονομική ενίσχυση των εσόδων του. Ανάμεσα σ’ αυτά περιλαμβάνονται η εκμετάλλευση του μεγαλύτερου φιλέτου του δήμου στην περιοχή εναερίου και ανάπλαση της Πλατείας Ηρώων.

Έργα με Ευρωπαϊκή συνεισφορά

Μεταξύ των έργων που προγραμματίζονται με συγχρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά κονδύλια είναι:

- Ανάπλαση και αποκατάσταση των δημοτικών πολυκατοικιών στην οδό Μισιαούλη και Καβάζογλου και αξιοποίηση τους για πολιτιστικούς, κοινωνικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς.

- Kάθετες προσβάσεις στο θαλάσσιο μέτωπο.

- Ανάπλαση της οδού Μισιαούλη και Καβάζογλου.

- Δημιουργία κέντρου καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στο δημοτικό κτιριακό συγκρότημα του δήμου στη Φραγκλίνου Ρούσβελτ

- Αποκατάσταση του τουρκοκυπριακού κινηματογράφου και μετατροπή του σε πολυχώρο πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

- Διαμόρφωση και εμπλουτισμός πλατειών (Συντάγματος, Φιλελλήνων, Αναγέννησης, Νίκου Ρούσου).

- Σχεδιασμός της πλατείας Ειρήνης.

- Ανάπλαση και βελτίωση όψεων υποστατικών (οικιών και καταστημάτων) σε τμήμα της δυτικής περιοχής κέντρου πόλης.

- Επέκταση του γραμμικού πάρκου Γαρύλλη – Οργανική σύνδεση με τη θάλασσα κατά μήκος των οδών Παλλάδος /Δημοκρατίας /Αλεξανδρείας. 

- Δημιουργία κέντρου ενασχόλησης ενηλίκων και δημιουργία κέντρου ημερήσιας υποδοχής αστέγων.

- Πράσινος περίπατος στα θρησκευτικά, ιστορικά και αρχιτεκτονικά μνημεία της δυτικής περιοχής του κέντρου της πόλης.

Να γίνουν στολίδι οι πλατείες

Με στόχο όπως οι δημόσιες πλατείες καταστούν στολίδι των συνοικιών, ώστε να συνδράμουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των περίοικων και να καταστούν πόλοι έλξης, οι πλατείες της Λεμεσού αναβαθμίζονται και αναπλάθονται.

Οι νέες πλατείες θα αποτελέσουν κύτταρα κοινωνικής συνάντησης και διαλόγου των κατοίκων της περιοχής, όλων των ηλικιών. Περαιτέρω στόχος είναι όπως δοθεί η δυνατότητα σε άτομα της τρίτης ηλικίας, σε άτομα με ειδικές ικανότητες - ΑΜΕΑ και ευρύτερα σε όλους να γυμνάζονται συστηματικά και δωρεάν, σε ένα γειτονικό, εύκολα προσβάσιμο και ευχάριστο περιβάλλον με συνεπακόλουθο να βελτιώσουν τη σωματική τους κατάσταση, την υγεία τους, τη διασκέδαση και την κοινωνικοποίηση τους, χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Η ανάπλαση των πλατειών αναμένεται να ξεπεράσει σε κόστος τα €7 εκ.

«Λίφτινγκ» στις κατοικίες της Μισιαούλη & Καβάζογλου

Μνημεία ιστορικής και αρχιτεκτονικής σημασίας θεωρούνται οι δημοτικές πολυκατοικίες της οδού Μισιαούλη και Καβάζογλου. Η ανάπλαση τους πέραν του γεγονότος ότι θα βελτιώσει την εικόνα της περιοχής, αφού τα τελευταία χρόνια οι κατοικίες παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης, θα υποστηρίξει την κοινωνική συνοχή των κατοίκων, αφού θα δημιουργεί εκεί το κοινωνικό πολυλειτουργικό κέντρο που όπως εκτιμάται θα αυξήσει την κοινωνική υποδομή της περιοχής παρέμβασης, ενώ παράλληλα, αναμένεται να αυξήσει την επισκεψιμότητα σε κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου.

Συγκεκριμένα θα λειτουργήσουν συμβουλευτικό Κέντρο, Κέντρο Προστασίας και Απασχόλησης Παιδιών και Κέντρο Νεότητας.

Η εκτέλεση των εργασιών θα διαρκέσουν για χρονικό διάστημα 24 μηνών με κόστος που θα ανέλθει στα €3 εκ.

Όπως επισημαίνει ο δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, «οι τρεις πολυκατοικίες αποτέλεσαν ένα έργο που εξέφραζε με τον πιο εμβληματικό τρόπο την κοινωνική και στεγαστική πολιτική του δήμου Λεμεσού τις δεκαετίες 1940 -60. Με τη ανάπλαση και τη λειτουργία τους αναβιώνουν οι παλιές εργατικές πολυκατοικίες υπό τη μορφή ενός σύγχρονου κέντρου κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου Λεμεσού».

Πέραν των έργων που βρίσκονται υπό εξέλιξη, ο δήμος Λεμεσού προγραμματίζει δύο σημαντικά έργα, για τα οποία έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες προσφοροδότησης.

Πρόκειται για την αξιοποίηση του εναερίου και την ανάπλαση της ιστορικής πλατείας Ηρώων.

Το «φιλέτο» του εναερίου

Σαν την πιο σημαντική αναπτυξιακή πρωτοβουλία η οποία θα δώσει την ευχέρεια στο δήμο Λεμεσού να αποκτήσει σημαντικές οικονομικές δυνατότητες, θεωρεί ο Νίκος Νικολαΐδης, την αξιοποίηση σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, του φιλέτου του εναερίου, η εκτιμώμενη αξία του οποίου υπερβαίνει τα €70 εκ. Σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη,  αναμένεται σε ένα τετράμηνο να βγουν οι προσφορές προς αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή.

«Πρόθεση μας είναι σύντομα να βγούμε σε προκήρυξη για στρατηγικό συνεργάτη μέσα από τη μέθοδο της συνεργασίας δημόσιου με ιδιωτικού τομέα, είτε με ένα B.O.T. (Build–operate – transfer), είτε με ένα άλλο σχέδιο συνεργασίας εν πάση περιπτώσει αντιπαροχής», αναφέρει ο δήμαρχος τονίζοντας ότι στόχος είναι όπως γίνει εμπορική και οικιστική ανάπτυξη, χωρίς να αποκλείεται μια ξενοδοχειακή μονάδα. Το έργο αναμένεται να περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, υπόγειο χώρο στάθμευσης και πλατεία διοργάνωσης εκδηλώσεων.

Σήμα κατατεθέν η Πλατεία Ηρώων

Ο δήμος προχωρεί στην ανάπλαση της Πλατείας Ηρώων, το σήμα κατατεθέν της Λεμεσού. Το έργο περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του 2018. Παρά το γεγονός ότι η άλλοτε υποβαθμισμένη περιοχή της «ακολασίας», έχει αναβαθμιστεί σημαντικά με την επαναλειτουργία του θεάτρου Ριάλτο και τη λειτουργία δεκάδων εστιατορίων και καφέ, η Πλατεία δεν έχει τύχει οποιασδήποτε παρέμβασης ή βελτίωσης. 

Κάτι που αναμένεται να γίνει τώρα, όπως σημειώνει ο δήμαρχος, «με την ανάπλαση της, η ιστορική αυτή πλατεία θα αναβαθμιστεί και θα αποκτήσει την εμφάνιση και κυρίως το ρόλο που της αξίζει», ανέφερε ενδεικτικά ο δήμαρχος Λεμεσού.

Της Μαρίας Κωνσταντίνου