You are here

Προχωρά η διαδικασία για Metropolis Mall στη Λάρνακα

19/01/2018 07:00

Σε τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία λήψης απόφασης σε σχέση με την παραχώρηση άδειας κατά παρέκκλιση, για τη δημιουργία του Metropolis Mall στη Λάρνακα, στην περιοχή δίπλα από το ΚΕΝ Λάρνακας.

Στις 25 Ιανουαρίου το συμβούλιο μελέτης παρεκκλίσεων διεξάγει δημόσια ακρόαση για σκοπούς εξέτασης της αίτησης της ιεράς μονής Αγίου Γεωργίου Κοντού για την ανέγερση του mall.

Η δημόσια ακρόαση, αποτελεί το τελευταίο στάδιο πριν την ετυμηγορία του συμβουλίου μελέτης παρεκκλίσεων, σε σχέση με την έκδοση θετικής ή αρνητικής εισήγησης για την αδειοδότηση του έργου σε τεμάχιο γης που ανήκει στη Μητρόπολη Κιτίου και είναι καταχωρημένο στο δημοτικό σχέδιο για οικιστική και όχι για εμπορική ανάπτυξη.

Ωστόσο, ο τελευταίος λόγος, ανήκει στο υπουργικό συμβούλιο ενώπιον του οποίου θα τεθεί η εισήγηση του συμβουλίου μελέτης παρεκκλίσεων. Το υπουργικό μπορεί να εγκρίνει ή να απορρίψει την εισήγηση για χορήγηση πολεοδομικής άδειας κατά παρέκκλιση των προνοιών των σχεδίων ανάπτυξης, χωρίς να δεσμεύεται από την εισήγηση του συμβουλίου.

Κατά τη δημόσια ακρόαση, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να θέσουν επί τάπητος τις απόψεις και τις θέσεις τους σε σχέση με την ανάπτυξη, η οποία προκαλεί αντιδράσεις από φορείς όπως η ΠΟΒΕΚ που προανήγγειλε τη συμμετοχή της στην ακρόαση.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές μέρες, η γενική συνομοσπονδία παγκύπριων οργανώσεων βιοτεχνών επαγγελματιών καταστηματαρχών (ΠΟΒΕΚ) ανακοίνωσε πως έχει υποβάλει ένσταση στη δημιουργία του mall στη Λάρνακα «σε μια ύστατη προσπάθεια να μην καταστραφούν εντελώς τα μικρομεσαία καταστήματα λιανικού εμπορίου» στην πόλη και επαρχία, αλλά και στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου.

Παράλληλα, η ΠΟΒΕΚ καλούσε τους επηρεαζόμενους καταστηματάρχες σε συντονισμό ενεργειών και δράσης, κάνοντας επίσης, λόγο για έργο «πολλών και μεγάλων συμφερόντων» που οδήγησαν στο να υπερπηδηθούν τα προβλήματα που είχαν ανακύψει σε σχέση με το έργο, όπως αναφέρεται.

Ανησυχίες είχαν εκφραστεί από άλλες πλευρές στο παρελθόν, σε σχέση με το στρατόπεδο που γειτνιάζει με την εκκλησιαστική γη, ωστόσο οι αρμόδιοι αναφέρουν ότι έχουν ληφθεί ήδη αποφάσεις για τη μετακίνηση του εντός των επόμενων ετών.

Οι δημοτικές αρχές της πόλης, βρίσκονται στο στάδιο της ολοκλήρωσης σχετικής μελέτης που θα παραδοθεί στο συμβούλιο μελέτης παρεκκλίσεων πριν τη λήψη της απόφασης.

Τόσο το δημοτικό συμβούλιο Λάρνακας, όσο και το τμήμα πολεοδομίας έχουν ανάψει το πράσινο φως στην ανάπτυξη Metropolis Mall λαμβάνοντας δεσμεύσεις από τον επενδυτή, ότι θα προχωρήσει σε αντισταθμιστικά έργα προς αντιμετώπιση των επιφυλάξεων που εκφράζονται από διάφορες πλευρές. 

Με τη θετική στάση των πολεοδομικών και των δημοτικών αρχών δεδομένη, όλα δείχνουν ότι είναι πιο πιθανό να πειστεί το συμβούλιο μελέτης παρεκκλίσεων παραχωρώντας θετική γνώμη για το έργο, παρά τις αντιδράσεις που εκφράζονται.

Η εταιρεία επενδυτής για τη δημιουργία του έργου, είναι η νοτιοαφρικανική Acsion Ltd η οποία έχει ενοικιάσει τη γη από τη Μητρόπολη Κιτίου, ενώ για την υλοποίηση του έργου υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί περίπου ενάμισι χρόνος μετά την εξασφάλιση των απαραίτητων αδειών.

Σε αναμονή τα πλάνα για το Zenon Mall

Σε αναμονή για την αλλαγή πολεοδομικών ζωνών στην περιοχή Καλού Χωριού, τελεί η ανάπτυξη του Zenon Mall με τον διευθύνων σύμβουλο και ιδιοκτήτη του My Mall Limassol Αντρέα Χατζημιτσή, να σημειώνει ότι αυτός είναι και ο λόγος που καθυστερεί η προώθηση της διαδικασίας αδειοδότησης του έργου.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζημιτσή, έχει ήδη γίνει η αγορά των τεμαχίων γης μέσω paycheck purchase orders αντί μέσω της αγοράς δικαιωμάτων, σημειώνοντας ότι αυτό ήταν και το πιο σημαντικό στάδιο.

«Ο λόγος της καθυστέρησης είναι ο συντελεστής δόμησης», όπως ανέφερε στη StockWatch, εξηγώντας ότι τα τεμάχια δεν εμπίπτουν ούτε σε οικιστική αλλά ούτε σε εμπορική ζώνη. Τα τεμάχια εμπίπτουν στα όρια του δήμου Αραδίππου, ο οποίος, όπως είπε, υποστηρίζει ότι εντός του 2018 θα αλλάξουν οι πολεοδομικές ζώνες.

«Αυτό είναι το μόνο που μας κρατά πίσω, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην κατάθεση των σχεδίων του έργου, για αδειοδότηση από τις αρμόδιες αρχές», ανέφερε ο κ. Χατζημιτσής.

Ερωτηθείς σχετικά με τις προθέσεις του σε ότι αφορά τη δημιουργία του Zenon Mall, σε περίπτωση που αδειοδοτηθεί η δημιουργία άλλου mall στη Λάρνακα, ο κ. Χατζημιτσής είπε ότι θα συνεχιστεί το ενδιαφέρον από τη στιγμή που το mall θα περιλαμβάνει καταστήματα «brands» τα οποία αποτελούν «κράκτες», όπως είπε.

Σημείωσε ότι για να είναι κάτι mall, δεν έχει να κάνει με το μέγεθός του αλλά με τα καταστήματα που θα στεγάσει. Απαντώντας στις φωνές περί ασφυξίας των μικρομεσαίων καταστηματαρχών σε περίπτωση δημιουργίας mall, τόνισε ότι το 80% αυτών των καταστημάτων είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πάγωσε η διαδικασία για Sunny Mall

Τα δεδομένα για την περίπτωση του Sunny Mall στην περιοχή Λιβαδιών είναι διαφορετικά, καθώς αν και οι αρμόδιοι είχαν υποβάλει αίτηση για πολεοδομική άδεια, η προσπάθεια αντιμετώπισε προβλήματα με αποτέλεσμα η διαδικασία να έχει τεθεί στον «πάγο» από τις πολεοδομικές αρχές.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία εξέλιξη σχετικά με την αδειοδότηση του έργου, είναι πλέον αβέβαιο αν παραμένει σε ισχύ το ενδιαφέρον του ξένου επενδυτή και των συνεργατών του.

Υπενθυμίζεται ότι η προσπάθεια αδειοδότησης, κόλλησε στις επιφυλάξεις του τμήματος περιβάλλοντος και του δήμου Λάρνακας που έκριναν την ανάπτυξη ασύμβατη με τις υφιστάμενες πολεοδομικές ζώνες και χρήσεις, και επικίνδυνη, λόγω του ότι η γη βρίσκεται σε ζώνη επικινδυνότητας SEVESO.

Το τμήμα πολεοδομίας ανέφερε ότι η εν λόγω υπόθεση εκκρεμεί λόγων των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν.

Της Μαρίας Χαμπή