You are here

SOS εργολάβων, ζητούν νέα έργα

23/01/2009 15:34
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι εργολάβοι της Πάφου προειδοποιώντας με απότομη αύξηση της ανεργίας στον κλάδο, λόγω της μειωμένης δραστηριότητας τους. Όπως ανέφερε στη StockWatch ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εργοληπτών Πάφου και μέλος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Εργοληπτών και Οικοδομών Κύπρου, Αντώνης Πετρίδης, από την οικονομική κρίση έχει επηρεαστεί το 80% των εργοληπτικών εταιρειών, ενώ εάν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση αναμένεται πως στους επόμενους έξι μήνες θα πληγούν στην ολότητα τους οι εργολήπτες της Πάφου.

Ο κ. Πετρίδης επικαλέστηκε μελέτη του Συνδέσμου που δείχνει ότι οι εργολήπτες αντιμετωπίζουν έλλειψη ρευστότητας, μείωση της κερδοφορίας τους, λειτουργικά προβλήματα και μείωση του κύκλου εργασιών τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 87% των εργοληπτών στην Πάφο πρόκειται να προχωρήσουν σε απολύσεις προσωπικού τους επόμενους μήνες, και σχεδόν όλοι θα τερματίσουν τις υπεργολαβίες. Ο Σύνδεσμος εκτιμά ότι ο αριθμός των ανέργων που θα προκύψουν στον κλάδο, μόνο στην Πάφο, θα φθάσει τους 2,5 χιλ. από 667 που είναι σήμερα.

Τα στοιχεία της έρευνας επικαλέστηκε και ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Εργολάβων Οικοδομών, Σώτος Λοής, ο οποίος μετά από συνάντηση που είχε σήμερα με τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε ότι στην ίδια μοίρα με την Πάφο βρίσκεται και η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου όπου η ανεργία εξελίσσεται με γοργούς ρυθμούς, ενώ αναμένεται να κορυφωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2009.

«Τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση μας βρίσκουν σύμφωνους», ανέφερε, για να συμπληρώσει ωστόσο ότι εάν δεν προχωρήσει αμέσως η υλοποίηση τους το πρόβλημα θα πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις και οι άνεργοι θα ανέλθουν στις 40 χιλ. παγκύπρια».

Παράλληλα, σημείωσε ο κ. Λοής, έχει μειωθεί και ο αριθμός των εργολάβων που παραδοσιακά ελάμβαναν μέρος σε προσφορές έργων.

Ο κ. Λοής κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να λάβει μέτρα για πάταξη του φαινομένου των παράνομων εργατών οι οποίοι ανέρχονται στις 15 χιλ. στην οικοδομική βιομηχανία, αλλά και στην πάταξη της αδήλωτης εργασίας.

Νέα μέτρα προτείνει ο ΔΗΣΥ

O ΔΗΣΥ προτείνει τρία νέα μέτρα για ανατροπή του αρνητικού κλίματος, ανέφερε από τη δική του πλευρά ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου.

Πρόκειται για μέτρα που επικεντρώνονται στην επίσπευση των διαδικασιών υλοποίησης των νέων και παλαιών έργων αφού όπως έχει διαπιστωθεί, σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, «ο παραδοσιακός τρόπος γεννά καθυστερήσεις και επιπρόσθετο κόστος».

-Την καταβολή bonus από την κυβέρνηση για επιτάχυνση των υφιστάμενων έργων τα οποία βρίσκονται υπό κατασκευή. Μια μέθοδος την οποία ακολουθούν όλες οι σύγχρονες χώρες, όπως είπε.

-Όσον αφορά τα νέα έργα που αναμένεται να κατασκευαστούν, εισηγείται τη στροφή σε νέες μεθόδους εκτέλεσης των έργων όπως είναι η μέθοδο του Β.Ο.Τ και του D.B.F.O. (Design-Build-Finance-Operate), δηλαδή Μελέτη – Κατασκευή –Χρηματοδότηση και Λειτουργία. Με τις μεθόδους αυτές την ευθύνη της εκτέλεσης και ολοκλήρωσης του έργου θα έχει ο στρατηγικός επενδυτής, έτσι με αυτό τον τρόπο θα αποφευχθούν οι όποιες καθυστερήσεις και λάθη τα οποία ανεβάζουν το κόστος του έργου και παρατείνουν το χρόνο εκτέλεσης του.

-Και το τρίτο μέτρο είναι η εκπόνηση εθνικού σχεδίου απόκτησης ιδιόκτητων δημόσιων κτιρίων σε ολόκληρη την επικράτεια της Κύπρου, το οποίο θα υλοποιηθεί με τις σύγχρονες μεθόδους εκτέλεσης έργων B.O.T. και D.B.F.O.

Της Ηρώς Ευθυμίου