You are here

Στο ψηλότερο επίπεδο από 2008 οι πωλήσεις ακινήτων

09/01/2018 06:55

Στο ψηλότερο σημείο από το 2008 ανέβηκαν το 2017 τα πωλητήρια έγγραφα ακινήτων που κατατέθηκαν στο κτηματολόγιο, κλείνοντας τη χρονιά με μεγάλη άνοδο.

Φορείς της αγοράς κάνουν λόγο για επάνοδο της αγοράς ακινήτων ως μιας υπολογίσιμης διάστασης της ανάπτυξης και σημειώνουν τη δυνατότητα που προσφέρει ο τομέας για προσέλκυση ατόμων ψηλής εισοδηματικής στάθμης στη χώρα.

Η βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος σε συνδυασμό με τα φορολογικά μέτρα της κυβέρνησης, κυρίως το σχέδιο πολιτογράφησης, συνέτειναν στην αύξηση των πωλήσεων.

Οι πωλήσεις ακινήτων σημείωσαν άνοδο για τέταρτη συνεχή χρονιά. Ωστόσο, εξακολουθούν να παραμένουν περίπου 31% χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2000.  Το 2000 οι πωλήσεις είχαν πλησιάσει τις 13 χιλ. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία για ολόκληρο το 2017, τα πωλητήρια έγγραφα που έχουν κατατεθεί ανήλθαν στα 8734 τεμάχια έναντι 7063 το 2016, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 23,7%. 

Το 2016 η αύξηση είχε φθάσει το 42,6% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

O CEO στην APS Andreou Property Strategy, Ανδρέας Ανδρέου, σημειώνει στη StockWatch ότι «από το 2014 και μετά λόγω των διαφόρων κινήτρων επανεκκίνησης της οικονομίας σε σχέση με την οικοδομική βιομηχανία βλέπουμε πως η αγορά ανέκαμψε και οι πωλήσεις αυξάνονται από χρόνο σε χρόνο με σημαντικό ποσοστό». 

«Αυτό», συνεχίζει, «τροφοδοτεί την πραγματική οικονομία επειδή σημαίνει οικοδομικό οργασμό, σημαίνει θέσεις εργασίας, πιο υγιές τραπεζικό σύστημα και οικονομική βελτίωση.  Φυσικά αναμένουμε να πάμε στο επόμενο επίπεδο που έχει να κάνει με την εδραίωση της ανάπτυξης σε πιο δυνατές και στέρεες βάσεις που να βασίζονται στον γενικό ορθολογισμό».

Ο συνέταιρος της KPMG, Τάσος Γιασεμίδης, αναφέρει ότι όπως καταδεικνύεται από τα στατιστικά στοιχεία του Τμήματος Κτηματολογίου η αγορά ακινήτων βελτιώνεται, εφόσον  αύξηση παρατηρήθηκε τόσο στον αριθμό των πωλητήριων εγγράφων αλλά και των αδειών οικοδομής, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας.

«Αυτό είναι απόρροια της βελτίωσης του οικονομικού κλίματος, της αύξησης στις παραχωρήσεις πιστώσεων για σκοπούς στέγασης και στην παροχή συγκεκριμένων κινήτρων».

Ο κ. Γιασεμίδης αναφέρει ότι, μέσω των κινήτρων, έγινε κατορθωτή η προσέλκυση σημαντικού αριθμού ατόμων υψηλής εισοδηματικής τάξης από πολλές χώρες του κόσμου για επενδύσεις ή και εγκατάσταση, ενώ πρόκληση για το 2018 αποτελεί η επιβολή του ΦΠΑ στις πωλήσεις οικοδομήσιμης γης καθώς και στις μισθώσεις.

Κατά την περίοδο της φούσκας των ακινήτων, οι πωλήσεις ακινήτων είχαν φτάσει μέχρι και τις 21 χιλ.

Τη μεγαλύτερη αύξηση που έφθασε το 44% κατέγραψε το 2017 η Αμμόχωστος με τα πωλητήρια έγγραφα να ανέρχονται στα 628 από 436. 

Ακολουθεί η Λευκωσία όπου οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 42% φτάνοντας στις 1464 από 1031. 

Στη Λεμεσό και στην Πάφο οι πωλήσεις κατέγραψαν άνοδο της τάξης του 27% και 23% φτάνοντας στις 3167 και στις 2135 αντίστοιχα. 

Μείωση 1% σημείωσαν οι πωλήσεις στη Λάρνακα.

«Με εξαίρεση τη Λάρνακα η οποία έμεινε πρακτικά αμετάβλητη σε σχέση με το 2016, αλλά και πάλι με υπολογίσιμο αριθμό συναλλαγών, η όλη αγορά κινήθηκε υπερθετικά. Φυσικά οι συναλλαγές περιλαμβάνουν όλων των ειδών τις πράξεις περιλαμβανομένων και των ανταλλαγών χρεών με ακίνητα, κάτι που εγώ προκρίνω ως γενικά θετικό επειδή την ίδια στιγμή διαγράφεται και ιδιωτικός δανεισμός ο οποίος δεν μπορούσε να εξυπηρετηθεί. Σημασία έχει να συνεχιστεί η πορεία έτσι ώστε να δυναμώσει η ανάπτυξη και να είναι λιγότερο ευάλωτη», αναφέρει.

Ο κ. Γιασεμίδης σημειώνει ότι οι προκλήσεις παραμένουν σημαντικές, με κυριότερη τη σημαντική μόχλευση αρκετών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ακινήτων. Την ίδια στιγμή, συνεχίζει, θα πρέπει να σημειωθεί ότι απαιτείται η σωστή αξιολόγηση των κινήτρων που παραχωρήθηκαν όταν η οικονομία βρισκόταν σε ύφεση, αναλύοντας το αντίκτυπο στην οικονομία και η λήψη εκεί και όπου απαιτείται μέτρων, για διατήρηση του ρυθμού ανάκαμψης του τομέα.

Της Γεωργίας Χαννή