You are here

Ξεκινά η υλοποίηση του εθνικού δασικού πάρκου Ακάμα

19/01/2018 13:52

Πέραν των 250 ατόμων συμμετείχαν στη δημόσια διαβούλευση για το Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου του Ακάμα, που διοργάνωσαν το Υπουργείο Γεωργίας και το Τμήμα Δασών στα νέα Γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου Δρούσειας στην παρουσία του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Νίκου Κουγιάλη.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Κουγιάλης ανέφερε πως πρόκειται για την τελική διαβούλευση του Σχεδίου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα και εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη συμμετοχή 250 ατόμων στα οποία περιλαμβάνονται  εμπλεκόμενοι φορείς, κοινότητες, κάτοικοι της περιοχής, μη κυβερνητικές οργανώσεις, περιβαλλοντικές οργανώσεις και όλες οι υπηρεσίες οι οποίες εμπλέκονται σ’ αυτό το πάρκο. 

Ο Υπουργός ανέφερε πως με αυτή την τελική διαβούλευση ξεκινά η υλοποίηση της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου τον Ιανουάριο του 2016 για την κατασκευή του εθνικού δασικού πάρκου στην περιοχή του Ακάμα, προσθέτοντας πως “ταυτόχρονα από σήμερα εδώ ξεκινά η υλοποίηση ενός ονείρου, όχι μόνο των κοινοτήτων και των κατοίκων της περιοχής αλλά και ολόκληρης της κυπριακής κοινωνίας”.

O στόχος μας, συνέχισε, μέσα από τη δημιουργία αυτού του πάρκου είναι η αποτελεσματική προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας, η ανάδειξη του άπειρου κάλλους του Ακάμα, η προσέλκυση περισσοτέρων επισκεπτών δηλαδή, όπως εξήγησε η αύξηση της επισκεψιμότητας τόσο από το εσωτερικό όσο και το εξωτερικό.

Τέλος, είπε ο κ. Κουγιάλης, μέσα από το σχέδιο “θέλουμε να θέσουμε γερές βάσεις για την ευρύτερη ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής του Ακάμα και του διαμερίσματος Πόλης Χρυσοχούς”. 

Επεσήμανε πως μέσα από το σχέδιο το Υπουργείο του επιθυμεί να συμβάλει αποφασιστικά στην αναζωογόνηση της αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής αλλά και της δημιουργίας γύρω από το πάρκο μιας οικονομίας, μέσα από την οποία θα επωφελούνται οι κοινότητες αλλά ταυτόχρονα  θα μπορέσουν να ζήσουν και να εργαστούν με αξιοπρέπεια οι κάτοικοι της περιοχής και να ευημερήσουν.

Αυτός, είπε ο Υπουργός Γεωργίας, είναι ο μεγάλος στόχος, σημειώνοντας πως ξεκινά την υλοποίηση αυτού του ονείρου από σήμερα.

Πρόσθεσε  παράλληλα πως “θα δεχτούν τις απόψεις των διαφόρων εμπλεκομένων φορέων και όλων όσοι θα ήθελαν να τοποθετηθούν επί αυτού του σχεδίου το οποίο αποτελεί προϊόν ευρύτερης διαβούλευσης από το Μάιο του 2017 και οι εμπειρογνώμονες που έχουν αναλάβει αυτό το έργο έχουν έρθει σε επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς” .

Άρα, συνέχισε, το σχέδιο αποτελεί ένα προϊόν ευρύτερης διαβούλευσης.

Είπε ακόμη πως μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου θα δεχτούν τις τελικές εισηγήσεις από όλους τους ενδιαφερόμενους και από εκεί και πέρα προχωρεί – όπως είπε - τάχιστα η υλοποίηση του Εθνικού Δασικού Πάρκου του Ακάμα που αποτελεί όνειρο των κατοίκων, ολόκληρης της κοινωνίας, αλλά και ένας σημαντικός στόχος που έχει θέσει η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη”.

H δική μας η κυβέρνηση, είπε ο κ. Κουγιάλης, έχει ως ύψιστη προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος.

Εξάλλου σε ομιλία του ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε πως ως Υπουργείο Γεωργίας, και κατ’ επέκταση ως κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, αποδεικνύουν και σ’ αυτή την περίπτωση ότι δεν μένουν μόνο στα λόγια αλλά όπου απαιτείται τολμούν να φθάσουν μέχρι τέλους. Ως κυβέρνηση, σημείωσε, είχαμε υποχρέωση να δώσουμε σάρκα και οστά σε ένα όνειρο 30 χρόνων και να οδηγήσουμε προς υλοποίηση ένα έργο που αποτελεί απαίτηση όχι μόνο των κατοίκων των κοινοτήτων της περιοχής, αλλά και γενικότερα της κοινωνίας. 

Ο κ. Κουγιάλης ανέφερε στην ομιλία του πως οι στόχοι του Υπουργείου του είναι ξεκάθαροι, δηλαδή προσδοκούν ότι με την κατασκευή του πάρκου θα προστατέψουν αποτελεσματικά τη φύση και τη βιοποικιλότητα της περιοχής, θα αναδείξουν το μοναδικό κάλλος της περιοχής Ακάμα, θα προσελκύουν μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από εσωτερικό και εξωτερικό και να θέσουν γερές βάσεις για αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής. 

Προσδοκούμε, συμπλήρωσε, στη δημιουργία ενός μοναδικού πάρκου, στολίδι για την Ανατολική Μεσόγειο. 

Επεσήμανε δε πως το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ακάμα αφορά έκταση 77 τετραγωνικών χιλιομέτρων και περιλαμβάνει όλη την κρατική γη ενώ μέτρα προστασίας και ανάδειξης του περιβάλλοντος λαμβάνονται για όλη την περιοχή NATURA που περιλαμβάνει τόσο κρατική όσο και ιδιωτική περιουσία.

Το πάρκο θα διαχειρίζονται από κοινού το Τμήμα Δασών και οι κοινότητες της περιοχής. Τυχόν έσοδα που θα προέρχονται από τις δραστηριότητες που θα επιτραπούν εντός του πάρκου θα επωφελούνται σημαντικά οι κοινότητες ενώ μέρος των εσόδων θα χρησιμοποιείται για σκοπούς συντήρησης του πάρκου, κατέληξε.