You are here

ΥΠΕΜΠ: Τροχοπέδη για έργα οι προσφυγές

06/04/2009 13:49
Τις ευκαιρίες που δημιουργούνται σε περιόδους κρίσεως επιχειρεί να αδράξει η κυβέρνηση συστήνοντας στον ιδιωτικό τομέα να λειτουργεί δυναμικά και πρακτικά ώστε να μη μπλοκάρονται τα μεγάλα έργα που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία του τόπου.

Ο υπουργός Εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης δήλωσε σήμερα ότι «σε περιόδους κρίσης δημιουργούνται και μεγάλες ευκαιρίες και αυτές τις ευκαιρίες επιχειρεί να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση καθώς το ενδιαφέρον από ξένους επιχειρηματίες για επενδύσεις στην Κύπρο είναι συνεχές και μεγάλο». Ταυτόχρονα ο κ. Πασχαλίδης φρόντισε να στείλει και αυστηρό μήνυμα προς τον ιδιωτικό τομέα καλώντας τον να ξεπεράσει τις δικές του γραφειοκρατικές διαδικασίες και νοοτροπίες ώστε να μη μπλοκάρονται τα έργα.

«Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν 30 έργα σε εξέλιξη και για τα 30 να εκκρεμούν προσφυγές στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών», επεσήμανε, διευκρινίζοντας ότι «είναι δημοκρατικό δικαίωμα η προσφυγή αλλά δεν είναι δυνατόν να γίνεται σε κάθε αναπτυξιακό έργο».

Όσον αφορά το ενδιαφέρον για ξένες επενδύσεις, σημείωσε ότι αυτό δεν εστιάζεται μόνο στον τουριστικό και κατασκευαστικό τομέα αλλά ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως είπε, συζητήσεις για συνεργασία με βιομηχάνους της Κύπρου».

Οι δηλώσεις έγιναν στο περιθώριο της παρουσίασης της Tiffany Shopping Mail, από κοινοπραξία ξένων επενδυτών σε συνεργασία με Κύπριους επιχειρηματίες.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ στην Κύπρο στον τομέα του λιανικού εμπορίου. Είναι μια συμφωνία που ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση, όπως επεσήμανε.

«Κατά τη διάρκεια της ανέγερσης και λειτουργίας σύντομα του όλου έργου έχουν προκύψει πολλές θέσεις εργασίας, ενώ εισήλθε και σημαντικό ξένο συνάλλαγμα στην Κύπρο από τις εισπράξεις του ΦΠΑ στην κατασκευή του έργου. Επιπλέον δημιουργείται ανταγωνισμός στο λιανικό εμπόριο που ενδεχομένως να οδηγήσει τις τιμές προς τα κάτω», σημείωσε ο κ. Σταυράκης.

Το έργο της Tiffany Shopping Mail θα γίνει στο Ζακάκι έξω από τη Λεμεσό ενώ η ίδια κοινοπραξία κάνει σκέψεις να επεκταθεί και στη Λευκωσία.

Της Ηρώς Ευθυμίου