You are here

Ανείσπρακτα πρόστιμα €246 χιλ. από αρχή ραδιοτηλεόρασης

14/02/2018 14:02

Ανείσπρακτα παραμένουν μέχρι στιγμής πρόστιμα €246,2 χιλ., τα οποία έχουν επιβληθεί σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς από την αρχή ραδιοτηλεόρασης Κύπρου (ΑΡΚ).

Η επιτροπή θεσμών, εξέτασε σήμερα τον τρόπο λειτουργίας της ΑΡΚ η οποία έχει συσταθεί από το 1998 για τη ρύθμιση θεμάτων ίδρυσης και εγκατάστασης ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και για τη διασφάλιση μεταξύ άλλων του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη συζήτηση στην επιτροπή θεσμών, τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί κουλτούρα που οδήγησε σε σημαντική βελτίωση της εργασίας της ΑΡΚ ενώ, σημειώθηκε πως η ραδιοτηλεόραση στην Κύπρο συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη, βρίσκεται σε καλύτερο επίπεδο.

Εντούτοις, σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσε ενώπιον των μελών της επιτροπής η πρόεδρος της ΑΡΚ Ρόνα Πετρή Κασάπη, ενώπιον της αρχής εκκρεμούν απλήρωτα πρόστιμα συνολικού ύψους €246,2 χιλ.

Τα χρηματικά πρόστιμα που επιβάλλει η ΑΡΚ μπορούν να φτάσουν μέχρι €8,5 χιλ. ανά ημέρα για τηλεοπτικούς σταθμούς και από €850 μέχρι €3,4 χιλ. ανά ημέρα για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς αναλόγως εμβέλειας.

Σύμφωνα με την κ. Κασάπη, στην Κύπρο λειτουργούν σήμερα 10 τηλεοπτικοί σταθμοί οι οποίοι πρέπει να καταβάλλουν πέραν των €50 χιλ. ετησίως για την εξασφάλιση άδειας λειτουργίας και άλλοι τρεις με ειδική εξειδίκευση που είναι αδειούχοι σε άλλες χώρες και εκπέμπουν και στην Κύπρο.

Σε ότι αφορά τους ραδιοφωνικούς σταθμούς, λειτουργούν 21 με παγκύπρια εμβέλεια, 28 τοπικοί σταθμοί και αριθμός μικρών σταθμών γειτονιάς.

Αναφέρθηκε επίσης, ότι το 2017 τα έσοδα της ΑΡΚ που είναι ανεξάρτητος και αυτοχρηματοδοτούμενος οργανισμός, ανήλθαν στα €1,5 εκ. και τα έξοδα στα €1,3 εκ.

Τα έσοδα της αρχής περιλαμβάνουν τα ποσά που εισπράττονται από τα πρόστιμα και την έκδοση αδειών αλλά και το τέλος 0,5% επί των διαφημίσεων, που εισπράττει η αρχή από τους σταθμούς.

Η κ. Κασάπη κληθείσα να σχολιάσει και την προεκλογική περίοδο, σημείωσε ότι η αρχή είναι πλήρως ικανοποιημένη από την τήρηση των κανονισμών σε σχέση με την προβολή και τη διαφήμιση των υποψηφίων.

Ο πρόεδρος της επιτροπής θεσμών Ζαχαρίας Ζαχαρίου, σημείωσε ότι η επιτροπή κρίνει ως θετική την όλη δραστηριότητα της αρχής ραδιοτηλεόρασης, σημειώνοντας ότι υπάρχει υψηλού επιπέδου συνεργασία με όλους τους σταθμούς. Τόνισε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και σημείωσε ότι η επιτροπή θα προχωρήσει στην ετοιμασία έκθεσης που θα τεθεί ενώπιον της ολομέλειας αλλά και διαφόρων υπηρεσιών.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου σημείωσε ως θετικό το γεγονός ότι η αρχή ραδιοτηλεόρασης είναι αυτοχρηματοδοτούμενη γιατί με αυτό τον τρόπο όπως είπε, εξαναγκάζεται ως αρχή που ασκεί εποπτικό έλεγχο, να υλοποιεί και να ανταποκρίνεται στα καθήκοντά της καθώς αποτελεί θέμα επιβίωσης της.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να τηρούνται οι λεπτές γραμμές ισορροπίας που απαιτούνται.

 

Της Μαρίας Χαμπή