You are here

Αβέρωφ: Απαντά για φορέα ΜΕΔ

07/12/2017 14:02
Την πρόταση που συμπεριέλαβε στις εισηγήσεις του για την οικονομία, ο υποψήφιος πρόεδρος Νικόλας Παπαδόπουλος για δημιουργία δημόσιου φορέα για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, σχολίασε σήμερα ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Ο κ. Νεοφύτου, υποστήριξε ότι δημιουργούνται φρούδες ελπίδες για τους πολίτες και προειδοποίησε ότι η δημιουργία φορέα για τη διαχείριση των ΜΕΔ θα φέρει πιέσεις για εκποιήσεις.

Ο κ. Νεοφύτου σημείωσε σε σχέση με τα ψηλά ποσοστά των ΜΕΔ, ότι σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τη βουλή «δώσαμε αρκετά εργαλεία στον χρηματοπιστωτικό τομέα για διευκόλυνση των δανειοληπτών στην αναδιάρθρωση προβληματικών δανείων, που σχεδόν στην ολότητα τους, όπως είπε, ήταν αποτέλεσμα προτάσεων νόμου που κατέθεσε προσωπικά.

«Όλα αυτά που έγιναν ήταν ουσιαστικά αλλά όχι ικανά να λύσουν το μεγάλο πρόβλημα των ΜΕΔ», είπε, προσθέτοντας ότι ακόμα μια σκέψη είναι η δημιουργία ενός φορέα διαχείρισης ΜΕΔ, το πιθανό σχήμα του οποίου θα αφορά μειοψηφική συμμετοχή του κράτους, χωρίς παρέμβαση στα της διοίκησης του φορέα και προσέγγιση ξένων επενδυτών. Ακόμα και οι τράπεζες, σημείωσε, θα μπορούσαν να συμμετέχουν με μικρό ποσοστό στο κεφάλαιο του φορέα.

«Η μεταφορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ένα τέτοιο φορέα, δεν αλλοιώνει τη σύμβαση μεταξύ δανειολήπτη και χρηματοπιστωτικού ιδρύματος. Απλώς αλλάζει αυτός τον οποίο οφείλεις να πληρώσεις, οι υποχρεώσεις μένουν οι ίδιες», επεσήμανε.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε χθες ότι εάν εκλεγεί θα προχωρήσει στη δημιουργία δημόσιου φορέα για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στο πρότυπο άλλων χωρών, μέσω του οποίου, όπως είπε, μπορεί να καταστεί δυνατή η αναδιάρθρωση δανείων, το «κούρεμα» δανείων, η απαλλαγή εγγυητών, η προστασία της κύριας κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης και η αναχαίτιση των μαζικών εκποιήσεων.

«Τα δάνεια είναι οι καταθέσεις καταθετών που χρησιμοποιούν κάποιοι άλλοι. Δεν μπορούμε με ευκολία να λέμε ότι θα κουρέψουμε όλα τα δάνεια οριζόντια», τόνισε ο κ. Νεοφύτου, διερωτώμενος «ποιος θα πληρώσει το κόστος».

«Πιθανώς να είναι ακόμα ένα εργαλείο στην αντιμετώπιση των ψηλών ποσοστών των ΜΕΔ, αλλά να μην στέλνουμε την εικόνα προεκλογικά, ότι επειδή χρειάζονται κι άλλα εργαλεία, με το να κάνουμε οργανισμό θα διαγραφούν, είτε θα κουρευτούν δάνεια», τόνισε.

Γεράκια στους επενδυτές φορέα

Ο κ. Νεοφύτου, αναφερόμενος στους επενδυτές που ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε φορείς διαχείρισης ΜΕΔ, είπε ότι οι μόνοι που ενδιαφέρονται είναι τα hedge funds, τα γνωστά «γεράκια», κατά την έκφραση του.

«Αυτοί», σημείωσε, «δεν αστειεύονται, επενδύουν και θέλουν σε 2-3 χρόνια να έχουν κέρδη. Να ξέρουμε ότι θα δημιουργηθεί ο φορέας, ως πιθανό σενάριο, αλλά μέσω αυτού θα ζήσουμε και πίεση για εκποιήσεις», επεσήμανε, αναφέροντας ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει εκποιήσεις.

Διαφορετική η περίπτωση Ιρλανδίας

Αναφερόμενος στο παράδειγμα της Ιρλανδίας σε ότι αφορά τη διαχείριση των ΜΕΔ, είπε ότι πρόκειται για κάτι διαφορετικό καθώς εκεί οι τράπεζες ήταν εντός προγράμματος και στηρίχθηκαν με bail out αντί με bail in.

Επιπλέον, είπε, δημιουργήθηκε εθνικός οργανισμός διαχείρισης ενεργητικού (ΝΑΜΑ) με την έκδοση ομολόγων του φορέα να υποστηρίζεται από την ΕΚΤ που τα δέχθηκε για παραχώρηση ρευστότητας για χρήση από τις τράπεζες, κάτι που για την Κύπρο, όπως επεσήμανε, ξεκαθαρίστηκε από την πρώτη μέρα ότι δεν θα γίνει αποδεκτό.

Της Μαρίας Χαμπή