You are here

Χ. Γεωργιάδης: Να αποφύγουν τις υπερβολές οι επόπτες

04/12/2017 06:54
Οι επόπτες των τραπεζών θα πρέπει να αποφύγουν τις υπερβολές και να κρατήσουν μια ισορροπία στις εποπτικές τους απαιτήσεις, ώστε να μην απειληθεί η ανάπτυξη, τονίζει ο υπουργός οικονομικών, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνεχώς μεταβαλλόμενες και ενισχυόμενες εποπτικές απαιτήσεις.

Σε συνέντευξη του στη StockWatch ο Χάρης Γεωργιάδης αποδίδει τις καλές επιδόσεις της οικονομίας στην συνετή πολιτική της κυβέρνηση και τονίζει, ότι σε αντίθεση με τα όσα υποστηρίζουν οι επικριτές του, δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε συγκυριακή.

Ο υπουργός οικονομικών σημειώνει ότι, σε αντίθεση με το παρελθόν, η ανάπτυξη «δεν οφείλεται ούτε σε αλόγιστα ψηλές και ελλειμματικές δημόσιες δαπάνες, ούτε και σε υπερβολικό τραπεζικό δανεισμό».

Στη συνέντευξη ο κ. Γεωργιάδης διευκρινίζει ότι διαφοροποιήθηκε ο σχεδιασμός για διάθεση μέρους του μετοχικού κεφαλαίου της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας και αναφέρει πως η ΣΚΤ θα εκδώσει νέο κεφάλαιο.

Εκτιμά επίσης ότι έχουν γίνει «άλματα» όσον αφορά τη συνεργατική η οποία έχει μεταμορφωθεί σε πραγματική τράπεζα και υπόκειται σε αυστηρότερο εποπτικό έλεγχο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Κρούει το καμπανάκι για τους αυστηρούς εποπτικούς κανόνες που απαιτεί η Ευρώπη και επισείει τον κίνδυνο οι υπερβολές να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο.

Οι επόπτες των τραπεζών έχουν ήδη αναγκάσει τις συστημικές τράπεζες να προβούν σε πρόσθετες προβλέψεις, ενώ με την εισαγωγή του νέου διεθνούς λογιστικού προτύπου 9, θα πρέπει να απορροφήσουν πρόσθετες προβλέψεις για μελλοντικές ζημιές. Ετοιμάζονται επίσης να αλλάξουν τα κριτήρια για νέα, και ενδεχομένως, για παλιά μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ο υπουργός οικονομικών εκφράζει τη θέση ότι «πρέπει να έχουμε υπόψη το τι συμβαίνει και εκτός Ευρώπης και να διασφαλίζουμε ότι ο ευρωπαϊκός χρηματοπιστωτικός τομέας δεν θα χάσει την ανταγωνιστικότητα του έναντι του αμερικανικού και ασιατικού χρηματοπιστωτικού τομέα, λόγω ενός υπερβολικά αυστηρού εποπτικού και ρυθμιστικού πλαισίου».

Στη συνέντευξη του μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργιάδης εξηγεί πως επιτεύχθηκε ο στόχος για μείωση του δημόσιου χρέους κάτω από το φράγμα του 100% ενώ φανερά ικανοποιημένος για την πρόοδο των δημοσιονομικών αναφέρει ότι, «την αξιολόγηση αυτής της προσπάθειας δεν θα την κάνω εγώ, αλλά θα την αφήσω σε εσάς και κυρίως στους συμπολίτες μας».

Υπεραμυνόμενος των αποφάσεων της κυβέρνησης, απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι διογκώνεται η δημόσια υπηρεσία με χιλιάδες νέες προσλήψεις και υπογραμμίζει ότι «είμαστε η πρώτη διακυβέρνηση στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας που παραδίδει μικρότερη δημόσια υπηρεσία σε σχέση με αυτή που παρέλαβε».

Δεν παραλείπει ακόμη να εκτοξεύσει τα πυρά του εναντίον της προηγούμενης διακυβέρνησης υπενθυμίζοντας ότι για μια ολόκληρη πενταετία, μέχρι το 2013, το κράτος δαπανούσε €1 δισ. τον χρόνο πέραν των εσόδων του, προσθέτοντας ότι «έτσι ανέβηκε το δημόσιο χρέος».

Τάσσεται υπέρ της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων και επικρίνει όσους διαβλέπουν συνεχώς δημοσιονομικό εκτροχιασμό, λόγω προεκλογικής περιόδου.

Της Ηρώς Ευθυμίου