You are here

ΠτΔ: Από τον Ιούνιο 2015 προωθούνται έργα €700 εκ.

13/01/2018 14:34

Συνολικά από τον Ιούνιο του 2015 υλοποιήθηκαν ή προωθούνται κατασκευαστικά έργα της τάξεως των €700 εκ. με Φορέα Υλοποίησης το Τμήμα Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων» δήλωσε ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

 

Σε χαιρετισμό του στην τελετή εγκαινίων του δρόμου Κιτίου – Μαζωτού,  ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η κυβέρνηση, πάντοτε στο πλαίσιο μιας συνετής οικονομικής διαχείρισης, προωθεί με σύνεση και προγραμματισμό την εκτέλεση νέων αναπτυξιακών έργων που θα συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας, προσδίδοντας νέα δυναμική και προοπτική στην οικονομία.

Εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση του για το γεγονός  ότι «παραδίδουμε σήμερα ένα μέρος του δρόμου Κιτίου – Μαζωτού, ολοκληρώνοντας έτσι τον οδικό άξονα  από το Ζύγι μέχρι το Κίτι ο οποίος παρέμενε ημιτελής για πάνω από μια δεκαετία. Η παρούσα Κυβέρνηση, αντιλαμβανόμενη το δίκαιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής και του ευρύτερου κοινού που διακινείται στον συγκεκριμένο οδικό άξονα μήκους πέραν των 25 χιλιομέτρων, έθεσε την κατασκευή του Έργου που εγκαινιάζουμε ως θέμα άμεσης προτεραιότητας».

Πρόσθεσε ότι «παρά οικονομική κρίση το Μάιο του 2013, ο αείμνηστος Τάσος Μητσόπουλος συγκάλεσε στο Γραφείο του σύσκεψη στην παρουσία του Κοινοτικού Συμβουλίου Μαζωτού και Βουλευτών της Επαρχίας Λάρνακας, ενημερώνοντας πως η Κυβέρνηση θα κατέβαλλε κάθε δυνατή προσπάθεια για ένταξη του έργου στον Προϋπολογισμό του 2014 για έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών. Το έργο εντάχτηκε στον Προϋπολογισμό του 2014 αποτελώντας ένα από τα πρώτα σημαντικά αναπτυξιακά έργα κατά την περίοδο που η πατρίδα μας βρισκόταν κάτω από αυστηρή επιτήρηση σε καθεστώς μνημονίου».

Δυστυχώς, συνέχισε ο πρόεδρος «γεγονότα νομικής και τεχνικής φύσεως, οδήγησαν αρχικά στην καθυστέρηση της κατακύρωσης της προσφοράς και στη συνέχεια την παραπομπή της στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών. Τελικά το Συμβόλαιο υπογράφτηκε τον Ιούνιο του 2016 και με εντολή προς τον εργολάβο όπως το έργο ολοκληρωθεί όχι αργότερα  από την 5η Ιανουαρίου 2018».

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την «απόλυτη ικανοποίηση» του για το γεγονός ότι «χρονοδιάγραμμα κατασκευής του δρόμου τηρήθηκε αυστηρά λόγω της άψογης συνεργασίας  μεταξύ επίβλεψης και εργολάβου γεγονός που τιμά και τα δύο μέρη. Από τις 5 Ιανουαρίου οι οδηγοί έχουν στη διάθεση τους τμήμα δρόμου 6.5 χιλιομέτρων σχεδιασμένο και κατασκευασμένο βάσει διεθνών προτύπων».

Στον χαιρετισμό του ο ΠτΔ σημείωσε πως «τα οικονομικά οφέλη από την εκτέλεση του έργου θα είναι πολλαπλά και προκύπτουν κυρίως από την εξοικονόμηση χρόνου, την εξοικονόμηση καυσίμων, τη μείωση των ρύπων και τη μεγαλύτερη ασφάλεια και άνεση ταξιδιού.  Εκείνο που με τη σειρά μας ζητούμε και απαιτούμε από τους οδηγούς είναι η πιστή τήρηση του Κωδικού Οδικής Κυκλοφορίας».

Ανέφερε ακόμα ότι «η κυβέρνηση, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα για την εκτέλεση τέτοιων έργων και πάντοτε στο πλαίσιο μιας συνετής οικονομικής διαχείρισης, προωθεί με σύνεση και προγραμματισμό την εκτέλεση νέων αναπτυξιακών έργων που θα συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της χώρας, προσδίδοντας νέα δυναμική και προοπτική στην οικονομία. Μέσα από τη συνετή αυτή δημοσιονομική πολιτική μας έχουμε κατορθώσει να χρηματοδοτήσουμε το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα, από ιδίους πόρους του Κράτους χωρίς οποιαδήποτε εξωτερική οικονομική βοήθεια, αλλά ούτε και οποιαδήποτε συνεισφορά εκ μέρους των κοινοτήτων από τις οποίες διέρχεται».

Περαιτέρω, συνέχισε «σημαντικά κονδύλια έχουν  διατεθεί  για πολύ σημαντικά έργα  σε περιοχές του νησιού μας για βελτίωση του οδικού δικτύου, για συντήρηση άλλων δημόσιων σημαντικών χώρων – αλλά και   με έναν μεγάλο αριθμό νέων έργων που έχουν προγραμματιστεί και θα δρομολογηθούν.

Ο πρόεδρος ευχαρίστησε και συνεχάρη όλους συνέβαλαν στην υλοποίηση αυτού του έργου κοινής ωφελείας, μεταξύ των οποίων «την Αστυνομία, το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, το Τμήμα Γεωργίας, το Τμήμα Δασών και το προσωπικό του Τμήματος Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, που ανέλαβε την Μελέτη, την ετοιμασία των εγγράφων προκήρυξης του διαγωνισμού και στη συνέχεια επέβλεψε με επιτυχία την εκτέλεση του».

Συγχαρητήρια εξέφρασε ο πρόεδρος Αναστασιάδης και στην «εργοληπτική εταιρεία ΦΑΠ Κονστράκτιον και τους συνεργάτες της που κατασκεύασε το ποιοτικό αυτό έργο και κατάφερε να το παραδώσει έγκαιρα σύμφωνα με τη συμβατική της υποχρέωση», ενώ ευχαρίστησε τις Κοινότητες Μαζωτού , Κιβισιλίου, Κιτίου και Τερσεφάνου  «για τη συνεργασία τους και τη συμβολή τους στην υλοποίηση του έργου καθώς και τους άμεσα επηρεαζόμενους πολίτες για την υπομονή που επέδειξαν κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου».

Καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε ο συγκεκριμένος δρόμος «να αποτελέσει μια πηγή και κίνητρο για περαιτέρω επενδύσεις, για αξιοποίηση περιουσιών δεδομένης και της ελάχιστης απόστασης από τη Λάρνακα».