You are here

Συνάντηση ΥΠΟΙΚ με πρόεδρο ΕΔΕΚ για ΣΚΤ

22/03/2018 21:40

Τα βασικά σενάρια στη διαδικασία προσέλκυσης επενδυτών στη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα (ΣΚΤ) τέθηκαν στη συνάντηση που είχε ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης με τον πρόεδρο του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνο Σιζόπουλο.

Ο κ. Γεωργιάδης συνέχισε την σειρά επαφών του με αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων αναφορικά με τη διαδικασία προσέλκυσης επενδυτών στον Συνεργατισμό.

Στο τραπέζι, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, τέθηκαν τα δύο βασικά σενάρια της διαδικασίας, ήτοι η επένδυση νέων κεφαλαίων στον Συνεργατισμό και η επένδυση στη βάση διαχωρισμού σε εξυπηρετούμενα δάνεια και όλες τις καταθέσεις από τη μια και των μη εξυπηρετούμενων δανείων (χωρίς τις καταθέσεις με ανάκληση της τραπεζικής άδειας) από την άλλη.

Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση οι κύριοι Γεωργιάδης και Σιζόπουλος μίλησαν για συμφωνία επί των επόμενων βημάτων και για την ανάγκη συνέχισης του διαλόγου.

Στις δικές του δηλώσεις, ο υπουργός οικονομικών χαρακτήρισε τη συνάντηση χρήσιμη, προσθέτοντας ότι υπάρχει συναντίληψη για την όλη διαδικασία και ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος.

«Ξέρουμε τι πρέπει να γίνει και πώς να προχωρήσουμε, με τρόπο που ουσιαστικά να διαφυλάσσει τη σταθερότητα του τραπεζικού μας συστήματος και της οικονομίας γενικότερα», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Από την πλευρά του ο κ. Σιζόπουλος χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική, προσθέτοντας ότι συμφώνησε με τον ΥΠΟΙΚ για την ανάγκη συνέχιση των συναντήσεων τόσο το καλό της κυπριακής οικονομίας όσο και το καλό του τραπεζικού συστήματος, όπως είπε.

Συμφωνήσαμε, συνέχισε, «να προσπαθήσουμε και οι δύο πλευρές ότι η όποια δρομολόγηση λύσης κυρίως για τα προβλήματα του Συνεργατισμού να μη επιφέρει επιπτώσεις στους καταθέτες, να μην τίθεται σε αμφισβήτηση η αξιοπιστία του ιδρύματος και πολύ περισσότερο να μην υπάρχουν άμεσες επιπτώσεις στον φορολογούμενο πολίτη».

«Πάνω σε αυτή τη βάση μπορούμε να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας και γιατί όχι να βρούμε κοινή γλώσσα και κοινή κατάληξη σε συγκεκριμένες προτάσεις», είπε.

Σε ερώτηση αν συμφωνεί με τη διαδικασία που προέκρινε ο Συνεργατικός ως την ενδεικνυόμενη για αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει, ο κ. Σιζόπουλος είπε αυτές είναι οι κατευθυντήριες γραμμές, για να προσθέσει πως «όμως πολλές φορές τα στάδια, τα βήματα και η πρακτική εφαρμογή αυτών μπορεί να είναι διαφορετική».

«Γι’ αυτό και θα συνεχίσει ο διάλογος, γιατί έχει σημασία να μην υπάρχει μόνο συμφωνία σε κάποια θέματα βασικών αρχών, αλλά και κυρίως και στα θέματα της πρακτικής εφαρμογής της όποιας συμφωνίας», κατέληξε.