You are here

Moody’s: Οι τράπεζες καθηλώνουν το rating

27/11/2017 09:54
Ο κυπριακός τραπεζικός τομέας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει προκλήσεις και κινδύνους, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, που αποφάσισε πριν λίγες μέρες να αφήσει αμετάβλητη την αξιολόγηση της Κύπρου.

Σε έκθεση του για την Κύπρο αναφέρει ότι η Κύπρος είναι ιδιαίτερα επιρρεπής στον κίνδυνο εκδήλωσης κρίσης, αντικατοπτρίζοντας τους σημαντικούς κινδύνους που εξακολουθούν να υπάρχουν στον τραπεζικό τομέα. «Οι κυριότερες κυπριακές τράπεζες έχουν πολύ χαμηλές αξιολογήσεις και ο τραπεζικός τομέας παραμένει μεγάλος», αναφέρεται.

Ο οίκος διατηρεί το αξιόχρεο της Κύπρου τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική κατηγορία.

Ο οίκος σημειώνει ότι το πολύ ψηλό επίπεδο δημόσιου και ιδιωτικού χρέους καθώς και η εύθραυστη κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, που παραμένει πολύ μεγάλος και συγκεντρωμένος σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας, περιορίζουν την αξιολόγηση του αξιόχρεου της Κύπρου στο χαμηλότερο άκρο της σειράς Ba.

«Ωστόσο», προστίθεται, «η πολιτική δέσμευση για τη δημοσιονομική μεταρρύθμιση τα τελευταία χρόνια, η ανάκαμψη της οικονομίας και τα μέτρα που λήφθηκαν για ενθάρρυνση των μεγαλύτερων τραπεζών σε αναδιάρθρωση και την επίλυση των προβληματικών δανείων, θα οδηγήσει, αν συνεχιστεί, σε μείωση αυτού του περιορισμού».

Αναφέρεται ότι η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας και οι ισολογισμοί των τραπεζών έχουν ενισχυθεί μέσω των αυξημένων κεφαλαιακών αποθεμάτων, την πώληση
μη βασικών δραστηριοτήτων στο εξωτερικό και βελτιώσεις στα προφίλ χρηματοδότησης των τραπεζών.

Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθούν να υπάρχουν αβεβαιότητες σχετικά με τη δύναμη των τραπεζών δεδομένου του πολύ ψηλού ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων τόσο σε νοικοκυριά όσο και σε επιχειρήσεις.

Το πιστωτικό προφίλ της Κύπρου (Ba3 θετικό) αντανακλά τις πρόσφατες βελτιώσεις στην οικονομική ανθεκτικότητα της χώρας, την ισχυρή δυναμική ανάπτυξης και τις ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις, σύμφωνα με την έκθεση του οίκου αξιολόγησης Moody’s.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει πιστωτικές προκλήσεις που απορρέουν από
τη μικρή και σχετικά μη διαφοροποιημένη οικονομία της, καθώς και τα ψηλά επίπεδα
χρέους, τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού.

«Η δυναμική ανάπτυξης της Κύπρου, σε συνδυασμό με τις ισχυρές δημοσιονομικές επιδόσεις, βοήθησε να μειωθεί για πρώτη φορά από το 2008 ο δείκτης του χρέους της χώρας προς το ΑΕΠ το 2016 », δήλωσε η Sarah Carlson, ανώτατη αντιπρόεδρος του οίκου Moody's και συγγραφέας της έκθεσης.

«Αναμένουμε μείωση του δείκτη του χρέους προς το ΑΕΠ σε 100% μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους», αναφέρει.

«Η χώρα έχει ανακτήσει την πρόσβαση στην κεφαλαιαγορά και έχει ταμειακό απόθεμα,
που θα βοηθήσει στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών το επόμενο έτος», προστίθεται.

Ο οίκος αναβάθμισε την πρόβλεψη του για αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ για το 2017 στο 3,5% (από 2,7%) και για το 2018 στο 3,2% (από 2,5%) και αναμένει μια σταδιακή μέτρια ανάπτυξη.

Παρόλο που ο οίκος αναμένει ότι η εξυπηρέτηση του ιδιωτικού χρέους των νοικοκυριών θα οδηγήσει σε επιβράδυνση της αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης, εξακολουθεί να είναι πιθανό να είναι ο κύριος μοχλός της συνεχιζόμενης επέκτασης, υποστηριζόμενης από ευνοϊκές εξελίξεις στην αγορά εργασίας και τον σημαντικό τομέα του τουρισμού.

Μετά τις έντονες προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, το κυβερνητικό μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό σχέδιο 2017-2019 περιλαμβάνει ουδέτερη δημοσιονομική θέση, με ελαφρά επιδείνωση της γενικής κατάστασης του υπολοίπου του δημόσιου προϋπολογισμού.

Οι Moody's προβλέπουν συνολικό έλλειμμα μόλις 0,4% του ΑΕΠ για το 2017 και
πρωτογενή πλεονάσματα ύψους περίπου 2,1% του ΑΕΠ μέχρι το 2018, τα οποία θα βοηθήσουν στη μείωση του χρέους.

Επιπλέον, οι αρχές προβάλλουν ότι το πρωτογενές υπόλοιπο θα παραμείνει σε πλεόνασμα μεσοπρόθεσμα, στο 2,5% το 2018 και 3,4% το 2019.

Το χρέος της κυπριακής κυβέρνησης παραμένει οικονομικά προσιτό, αντικατοπτρίζοντας το πολύ μεγάλο μερίδιο των πιστωτών του δημόσιου τομέα στο συνολικό χρέος. Οι τόκοι αποτελούν μόνο το 6,6% των εσόδων της γενικής κυβέρνησης το 2016, από 9,2% το 2013 και αυτό πιθανόν να παραμείνει λίγο κάτω από το 7% κατά τα επόμενα δύο χρόνια.

Στο κεντρικό σενάριο του οίκου, το δημόσιο χρέος θα μειωθεί σε περίπου 92% του ΑΕΠ μέχρι το 2019. Ωστόσο, οι μετρήσεις χρέους της Κύπρου εξακολουθούν να είναι ευάλωτες σε αρνητική ανάπτυξη, δημοσιονομικό ή συνδυασμένο σενάριο σοκ.

Οι θετικές προοπτικές αντανακλούν την άποψη του οίκου ότι είναι πιθανό να βελτιωθεί η οικονομική ανθεκτικότητα και η δημοσιονομική ισχύς να διατηρηθεί.

Στα πλεονεκτήματα της Κύπρου περιλαμβάνονται οι πρόσφατες βελτιώσεις στην οικονομική της ανθεκτικότητα, η σταθερή δημοσιονομική υπεραπόδοση και το ανταγωνιστικό επιχειρηματικό φορολογικό περιβάλλον.

Ο οίκος σημειώνει ότι οι αξιολογήσεις των κυβερνητικών ομολόγων της Κύπρου θα αναβαθμιστούν «εάν καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι ένας συνδυασμός κυβερνητικής πολιτικής και συνεχής αισιοδοξίας των επενδυτών και των καταναλωτών είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει, με την πάροδο του χρόνου, σε μια σταθερή και έντονη πτώση του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ της Κύπρου και στο απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η προσδοκία ότι η ανάπτυξη θα διατηρηθεί στα τρέχοντα επίπεδα τα επόμενα χρόνια θα είναι επίσης θετική.

Η πίεση προς τα κάτω στις αξιολογήσεις των κυβερνητικών ομολόγων της Κύπρου θα μπορούσε να προκύψει «εάν καταλήγαμε στο συμπέρασμα ότι η δέσμευση της κυβέρνησης για αποκατάσταση της μακροοικονομικής σταθερότητας αποδυναμωθεί, ιδίως στο πλαίσιο ενός χαμηλότερου αναπτυξιακού περιβάλλοντος. Απόδειξη ότι ο τραπεζικός τομέας χρειάζεται περαιτέρω ανακεφαλαιοποίηση θα ασκούσε επίσης πτωτική πίεση στην αξιολόγηση».

H Κύπρος χρειάζεται άνοδο άλλων τριών βαθμίδων από τους Moody’s για να ανέβει στην επενδυτική κατηγορία.

Της Γεωργίας Χαννή