You are here

Απίθανη η έξοδος από τα σκουπίδια

13/09/2017 07:14
Απίθανη θεωρείται η έξοδος της Κύπρου από τα junk στο νέο κύκλο φθινοπωρινών αξιολογήσεων που αρχίζουν την Παρασκευή.

Οι πλείστοι αναλυτές αναμένουν ότι ο οίκος Standard and Poor’s θα επιβεβαιώσει την Παρασκευή το rating της Κύπρου, διατηρώντας το στη βαθμίδα αμέσως κάτω από την επενδυτική κατηγορία.

Οι άλλοι τρεις οίκοι, που τοποθετούν την Κύπρο τρεις αντί μία βαθμίδα κάτω από το junk, θα ανακοινώσουν τις αξιολογήσεις τους τους επόμενους μήνες.

Σε σφυγμομέτρηση της StockWatch μεταξύ 11 αναλυτών, μόνο 3 αναμένουν αναβάθμιση από τους S&P και 8 εκτιμούν ότι η διαβάθμιση – που σήμερα έχει σταθερό ορίζοντα – θα παραμείνει ως έχει.

Ο οίκος προχώρησε Μάρτιο του 2017 σε αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης αξιολόγησης της Κύπρου σε ξένο και εγχώριο νόμισμα στo ΒΒ+, δημιουργώντας προσδοκίες ότι φέτος η Κύπρος θα έβγαινε για πρώτη φορά από το 2012 από τα junk.

Το μακροοικονομικό περιβάλλον εξελίσσεται καλύτερα από ότι ανέμενε ο οίκος τον Μάρτιο με την οικονομική ανάπτυξη να φτάνει το 3,5% από 2,7% που υπολόγιζαν οι Standard and Poor’s.

Στο χρηματοοικονομικό περιβάλλον, όμως, οι προκλήσεις παραμένουν καθώς ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν δείχνει να μειώνεται.

Υπάρχουν προκλήσεις

Σχολιάζοντας την επικείμενη αξιολόγηση της οικονομίας από τον οίκο S&P ο καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Imperial College Business School Αλέξαντρος Μιχαηλίδης αναφέρει ότι υπάρχουν ακόμη αβεβαιότητες όσον αφορά την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων στους τραπεζικούς ισολογισμούς και την ανατίμηση του ευρώ.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας οικονομικών ερευνών της Ελληνικής Τράπεζας Ανδρέας Ασσιώτης αναφέρει ότι η ανάπτυξη ενισχύεται και αποκτά ευρεία βάση. Τονίζει ωστόσο ότι η καλύτερη της αναμενόμενης δημοσιονομικής επίδοσης δεν σηματοδοτεί την ευχέρεια χαλάρωσης των προσπαθειών για τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα ή της δημοσιονομικής περισυλλογής.

Από το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, η βοηθός διευθύντρια Νικολέττα Πασιουρτίδου αναφέρει ότι σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας αλλά και με προβλέψεις, η κυπριακή οικονομία θα σημειώσει ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2017 και 2018 και ταυτόχρονα η ανεργία εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει περαιτέρω.

«Η ανάπτυξη και οι θετικές δημοσιονομικές επιδόσεις αναμένεται να οδηγήσουν σε μείωση του δημόσιου χρέους, ενώ οι επενδυτικές προοπτικές θα συνεχίσουν να ενισχύονται. Παραμένουν όμως και προκλήσεις, όπως το ψηλό επίπεδο ιδιωτικού χρέους, η διαχείριση του μεγάλου όγκου μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις τράπεζες και η καθυστέρηση στην προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που αποδυναμώνουν τις θετικές προοπτικές», τονίζει.

Ο αναπληρωτής καθηγητής οικονομικών στο CIIM, Γιώργος Θεοχαρίδης, αναφέρει ότι η οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα από ό,τι αναμένεται και εκτιμάται ότι θα συνεχίσει να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα για το πλησιέστερο μέλλον και έτσι υπάρχει ευχέρεια για μείωση του δημόσιου χρέους.

«Επιπλέον, οι αποδόσεις του δημόσιου χρέους μας μειώθηκαν σε επίπεδα τα οποία είναι τα χαμηλότερα για πολλά χρόνια, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ότι η αγορά πιστεύει ότι ο κίνδυνος έχει μειωθεί σημαντικά για την κυπριακή οικονομία».

O χρηματοοικονομικός αναλυτής Ρένος Ιωαννίδης αναφέρεται στο υπερβολικό ιδιωτικό χρέος και το ιδιαίτερα υψηλό απόθεμα μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, η βελτίωση του οποίου ακολουθεί πολύ αργούς ρυθμούς που ενδεχομένως να επιβραδυνθούν ακόμα περισσότερο ενόσω οι τράπεζες τώρα ξεκινούν να αντιμετωπίζουν τα μικρότερα σε ποσά δάνεια της λιανικής και των μικρομεσαίων. Την ίδια ώρα κάνει λόγο για ενδεχόμενα «πλήγματα» στα δημοσιονομικά της χώρας ενόψει των επικείμενων εκλογών.

Μετά τον οίκο Standard and Poor’s σκυτάλη στις αξιολογήσεις παίρνουν οι Fitch στις 20 Οκτωβρίου, οι Moody’s στις 17 Νοεμβρίου και την 1η Δεκεμβρίου ο οίκος DBRS.

Στην έρευνα συμμετείχαν ο επικεφαλής της υπηρεσίας οικονομικών ερευνών της Ελληνικής Τράπεζας Ανδρέας Ασσιώτης, ο οικονομολόγος και συνέταιρος της KPMG Τάσος Γιασεμίδης, ο αναπληρωτής καθηγητής οικονομικών στο CIIM Γιώργος Θεοχαρίδης, ο διευθύνων σύμβουλος της Delfi Partners Γιώργος Μούντης, ο καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Imperial College Business School Αλέξαντρος Μιχαηλίδης, από το κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, η βοηθός διευθύντρια Νικολέττα Πασιουρτίδου, ο επικεφαλής οικονομολόγος της XM, Μιχάλης Φλωρεντιάδης, ο χρηματοοικονομικός αναλυτής Ρένος Ιωαννίδης και τρεις αναλυτές από άλλους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς.

Της Γεωργίας Χαννή