You are here

Προσδοκίες Καζαμία για επιστροφή στις αγορές

03/01/2012 07:09
Προσδοκίες ότι η Κύπρος θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές το 2012, εκφράζει ο υπουργός Οικονομικών, που ελπίζει ότι οι ξένοι πιστωτές και αξιολογητές θα εκτιμήσουν την πολιτική συναίνεση που επιδείχθηκε για τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης αλλά και τις προοπτικές που δημιουργούνται από τον εντοπισμό μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Ο συνδυασμός των δύο δίνει θετική δυναμική στην οικονομία, διαφοροποιώντας τα δεδομένα πάνω στα οποία στηρίζονται οι οίκοι αξιολόγησης, λέει ο Κίκης Καζαμίας.

Η Κύπρος βρίσκεται στα όρια του junk από τους Moody’s (Baa3) και μία βαθμίδα πιο πάνω από τους Standard and Poor’s και Fitch (BBB).

Όλες οι διαβαθμίσεις είναι με αρνητικό ορίζοντα, καθιστώντας πιθανή την υποβάθμιση της Κύπρου εντός Ιανουαρίου.

«Οι διεθνείς οίκοι θα πρέπει να ιδρώσουν πάρα πολύ για να είναι πειστικοί στην οποιαδήποτε αρνητική αξιολόγηση της κυπριακής οικονομίας, όταν υποβάθμιζαν με τόση ευκολία την κυπριακή οικονομία, είτε δικαιολογημένα ή και σε κάποιο βαθμό λιγότερο δικαιολογημένα», ανέφερε ο κ. Καζαμίας.

Ο υπουργός Οικονομικών ελπίζει ότι σταδιακά η Κύπρος θα ανακτήσει την εμπιστοσύνη της στις διεθνείς αγορές, από τις οποίες είναι σήμερα αποκλεισμένη.

Προς το παρόν, η Κύπρος έχει καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των φετινών χρηματοδοτικών αναγκών από το Ρωσικό δάνειο €2,5 δισ.

Μέρος του δανείου θα χρησιμοποιηθεί τις επόμενες βδομάδες για να εξοφληθούν δάνεια εγχώριων και ξένων πιστωτών.

Το υπουργείο Οικονομικών ελπίζει πως «η έγκαιρη και η πλήρης αποπληρωμή αυτών των υποχρεώσεων θα αναβαθμίσει σε αρχικό στάδιο τουλάχιστον την αξιοπιστία μας στις διεθνείς αγορές η οποία στους τελευταίους οκτώ μήνες έχει μειωθεί δραστικά».

Ο υπουργός θεωρεί ορόσημο για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της Κύπρου το πρώτου τρίμηνο του 2012, όταν θα αρχίσουν να υπάρχουν στοιχεία για τα αποτελέσματα των δημοσιονομικών προσπαθειών.

«Είναι δική μας υποχρέωση να τηρήσουμε αυστηρά τις ειλημμένες αποφάσεις, όπως είναι ο προϋπολογισμός, να βελτιώσουμε και τη φοροεισπρακτική μας ικανότητα και με τα πρώτα αποτελέσματα που θα δώσουμε επισήμως και θα αφορούν το πρώτο τρίμηνο του 2012, να δώσουμε αποδεικτικά στοιχεία και όχι μόνο ενδείξεις όπως είναι τώρα», είπε ο υπουργός.

«Τα αποδειχτικά στοιχεία θα φανούν στο πρώτο τρίμηνο του 2012, οπόταν εκεί με αυτά τα στοιχεία μπορούμε να υποβάλουμε την απαίτηση μας στις διεθνείς αγορές να μας ανοίξουν και πάλι οι πόρτες».

Η κυβέρνηση θα εισπράξει τις πρώτες αντιδράσεις στις ενέργειες που έγιναν τις τελευταίες βδομάδες για εξυγίανση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Ακριβώς τις επόμενες βδομάδες θα εργαστούμε σκληρά για να πείσουμε με τη σοβαρότητα μας, για την πολιτική μας βούληση να υλοποιήσουμε αυτές τις αποφάσεις, έτσι που να ξεκινήσουμε πρώτα από την αξιολόγηση πρώτα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία αναμένεται να γίνει περί τα μέσα του Ιανουαρίου και θα μας αφορά ως χώρα».