You are here

Ικανοποιημένος για αναβάθμιση ο ΠτΔ

20/03/2017 22:25
Ικανοποίηση για την πορεία της κυπριακής οικονομίας και την πρόσφατη αναβάθμισή της από την Standards & Poor’s , σε μία βαθμίδα πριν την επενδυτική, εξέφρασε ο πρόεδρος της δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι είναι κάτι σημαντικό για την δανειοληπτική ικανότητα της Κύπρου.

Είπε ότι χάρη στην πολιτική της κυβέρνησης και τα μέτρα που λαμβάνει υπάρχει ανάπτυξη που θα συνεχιστεί, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

Μίλησε για success story για την Κύπρο, αν αναλογιστεί κανείς που ήμασταν το 2013, ενώ τώρα τα διαθέσιμα επαρκούν για ένα έτος, όπως είπε.

Ενημερώνει ΓΓ ΟΗΕ ο ΠτΔ

Στόχος της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον ΓΓ του ΟΗΕ είναι να τον ενημερώσει με αντικειμενικό τρόπο και χωρίς να εμπλακεί σε παιγνίδι επίρριψης ευθυνών για την ανάγκη ουσιαστικού διαλόγου, δήλωσε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη, για να συμμετάσχει την Τετάρτη στο επενδυτικό συνέδριο για την Κύπρο της Capital Link.

Είπε ότι θα χρησιμοποιήσει την παρουσία του και τις συναντήσεις με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες την Τετάρτη και τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον την επομένη και σ’ αυτές θα επιδιώξει να προβληθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και από την πλευρά του θα επανατονίσει την αποφασιστικότητά του για συνέχιση του διαλόγου.

«Δεν εγκαταλείψαμε εμείς το τραπέζι του διαλόγου», υπέδειξε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, επισημαίνοντας ότι δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε κανένα παιγνίδι επίρριψης ευθυνών και ο στόχος του είναι να συνεχιστεί ο διάλογος που θα μας οδηγήσει σε λύση, η οποία θα είναι λειτουργική, βιώσιμη, θα σέβεται τις αρχές και αξίες της ΕΕ και θα είναι προς όφελος όλων των πολιτών, Ε/κ και Τ/κ.
Σε ερώτηση για το τι αναμένει από τον ΓΓ, είπε ότι αυτός θα τον ενημερώσει με κάθε αντικειμενικό τρόπο, χωρίς να εμπλακεί σε κανένα παιγνίδι επίρριψης ευθυνών, για την ανάγκη ουσιαστικού διαλόγου.

Τόνισε ότι η Κύπρος είναι μέλος της Ε.Ε. και ορισμένες αξιώσεις για τις 4 ελευθερίες ή την αποτελεσματική συμμετοχή στην κυβέρνηση, ή τις εγγυήσεις δεν συμβιβάζονται με αυτό.

«Δεν παραγνωρίζω ότι υπήρξε πρόοδος αλλά δεν μπορώ να παραβλέψω τις δυσκολίες που βρίσκονται μπροστά μας», ανέφερε.
Σε ερώτηση για τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσουγλου, είπε πως οι προβαλλόμενες αξιώσεις είναι αδύνατον να γίνουν αποδεκτές.

«Ούτε και θέλω να τις συσχετίζω με τη συνάντηση που θα έχω με τον ΓΓ. Θα τονίσω όμως στο ΓΓ αυτό που μπορεί να συμβάλει σε μία λύση που να είναι βιώσιμη, να έχει διάρκεια και να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Και δυστυχώς αυτά που προβάλλει ο κ. Τσαβούσογλου ουδεμία σχέση έχουν με τα επιδιωκόμενα, είτε από πλευράς Τουρκοκυπρίων, είτε από πλευράς Ελληνοκυπρίων».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέστησε σαφές ότι η λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να εξυπηρετεί τα συμφέροντα τρίτων χωρών, παρά μόνο των Κυπρίων.

Είπε ότι θα περιγράψει τις πραγματικότητες που υπάρχουν και ταυτόχρονα θα τονίσει τη βούληση της πλευράς μας που εκφράζεται τα τελευταία 43 χρόνια από τις διάφορες κυβερνήσεις.

«Ότι μία και μόνη κυρίαρχη επιθυμία έχουμε, τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού και το σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου από αυτούς που εμπλέκονται και με τους οποίους διαβουλευόμαστε προκειμένου να βρεθεί μία οριστική λύση,” τόνισε.
Τέλος σε ερώτηση αν βλέπει σύντομα να επιστρέφει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει σύντομα η στιγμή που θα επαναρχίσει ο διάλογος.

«Όμως θέλω να διευκρινίσω κάτι. Ένα (πράγμα) είναι η επανεκκίνιση μιας προσπάθειας που καταβάλλεται εδώ και 43 χρόνια με μια περίοδο που τη διέκρινε σε κάποια στάδια η πραγματική βούληση για λύση του Κυπριακού – τους τελευταίους 22 μήνες – και η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί. Χωρίς να παραγνωρίζονται οι ανησυχίες, όχι μόνο της μίας πλευράς, αλλά και των δύο κοινοτήτων. Μη υπηρετώντας τα συμφέροντα τρίτων χωρών, αλλά των Κυπρίων. Θέλουμε να ζήσουμε σε μια επανενωμένη πατρίδα, χωρίς στρατούς κατοχής, με πλήρη σεβασμό σ’ όλα όσα οι υπόλοιποι των Ευρωπαίων πολιτών βιώνουν».

Είπε ότι δίδουμε σημασία στην ενδυνάμωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ και εδώ στοχεύει η διοργάνωση του συνεδρίου, με αιχμή την ενέργεια, τον τουρισμό, εμπορικές σχέσεις κ.α. Στο πλαίσιο αυτό θα κινηθούν και οι επαφές του στο τριήμερο, με επενδυτικά ταμεία και άλλους ενδιαφερόμενους που επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν τη στρατηγική θέση της Κύπρου για επενδύσεις.