You are here

Καμία απόφαση για ιδιωτικοποιήσεις

26/04/2013 13:11
Η κυβέρνηση δεν έχει πάρει καμία απόφαση για ιδιωτικοποιήσεις, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, ύστερα από συνάντηση με αντιπροσωπείες των συντεχνιών της ΑΗΚ, σημειώνοντας ότι ο εξορθολογισμός του οργανισμού είναι ουσιαστικής σημασίας «για να μην βρεθούμε σε περισσότερες περιπέτειες στο άμεσο μέλλον».

Μιλώντας εκ μέρους των συντεχνιών ΕΠΟΠΑΗ, ΣΗΔΗΚΕΚ, ΣΕΠΑΗΚ και ΣΥΒΑΗΚ, ο Πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ-ΣΕΚ Ανδρέας Πανόρκος είπε ότι οι συντεχνίες έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι ο υπουργός Ενέργειας θα τους συμπαρασταθεί και, κάτω από την εποπτεία του, θα γίνουν προσπάθειες για βελτίωση του οργανισμού, ούτως ώστε να συνεχίσει να διαδραματίζει το σημαντικό ρόλο που είχε μέχρι σήμερα στην οικονομία του τόπου.

Ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί την πρώτη συνάντηση με τις συντεχνίες της ΑΗΚ, στην οποία «συζητήσαμε τα διάφορα θέματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο οργανισμός», και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα ακολουθήσει μια σειρά συναντήσεων με τις συντεχνίες.

Όπως είπε, «πρωτίστως συζητήσαμε το θέμα της ιδιωτικοποίησης, όπως τουλάχιστον αναφέρεται στο μνημόνιο με την τρόικα».

«Ακούσαμε προσεκτικά τις θέσεις των συντεχνιών και θέλω να τονίσω ότι ως κυβέρνηση δεν έχουμε πάρει καμία απόφαση για ιδιωτικοποιήσεις. Πρέπει να δούμε διάφορα θέματα. Ο εξορθολογισμός του οργανισμού είναι ουσιαστικής σημασίας να γίνει τάχιστα, ακριβώς για να μην βρεθούμε σε περισσότερες περιπέτειες στο άμεσο μέλλον», είπε.

Ανέφερε ότι «τα θέματα που απασχολούν την ΑΗΚ είναι γνωστά και τα δύο πιο σημαντικά είναι, βέβαια, το κόστος των καυσίμων και το κόστος της χρηματοδότησης».

«Η προσπάθεια για τον εξορθολογισμό έχει αρχίσει. Θα έχω και συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο την ερχόμενη Τρίτη και ένα από τα πιο σημαντικά θέματα θα είναι αυτό», είπε ο κ. Λακκοτρύπης.

Πρόσθεσε ότι «ταυτόχρονα θα πρέπει να δούμε πώς ομαλοποιείται η λειτουργία της αγοράς, ούτως ώστε να επέλθει και περαιτέρω μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος».

«Πέραν του θέματος των ιδιωτικοποιήσεων, έχουμε συζητήσει και άλλα θέματα που απασχολούν τους υπαλλήλους της ΑΗΚ και έχουμε συμφωνήσει ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί εντός των επόμενων μηνών για να βρεθούν εκείνες οι λύσεις που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του οργανισμού και την ευρωστία του, καθώς και τα δικαιώματα των υπαλλήλων της ΑΗΚ», είπε.

Ερωτηθείς εάν η ΑΗΚ θα μπορέσει να αντεπεξέλθει ή θα υπάρξει στάση πληρωμών, δεδομένης της μείωσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και του γεγονότος ότι κάποιοι αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους, ο κ. Λακκοτρύπης είπε: «Δεν θέλω να διανοηθώ ότι θα υπάρξει αυτό το πράγμα».

Πρόσθεσε ότι αυτό «είναι κάτι που συζητήσαμε σήμερα και είναι σίγουρα κάτι που θα απασχολήσει και τη συνάντησή μου με το Διοικητικό Συμβούλιο».

«Το πρόβλημα που δημιουργείται είναι μεγάλο, με την έννοια ότι, εάν δεν εισπράξει η ΑΗΚ αυτά που πρέπει να εισπράξει, τότε ενδέχεται να υπάρχει ο κίνδυνος να μην μπορεί να αγοράσει καύσιμα, και αντιλαμβάνεστε τις συνέπειες που θα έχει αυτό στην οικονομία. Οπόταν πρέπει να βρεθεί κάποια λύση. Θα τα συζητήσω αυτά τα πράγματα με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ, όπως έκανα και σήμερα με τις συντεχνίες», είπε.

Μιλώντας εκ μέρους των συντεχνιών ο Πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ-ΣΕΚ Ανδρέας Πανόρκος είπε ότι, «μετά την ολοκλήρωση των επαφών που είχαμε με τα κόμματα και τη ΡΑΕΚ, όσον αφορά τις έγνοιες των εργαζομένων, καθώς και τις απόψεις τους σχετικά με την πρόνοια στη μνημονιακή σύμβαση για ιδιωτικοποίηση της Αρχής Ηλεκτρισμού, είχαμε σήμερα συνάντηση με τον αρμόδιο για μας Υπουργό, τον κ. Λακκοτρύπη, στον οποίο επιδώσαμε και σχετική επιστολή των οργανώσεων μας».

«Ταυτόχρονα του αναπτύξαμε τις θέσεις μας για ποιό λόγο η ΑΗΚ δεν πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί, για ποίο λόγο πρέπει να παραμείνει κάτω από το δημόσιο δίκαιο και τον έλεγχο του κράτους, ούτως ώστε, κάτω από την καθοδήγηση και υπό τον έλεγχό του, θα μπορέσει να προσφέρει στην ανάπτυξη του τόπου», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι «έχουμε εξηγήσει το μέγεθος της αγοράς, έχουμε εξηγήσει τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα είχε ένα κρατικό μονοπώλιο όταν μετατραπεί σε ιδιωτικό μονοπώλιο ή ολιγοπώλιο» προσθέτοντας ότι «συζητήσαμε και προβλήματα τα οποία μας απασχολούν μέσα στον οργανισμό μας, όπως είναι ο εξορθολογισμός του οργανισμού και η μείωση του λειτουργικού κόστους».

Ο κ. Πανόρκος εξέφρασε εκτίμηση προς τον κ. Λακκοτρύπη που άκουσε τις συντεχνίες και σημείωσε ότι «έχουμε τη δήλωσή του ότι θα μας συμπαρασταθεί και, κάτω από την εποπτεία του, θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τον οργανισμό μας, ούτως ώστε να συνεχίσει να διαδραματίζει το σημαντικό ρόλο που είχε μέχρι σήμερα στην οικονομία του τόπου».