You are here

Η Κύπρος έγινε πειραματόζωο για εφαρμογή κουρέματος

22/04/2013 21:35
Η Κύπρος αντιμετωπίστηκε από τους εταίρους της ως πειραματόζωο για να εφαρμοστεί η θεωρία του κουρέματος των καταθέσεων, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος την ίδια ώρα κατήγγειλε έλλειψη αλληλεγγύης από τους εταίρους έναντι της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μιλούσε σε δεξίωση που παρέθεσε απόψε στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν των Προέδρων των Κοινοβουλίων των χωρών μελών της ΕΕ που συνέρχονται σε διήμερη σύνοδο στη Λευκωσία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απευθυνόμενος στους ξένους αξιωματούχους, δήλωσε ότι βρίσκονται στην Κύπρο σε μία κρίσιμη συγκυρία και ότι η κυβέρνησή του καταβάλλει προσπάθειες ώστε να μετριάσει τις συνέπειες της απόφασης του Eurogroup με στόχο να προστατέψει τα συμφέροντα όσων επηρεάζονται και να βοηθήσει ώστε να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη στην οικονομία της Κύπρου και στο τραπεζικό σύστημα.
«Προς αυτή την κατεύθυνση, έχω ήδη ανακοινώσει μια σειρά από μέτρα και μεταρρυθμίσεις στις οποίες καταλήξαμε με την κυβέρνηση ύστερα από μαραθώνια διήμερη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου», δήλωσε.

Όπως είπε ο Πρόεδρος, τα μέτρα αφορούν τη στήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, την καταπολέμηση της ανεργίας, την προώθηση της ανάπτυξης, την παραχώρηση ευνοϊκών φορολογικών κινήτρων για υφιστάμενες και νέες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, την ενθάρρυνση νέων επενδύσεων, την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας και τη δημιουργία πιο φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Στο σημείο αυτό, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση της οποίας έτυχε η Κύπρος όταν αποτάθηκε για βοήθεια στον μηχανισμό στήριξης για να σημειώσει ότι, όταν ένα μέλος της ΕΕ βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση, στρέφεται για στήριξη στην ευρωπαϊκή του οικογένεια, γνωρίζοντας ότι θα του παρασχεθεί βοήθεια στο πλαίσιο της αρχής της αλληλεγγύης.

«Στη διάρκεια όλων μου των επαφών με Ευρωπαίους ομολόγους μου και ανώτατους αξιωματούχους των ευρωπαϊκών οργάνων πριν από τη συμφωνία του Eurogroup, είχα μεταφέρει ένα σαφές μήνυμα: ότι δηλαδή η Κύπρος δεν ζητά ειδική μεταχείριση, αλλά αναμένει μια δίκαιη αντιμετώπιση, η οποία να βασίζεται στους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για όλους τους άλλους ευρωπαίους εταίρους και ότι απλά ζητάμε αυτό που δικαιούμαστε, δηλαδή αλληλεγγύη», σημείωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Συνέχισε λέγοντας ότι αντ’ αυτού, δυστυχώς, η βασική ευρωπαϊκή αρχή της αλληλεγγύης δεν έτυχε σεβασμού και η Κύπρος έγινε πειραματόζωο, λήφθηκαν αποφάσεις εκ των προτέρων και στη συνέχεια επιβλήθηκαν, για να κάνει αναφορά στον Πλάτωνα και στη ρήση του «φημί γαρ εγώ είναι το δίκαιον ουκ άλλο τι ή το του κρείττονος συμφέρον» (λέω ότι το δίκαιο δεν είναι τίποτα άλλο από το συμφέρον του ισχυρότερου).

«Η Κύπρος αντιμετωπίστηκε ως πειραματόζωο για να γίνουν δοκιμές για την οικονομική θεωρία του κουρέματος των τραπεζικών καταθέσεων, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι συνέπειες που θα ακολουθούσαν και ασχέτως του ότι υπήρξε απερίσκεπτη διαχείριση από τις τράπεζες και αναποτελεσματική επίβλεψη του τραπεζικού συστήματος γενικότερα», είπε ο Πρόεδρος.

Απευθυνόμενους στους Ευρωπαίους επικεφαλής των κοινοβουλίων των χωρών μελών της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ελπίδα το προηγούμενο που δημιουργήθηκε στην Κύπρο να μην έχει συνέχεια και να εφαρμοστεί αλλού στην Ευρώπη, αν και τόνισε ότι ο λόγος ύπαρξης ενός προηγούμενου είναι ότι μπορεί να λειτουργήσει στην εξυπηρέτηση της εφαρμογής κανόνων και κατευθυντήριων γραμμών που θα επαναληφθούν και αλλού.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε ακόμη στον ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων, όπως καταγράφεται στη Συνθήκη της Λισαβόνας, που αναφέρεται στη συνεισφορά τους στην καλή λειτουργία της Ένωσης.

Αναφέρθηκε ακόμη στον αυξημένο ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στην αρχή της συναπόφασης.

Ο Πρόεδρος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η περαιτέρω ανάπτυξη της διακοινοβουλευτικής συνεργασίας μεταξύ των εθνικών κοινοβουλίων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπορεί να συνδράμει στον μέγιστο βαθμό στη μείωση του λεγόμενου δημοκρατικού ελλείμματος της ΕΕ και στην προσέγγιση της ΕΕ με τους πολίτες της.