You are here

Οικολόγοι: Η ανεργία πήρε φόρα, ανηφόρα

05/01/2012 11:17
Με μεγάλη λύπη παρακολουθούμε ότι η ανεργία πήρε φόρα, ανηφόρα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Οικολόγων.

«Έχουμε φτάσει στο σημείο να μετράμε 31,432 άτομα. Αριθμός ρεκόρ για μια χώρα του μεγέθους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τέτοιου ύψους ανεργία στην Κύπρο έχουμε να ζήσουμε από την εποχή μετά την Τουρκική εισβολή και την καταστροφή του 1974», αναφέρει.

Σημειώνεται ότι το συνολικό κόστος της ανεργίας για το ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων θα ξεπεράσει φέτος τα €100 εκ., ενώ πολύ περισσότερο κόστος θα συνεπάγεται για το κράτος η απουσία τόσων πολλών νέων ανθρώπων από την παραγωγική διαδικασία.

«Επανειλημμένα έχουμε εισηγηθεί τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας με προγράμματα που θα παράγουν κοινωνικό έργο υποδομής, προγράμματα προστασίας του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, προγράμματα στα οποία θα έχουν πρόσβαση οι μικρομεσαίοι και οι μη προνομιούχοι. Προγράμματα που θα δώσουν θέσεις εργασίας άμεσα σε χιλιάδες άνεργους συμπατριώτες μας».

Ζητήσαμε και απαιτήσαμε, συνεχίζει, όπως κάθε €3 έσοδα από το κράτος από τα οικονομικά μέτρα, τουλάχιστον τα €2 πρέπει να επιστρέφονται πίσω στην αγορά, στους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις για να αντιμετωπιστεί το τέρας της ανεργίας και να παραχθεί ανάπτυξη (γεγονός που θα προσδώσει έσοδα και στα δημόσια οικονομικά).

Αντί αυτού, αναφέρει, η κυβέρνηση καταφεύγει σε εξαγγελίες επενδύσεων μαμούθ με αμφίβολο κέρδος στον τομέα της εργοδότησης. Αντί ανάπτυξη, αυξάνει το ΦΠΑ, αντί ανάπτυξης βάζει φόρους και κάνει περικοπές.

«Λύσεις υπάρχουν όμως πρέπει να ξεφύγουν από την πεπατημένη που μας έφερε την κρίση και να εφαρμόσουν την Πράσινη Ανάπτυξη που θα μας φέρει Πράσινες Θέσεις Εργασίας», καταλήγει.