You are here

Κλειστό το ΧΑΚ σήμερα και αύριο

19/03/2013 09:56
Κλειστό θα παραμείνει σήμερα και αύριο το ΧΑΚ μετά την κήρυξη των δύο ημερών ως τραπεζικές αργίες.

Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου ανακοίνωσε ότι με απόφαση του Προέδρου του Συμβουλίου και του Γενικού Διευθυντή του ΧΑΚ αποφασίστηκε η αναστολή της διαπραγμάτευσης των κινητών αξιών που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, για σκοπούς διασφάλισης της καλής λειτουργίας της αγοράς του Χρηματιστηρίου και για προστασία των επενδυτών. Η απόφαση αυτή λήφθηκε ενόψει:

(α) Του γεγονότος της μη λειτουργίας των τραπεζών (τραπεζική αργία, ως έχει κηρυχθεί χθες 18 Μαρτίου 2013), όπου δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί η εκκαθάριση και ο διακανονισμός των χρηματιστηριακών συναλλαγών που καταρτίστηκαν στο ΧΑΚ. Υπενθυμίζεται ότι ο διακανονισμός των χρηματιστηριακών συναλλαγών που καταρτίζονται στο ΧΑΚ πραγματοποιείται μέσω του Διευρωπαϊκού Αυτοματοποιημένου Συστήματος Ταχείας Μεταφοράς Κεφαλαίων και Διακανονισμού σε Συνεχή Χρόνο (Target 2) μέσω των Τραπεζών Διακανονισμού. Εν όψει της απόφασης για μη λειτουργία των Τραπεζών δεν θα είναι εφικτή η διεκπεραίωση του διακανονισμού των χρηματιστηριακών συναλλαγών που καταρτίζονται στο ΧΑΚ και συνεπώς το ΧΑΚ δεν θα προβεί σε άνοιγμα της ημερήσιας διαδικασίας του Target 2.

(β) Των τρέχουσων πολύ σοβαρών εξελίξεων στην κυπριακή οικονομία σχετικά με τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup που αφορούν στον τραπεζικό τομέα της Κύπρου και στην οικονομία ευρύτερα που επηρεάζουν τους τραπεζικούς οργανισμούς των οποίων οι αξίες τους είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο.

(γ) Για αποφυγή δημιουργίας οποιουδήποτε ενδεχομένου επιπρόσθετου κινδύνου στο όλο σύστημα, εφόσον το χρηματιστήριο, εν όψει της τραπεζικής αργίας δεν θα είναι σε θέση να ελέγχει τα πιστωτικά όρια των Μελών κατά τη διάρκεια της χρηματιστηριακής συνάντησης.

Η αναστολή της διαπραγμάτευσης θα ισχύει για όσο χρόνο ισχύει η τραπεζική αργία, δηλαδή για την Τρίτη 19 Μαρτίου 2013 και Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013.