You are here

Π. Δημητριάδης: Ήρθε ο καιρός για οργανισμό διαχείρισης ΜΕΔ

16/01/2018 00:01

Οι συνθήκες είναι πιο ώριμες για δημιουργία ενός οργανισμού διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δηλώνει ο τέως κεντρικός τραπεζίτης, Πανίκος Δημητριάδης, τονίζοντας όμως ότι αυτό πρέπει να γίνει χωρίς να αυξηθεί το δημόσιο χρέος. 

Αναφέρει ότι οι προβλέψεις που έχουν κάνει τα τελευταία χρόνια οι τράπεζες είναι σε «λογικά επίπεδα», και επομένως, ο οργανισμός αυτός μπορεί να πάρει τα ΜΕΔ σε τιμή που να του επιτρέπει να είναι κερδοφόρος και χωρίς να χρειαστούν νέα κεφάλαια για τις τράπεζες.

Αν και ο εν λόγω οργανισμός θα χρειαστεί κρατική στήριξη, ο κ. Δημητριάδης αναφέρει ότι το κράτος μπορεί να εκδώσει εγγυήσεις.

Σε συνέντευξη του στη StockWatch με αφορμή τη δημοσίευση του βιβλίου του “Diary of the Euro Crisis in Cyprus”, o τέως κεντρικός τραπεζίτης μιλά για την κατάσταση που επικρατεί στο ευρωπαϊκό και εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Παρατηρεί ότι οι αλλαγές που εισηγήθηκε η επιτροπή σοφών για την Κεντρική Τράπεζα και τις οποίες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δεσμεύτηκε να τις προωθήσει δεν έγιναν.

Στη συνέντευξη του στη StockWatch ο κ. Δημητριάδης αναφέρει ότι το σύστημα διορισμού το οποίο είχαν εισηγηθεί για το ΔΣ της ΚΤ, το οποίο θα περιλάμβανε και μη κύπριους, θα ενίσχυε την ικανότητα και καταλληλότητα των μελών του ΔΣ και θα περιόριζε την οιανδήποτε πολιτική επιρροή στις αποφάσεις της ΚΤ.

Εκφράζει την ελπίδα μετά τις προεδρικές εκλογές να υπάρξει ευκαιρία να υιοθετηθούν, ούτως ώστε η διακυβέρνηση της ΚΤ να ενισχυθεί και να συνάδει πλήρως με τις γνωματεύσεις της ΕΚΤ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Εκφράζει επίσης προβληματισμό για τη διάβρωση της ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας, εν μέρει, με το διορισμό δύο εκτελεστικών συμβούλων το 2013.

Σημειώνει επίσης ότι υπάρχει ακόμη πολιτική επιρροή προς το τραπεζικό σύστημα. 

Αναφορικά με το bail-in που χρησιμοποιήθηκε στην Κύπρο το 2013, σημειώνει ότι η λύση ήταν η λιγότερο επώδυνη, και εάν δεν υιοθετείτο η Κύπρος θα ακολουθούσε τον ίδιο δρόμο με την Ελλάδα με ανάγκη επιβολής νέων μέτρων λιτότητας καθώς θα οδηγούσε σε αύξηση του δημόσιου χρέους κατά 30%.

Αναφορικά με την οικονομία, ο κ. Δημητριάδης εκφράζει ανησυχίες για κάποιες μεγάλες αναπτύξεις οι οποίες φαίνεται να συνδέονται με το σχέδιο πολιτογράφησης «γιατί ενδεχομένως να έχουν δημιουργήσει νέα φούσκα στα ακίνητα.  Δυστυχώς πίσω από τις μεγάλες αναπτύξεις υπάρχουν σχεδόν πάντοτε μεγάλα οικονομικά συμφέροντα με πολιτική επιρροή».

«Γενικότερα με ανησυχεί το γεγονός ότι συνεχίζεται η προσπάθεια να προστατευθεί ένα επιχειρηματικό μοντέλο το οποίο όχι μόνο απέτυχε αλλά και οδήγησε στην κρίση του 2012-13», τονίζει.

Της Γεωργίας Χαννή