You are here

Κορυφώνονται οι εξελίξεις για κόκκινα δάνεια και οικονομία

12/03/2018 06:58

Κορυφώνονται αυτή τη βδομάδα οι διεργασίες για πολιτική διαχείριση του μεγάλου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων (ΜΕΔ) την ίδια στιγμή που ο οίκος Standard and Poor’s ετοιμάζει την αξιολόγηση που θα κρίνει αν το αξιόχρεο της Κύπρου θα βγει από την κατηγορία των «σκουπιδιών» μετά από έξι χρόνια.

Την ερχόμενη Πέμπτη θα συγκληθεί το συμβούλιο αρχηγών των κομμάτων με αντικείμενο τα κόκκινα δάνεια, υπό τον πρόεδρο Αναστασιάδη, στην παρουσία της διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη και του υπουργού οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.

Την επόμενη μέρα αναμένεται η ανακοίνωση από τον οίκο Standard and Poor’s (S&P) της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου που θα καταδείξει αν η Κύπρος θα επανέλθει στην επενδυτική βαθμίδα.

Η παρουσία της κ. Γιωρκάτζη στη σύσκεψη κατέστη αναγκαία όχι μόνο λόγω του εποπτικού της ρόλου, αλλά και για να εμπλουτίσει τεχνοκρατικά τις τυχόν πολιτικές απόψεις και εισηγήσεις που θα ακουστούν στη σύσκεψη.

Η κ. Γιωρκάτζη είχε τονίσει το περασμένο Σάββατο σε ομιλία της σε εκδήλωση στην ΚΤ ότι η μείωση των ΜΕΔ τα τελευταία τρία χρόνια, δεν ήταν η στοχευμένη, δίνοντας για άλλη μία φορά με αυτή τη διαπίστωση το μέγεθος του προβλήματος.

Καμπανάκι για τα υψηλά επίπεδα των €23 δισ. ΜΕΔ στην Κύπρο κτυπούν ακατάπαυστα οι θεσμοί στις Βρυξέλλες και τα εποπτικά όργανα στη Φρανκφούρτη.

Η Κομισιόν την περασμένη βδομάδα στο πλαίσιο της αξιολόγησης για το 2018 του ευρωπαϊκού εξαμήνου επεσήμανε τη βασική ευπάθεια του κυπριακού τραπεζικού τομέα που είναι το ψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κρίνοντας ότι Κύπρος είναι μια από τις χώρες με τις μεγαλύτερες οικονομικές ανισορροπίες.

Πριν λίγες βδομάδες ήταν η επικεφαλής του ΕΕΜ Ντανιέλ Νουί που έκρουσε προς τις κυπριακές αρχές και ειδικότερα προς τις τράπεζες, τον κώδωνα του κινδύνου για τα ΜΕΔ. Η κ. Νουί είχε υποδείξει με λακωνικό τρόπο ότι η υπομονή των εποπτών έχει εξαντληθεί, η οικονομία επέστρεψε στην ανάπτυξη και τώρα είναι η ώρα να πληρωθούν τα δάνεια.

Η κυβέρνηση, αλλά και τα κόμματα, φαίνεται ότι κάτω από τα αρνητικά δεδομένα που προκαλούνται στο τραπεζικό σύστημα και κατ’ επέκταση στην οικονομία, λόγω της συνεχούς αύξησης των προβλέψεων και της ενδεχόμενης ανάγκης να ζητηθεί από τις τράπεζες νέα αύξηση κεφαλαίων, επιδιώκουν να χαράξουν την ελάχιστη κοινή στρατηγική μέσω της βουλής, για καλύτερη διαχείριση της μεγάλης πρόκλησης των ΜΕΔ.

Ενώπιον της βουλής εκκρεμούν σημαντικά νομοσχέδια που αφορούν στην παροχή περαιτέρω εργαλείων για την πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των ΜΕΔ και η κυβέρνηση θα ήθελε να σχηματιστούν συνέργιες μεταξύ των κοινοβουλευτικών κομμάτων για ψήφιση των εν λόγω νομοσχεδίων, που είναι και απαίτηση των ευρωπαικών θεσμών και της ΕΚΤ.

Και το σχέδιο Εστία στο τραπέζι

Συνεργάτες του πρόεδρου ανέφεραν στη StockWatch ότι στο πλαίσιο της σύσκεψης των αρχηγών, την οποία ζήτησε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, θα γίνει εκτενής αναφορά και στο πολυσυζητημένο πρόγραμμα Εστία, το οποίο τυγχάνει επεξεργασίας από το υπουργείο οικονομικών.

Το πρόγραμμα Εστία, αν και εφόσον εγκριθεί, θα απευθύνεται σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που έχουν μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις με εξασφάλιση την κύρια κατοικία.

Μέσω του προγράμματος αυτού υπάρχουν προσδοκίες ότι ενδεχομένως να αποτελέσει καταλύτη σε σχέση με την ελάφρυνση του βεβαρυμένου χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων των τραπεζών με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία.  Το μεγαλύτερο όφελος θα προκύψει για τον Συνεργατισμό που έχει ήδη λάβει χορηγία €1,7 δισ.

Ελπίζουν σε αναβάθμισηS&P

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται την ερχόμενη Παρασκευή και η ανακοίνωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης  από τον οίκο Standard and Poor’s (S&P) που ενδεχομένως να σημάνει την επιστροφή της Κύπρου στην επενδυτική βαθμίδα.

Ο S&P ήταν ο πρώτος οίκος που έριξε την κυπριακή πιστοληπτική αξιολόγηση στα «σκουπίδια».

Το υπουργείο οικονομικών ευελπιστεί ότι ο S&P θα είναι ο πρώτος διεθνής οίκος που θα ανεβάσει το κυπριακό αξιόχρεο στην επενδυτική κατηγορία.

Του Λεύκου Χρίστου