You are here

Σενάρια για κατόχους αξιογράφων

05/01/2017 07:29
Σενάρια για ρύθμιση ζητημάτων που θέτουν οι κάτοχοι αξιογράφων επεξεργάζεται το υπουργείο οικονομικών, τονίζοντας παράλληλα τις δημοσιονομικές και νομικές επιπλοκές που προκύπτουν από ικανοποίηση των κατά καιρούς έντονων αιτημάτων τους.

Σε απάντηση του σε ερώτηση των Οικολόγων στη βουλή, ο Χάρης Γεωργιάδης δεν κλείνει την πόρτα στους κατόχους αξιογράφων σταχυολογώντας παράλληλα τις δυσκολίες στην ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του υπουργού, μεταξύ των σεναρίων που επεξεργάζεται το υπουργείο, είναι η προσφορά δωρεάν μετοχών της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας σε μερίδα των κουρεμένων κατόχων αξιογράφων, όπως και καταθετών, εργαζομένων και μελών της ΣΚΤ.

Τα σενάρια δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί αλλά ενδεχομένως να ικανοποιήσουν μερικώς τους κατόχους αξιογράφων, που έχασαν αξιόγραφα αξίας €1,5 δισ. στις δύο τράπεζες, με το bail-in Μαρτίου 2013.

Στην απάντηση του στη βουλή, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρει ότι τυχόν ικανοποίηση συγκεκριμένων αξιώσεων του συνδέσμου για παροχή αποζημιώσεων θα καταστήσουν μη βιώσιμα τα δημόσια οικονομικά καθώς τα αιτήματα τους είναι ανεφάρμοστα και οι εισηγήσεις του ανέφικτες.

«Στην επιστολή σας επαναλαμβάνετε, ουσιαστικά, το αίτημα σας για αποζημίωση των κατόχων αξιογράφων από το κράτος, δηλαδή από το φορολογούμενο πολίτη. Πρόκειται για καλά γνωστό αίτημα το οποίο είχατε την ευκαιρία να θέσετε κατ’ επανάληψη τόσο στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και σ’ εμένα», σημειώνει ο κ. Γεωργιάδης απευθυνόμενος στο Σύνδεσμο Κατόχων Αξιογράφων.

Προσθέτει ότι η αφετηρία των διεκδικήσεών του συνδέσμου σχετίζεται με την άποψη ότι η απομείωση των συγκεκριμένων αξιογράφων συνέβαλε στη μη-χρεοκοπία του κράτους.

«Διευκρινίζω ότι κανένα ποσό που σχετίζεται με την απομείωση καταθέσεων, ή αξιογράφων και μετοχών, δεν έχει μεταφερθεί στο κράτος, ούτε και έχει χρησιμοποιηθεί για στήριξη του κράτους», σημειώνει.

«Πιθανώς να υπονοείτε ότι το κράτος έχει την υποχρέωση να στηρίζει χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, των οποίων η οικονομική θέση έχει κλονιστεί, ούτως ώστε οι καταθέτες αλλά και οι κάτοχοι αξιογράφων και μετοχών να είναι πάντοτε διασφαλισμένοι.

Διευκρινίζω ότι τέτοια υποχρέωση δεν υφίσταται. Στο παρελθόν το κράτος είχε τη διακριτική ευχέρεια, κάτω από πολύ συγκεκριμένους και αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις και ρητή έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να στηρίζει χρηματοπιστωτικά ιδρύματα», αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης.

Στην Κύπρο, σημειώνει, το κράτος στήριξε το χρηματοπιστωτικό σύστημα (Λαϊκή Τράπεζα, Συνεργατισμός) με ποσό που αντιστοιχούσε στο 20% του ΑΕΠ, ενώ ο μέσος όρος κρατικής στήριξης χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπερέβαινε το 5%. «Αυτή όμως η διακριτική ευχέρεια δεν ισοδυναμούσε με υποχρέωση», επισημαίνει.

Επιπρόσθετα επισημαίνει, με βάση την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τη θέσπιση του πλαισίου για την ανάκαμψη και την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων (2014/59/ΕΕ), που έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο όλων των κρατών-μελών, η κρατική στήριξη προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχει, ουσιαστικά, απαγορευτεί.

Αναφέρεται στις εξαιρετικά λιγοστές περιπτώσεις που η σημερινή νομοθεσία επιτρέπει κρατική στήριξη έχει ως απαραίτητες προϋποθέσεις, μεταξύ άλλων, την πλήρη απομείωση της αξίας των μετοχών και των αξιογράφων.

«Χωρίς την έγκριση της ΕΕ τυχόν στήριξη τραπεζικού ιδρύματος, περιλαμβανομένης υπό τη μορφή αποζημίωσης των κατόχων αξιογράφων και των μετόχων για τυχόν ζημιές που υπέστησαν, είναι παράνομη», υποδεικνύει ο κ. Γεωργιάδης.

Όσον αφορά στη θέση ότι οι κάτοχοι αξιογράφων πρέπει να έχουν προτεραιότητα έναντι των κουρεμένων καταθετών ο κ. Γεωργιάδης σημειώνει ότι αυτή έρχεται σε αντίθεση με τις πρόνοιες της νομοθεσίας και της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας η οποία προβλέπει ότι τραπεζικές καταθέσεις μπορούν να απομειωθούν ως έσχατο μέτρο, αφού προηγηθεί πλήρης απομείωση μετοχών και αξιογράφων.

«Η διεκδίκηση σας, σε τελική ανάλυση, αφορά πλήρη αποζημίωση των κατόχων αξιογράφων από το κράτος και μάλιστα με τόκο. Συγκεκριμένα εισηγείστε τη χρηματική αποζημίωση από το κράτος για τις πρώτες €100,000 σε μετρητά και τυχόν υπολοίπου πέραν των €100,000 σε κρατικά ομόλογα», αναφέρεται στην επιστολή προς το σύνδεσμο κατόχων αξιογράφων.

«Διεκδίκηση σας είναι όπως η ρύθμιση είναι ανεξάρτητη από την απομείωση καταθέσεων, ούτως ώστε, όπως αναφέρετε, να αποζημιωθούν και μέλη σας που είναι ταυτόχρονα και κουρεμένοι καταθέτες. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως πολίτης που διέθετε το ποσό των €200,000 κατανεμημένο εξίσου σε καταθέσεις και αξιόγραφα στη Λαϊκή Τράπεζα (δηλαδή €100,000 ως κατάθεση και €100,000 σε αξιόγραφα) θα αποζημιωθεί πλήρως. Αντιθέτως, πολίτης που διέθετε το ίδιο ποσό των €200,000 εξ ολοκλήρου ως κατάθεση στη Λαϊκή Τράπεζα, θα έχει υποστεί ζημιά €100,000», προστίθεται.

«Τυχόν απόδοση τέτοιας αποζημίωσης σε αυτή την έκταση θα καθιστούσε τα δημόσια οικονομικά μη βιώσιμα, εκτός και εάν συνοδευόταν από ισόποσες εξοικονομήσεις στον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και με ενέργειες για ισόποση μείωση του δημοσίου χρέους, οι οποίες δεν είναι πρακτικά εφικτές», υποδεικνύει ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση «θα αντιμετωπίζαμε με βεβαιότητα το ενδεχόμενο υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας από οίκους αξιολόγησης και εκ νέου απώλειας της πρόσβασης της χώρας στις διεθνείς αγορές».

Ταυτόχρονα, χαρακτηρίζει ανεφάρμοστη την πρόταση για αποζημίωση κουρεμένων καταθετών και κατόχων αξιογράφων με μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος καθώς όπως αναφέρει, το πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι πραγματικό πλεόνασμα αλλά λογιστική καταγραφή.

«Συγκεκριμένα, το πρωτογενές πλεόνασμα αποτυπώνει τη δημοσιονομική κατάσταση ενός κράτους εξαιρουμένων των τόκων που καταβάλλονται για την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι η Κύπρος καταγράφει εδώ και τρία χρόνια το υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα μεταξύ των κρατών-μελών αλλά, παρ’ όλα αυτά, το συνολικό δημοσιονομικό ισοζύγιο παραμένει οριακά ελλειμματικό. Ως εκ τούτου δεν δημιουργούνται χρηματοδοτικοί πόροι για να διοχετευτούν προς όφελος των κατόχων αξιόγραφων», εξηγεί ο κ. Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης σημειώνει ότι οι πιο πάνω αναφορές γίνονται με σκοπό να καταδειχθεί η αντικειμενική δυσκολία, από οικονομικής και νομικής πλευράς, σε σχέση με το αίτημα για αποζημίωση των μελών του συνδέσμου από το κράτος.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κατανόηση της οικονομικής δυσχέρειας στην οποία μέλη σας έχουν περιέλθει», προσθέτει.

Σημειώνει ότι αυτές τις ίδιες δυσκολίες προσπάθησε να εξηγήσει σε σειρά συναντήσεων τα τελευταία χρόνια, ενώ το ίδιο έχει πράξει και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, υποστηρίζει ο κ. Γεωργιάδης.