You are here

Στα €9,4 δισ. το bail-in στις τράπεζες

19/09/2013 07:09
Στα €9,4 δισ. ανεβάζει το συνολικό ύψος του κουρέματος στις δύο τράπεζες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην έκθεση αξιολόγησης του κυπριακού προγράμματος που δημοσιεύθηκε χθες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας και του ΔΝΤ έγιναν bailed-in καταθέσεις €7,8 δισ., €4 δισ. στη Λαϊκή και €3,9 δισ. στην Τρ. Κύπρου.

Έγιναν επίσης bailed-in ομόλογα και αξιόγραφα συνολικής αξίας €1,5 δισ., τα περισσότερα στην Τρ. Κύπρου.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξυγίανσης, η Τράπεζα Κύπρου απέκτησε κύρια βασικά ίδια κεφάλαια ύψους 12%, ώστε να καταφέρει να μείνει σε επίπεδα άνω του 9% καθόλη τη διάρκεια της προγράμματος.

Το ΔΝΤ εκτιμά πάντως ότι με τις ιδιαίτερα συντηρητικές εκτιμήσεις που έγιναν με τις εκθέσεις της Pimco και αργότερα της KPMG, η Τράπεζα θα χάσει περίπου τα μισά από αυτά τα κεφάλαια ή 5,7% από το core tier 1 του 12% μέχρι τις αρχές του 2016. Θα αναπληρώσει όμως το 2,7% λόγω της μεγάλης απομείωσης που έχει γίνει στο ομόλογο ανακεφαλαιοποίησης της Λαϊκής, το οποίο σταδιακά θα συμβάλει θετικά στον ισολογισμό της Τράπεζας Κύπρου.

Το ΔΝΤ σημειώνει ότι η αποτίμηση που έγινε από την KPMG είχε ως αποτέλεσμα να εκτιμηθούν μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες, γιατί η αποτίμηση έγινε σε μεταγενέστερο στάδιο με διαφορετική μεθοδολογία. Το μακροοικονομικό σενάριο της KPMG είναι δυσμενέστερο από το ακραίο σενάριο της Pimco, αν και η εκτίμηση για μείωση στις τιμές των ακινήτων είναι ίδια. Η KPMG εκτίμησε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα φθάσουν μέχρι το 48% κατά τη διάρκεια της επόμενης τριετίας ενώ η Pimco είχε υπολογίσει θα μπορούσαν να φθάσουν μέχρι το 57%.

Στην έκθεση του το ΔΝΤ καταγράφει την πρόοδο που έχει γίνει για σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος αλλά και τις προκλήσεις και κινδύνους που συνεχίζουν να υπάρχουν, λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης.

Η πιο βασική πρόκληση είναι η σταθεροποίηση της ρευστοτικής κατάστασης των τραπεζών, που συνεχίζουν να χάνουν καταθέσεις. Με βάση την έκθεση, τα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα είχαν τις μικρότερες απώλειες καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα, χάνοντας λιγότερο από το 10% των καταθέσεων τους σε σχέση με το 13% που έχασε ολόκληρο το σύστημα – κάπου €8 δισ. εξαιρουμένων των «κουρεμένων» καταθέσεων.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έφθασαν το 30% των συνολικών δανείων του συστήματος μέχρι το Μάρτιο του 2013. Το ποσοστό όμως των προβλέψεων επί του συνόλου των δανείων ήταν μόνο στο 30% σε σχέση με 50% που είναι ο μέσος όρος στην Ευρώπη. «Αυτό σημαίνει ότι η κερδοφορία των τραπεζών θα μειωθεί σημαντικά στο μέλλον», αναφέρει η έκθεση.

Το ΔΝΤ καλεί τις αρχές να παραμείνουν προσηλωμένες στο πρόγραμμα και να ετοιμαστούν να στηρίξουν ρευστοτικά το σύστημα, αν χρειαστεί, με την έκδοση εγγυήσεων για κρατικά ομόλογα €2,9 δισ.