You are here

7 αρχηγοί μιλούν για τα «μαθήματα» του bail-in

17/03/2014 07:07
Την αυτοκριτική τους κάνουν τα κόμματα ένα χρόνο μετά την οδυνηρή πρώτη απόφαση του Eurogroup για bail-in των καταθετών.

Με τοποθετήσεις τους στη StockWatch, οι αρχηγοί των επτά κοινοβουλευτικών κομμάτων μιλούν για τα «μαθήματα της κρίσης». Υπό την πίεση της κοινής γνώμης και υπό το βάρος της διαβρωμένης εμπιστοσύνης στα κόμματα και στους θεσμούς, οι πολιτικοί ηγέτες αναγνωρίζουν κάποια από τα λάθη του παρελθόντος και περιγράφουν τη δική τους συνταγή για έξοδο από την οικονομική και πολιτειακή κρίση.

Τα «μαθήματα» που έχει λάβει το κάθε κόμμα από την κρίση διαφέρουν, όπως και οι συνταγές εξόδου. Κάποιοι εντοπίζουν το πρόβλημα στην αναβλητικότητα και στο λαϊκισμό, ενώ άλλοι επικρίνουν τις ίδιες τις λύσεις που προσφέρουν οι πιστωτές και τις πολιτικές λιτότητας.

Ένα χρόνο μετά την εφαρμογή του προγράμματος, στο κοινοβούλιο είναι πλέον διακριτή η διαιρετική τομή «μνημονιακών» και «αντιμνημονιακών» και οι ισορροπίες είναι οριακές.

Α. Νεοφύτου: Εχθρός ο λαϊκισμός

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε πως η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε πολιτική κρίση αξιοπιστίας, επισημαίνοντας πως και η κρίση αξιοπιστίας των πολιτικών συνδέεται άμεσα με την απουσία εμπιστοσύνης προς αυτούς.

«Αυτή», είπε, «η αξιοπιστία δεν θα ξαναχτιστεί εύκολα», τονίζοντας πως οι πολιτικοί θα πρέπει να επιδείξουν υπευθυνότητα, ειλικρίνεια και όχι λαϊκισμό για να γίνουν πιο αξιόπιστοι στους πολίτες.

«Ο κατήφορος της οικονομίας της χώρας», επισήμανε, «με κύρια ευθύνη του πολιτικού και τραπεζικού συστήματος, προκάλεσε την αμφισβήτηση των δημοκρατικών θεσμών, άρα η κρίση που αντιμετωπίζει η Κύπρος σήμερα είναι ταυτόχρονα κρίση της οικονομίας, των θεσμών και του χώρου της πολιτικής».

Εξέφρασε την πεποίθηση πως για να αντιμετωπισθούν οι προκλήσεις οι διαρθρωτικές αλλαγές αποτελούν μονόδρομο, υπογραμμίζοντας πως οι μεταρρυθμίσεις είναι η μόνη επιλογή για την Κύπρο σήμερα και είναι επιταγή επιβίωσης.

Οι συγκυρίες, τόνισε, επιβάλλουν την ενότητα όλων των πολιτικών δυνάμεων για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της οικονομίας και οι ανάγκες της κοινωνίας, δηλώνοντας πως οι μικροπολιτικές σκοπιμότητες και αντιπαραθέσεις του παρελθόντος είναι κατώτερες των περιστάσεων.

Υπέδειξε ταυτόχρονα πως το μεγάλο μάθημα που πήρε, όχι μόνο το πολιτικό σύστημα, αλλά ολόκληρη η κοινωνία, από την κρίση είναι πως δεν πρέπει να ζούμε πέραν των δυνατοτήτων μας.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, σημείωσε πως έγιναν λάθη, τονίζοντας πως αν αποφεύγονταν τα λάθη και οι καθυστερήσεις, που έγκαιρα είχαν επισημανθεί από το κόμμα του όταν ήταν στην αντιπολίτευση, και για τις οποίες είχαν γίνει επανειλημμένες προειδοποιήσεις, η οικονομία της Κύπρου δεν θα βρισκόταν στη σημερινή κατάσταση.

Κληθείς να σχολιάσει πως άλλαξαν τα κόμματα, υποστήριξε πως πλέον είναι κοινά αποδεκτό πως όχι μόνο τα κόμματα, αλλά ολόκληρη η κοινωνία έχει συνειδητοποιήσει πως η αναβλητικότητα στη λήψη αποφάσεων δεν αποτελεί επιλογή.

Χρειάζεται, σημείωσε, άμεση αντίδραση στις εξελίξεις ενώ θα πρέπει να λέγονται αλήθειες για να αποκατασταθεί μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες.

Καταλήγοντας, είπε πως ο ΔΗΣΥ ως παράταξη ευθύνης, είναι έτοιμος να ακούσει με ανοιχτό πνεύμα, προτάσεις από όλους τους χώρους και θα είναι αδιαπραγμάτευτος αντίπαλος του λαϊκισμού, διότι η σωτηρία της Κύπρου δεν παζαρεύεται και δεν μπαίνει στη ζυγαριά μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων.

Α. Κυπριανού: Δομική η κρίση

Ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού εκτιμά ότι η κρίση είναι πλέον δομική αγγίζοντας όλο το φάσμα του συστήματος.

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού η κρίση ενέχει το στοιχείο της σύγκρουσης ανάμεσα σε κοινωνικές ομάδες και στρώματα καθώς και σύγκρουση μεταξύ πολιτικών κομμάτων, και μεταξύ οικονομικών συμφερόντων, μέχρι πρότινος όμορων.

«Αυτή η σύγκρουση», είπε, «αναδεικνύει πρώτα και κύρια τη θέση που παίρνει ο καθένας», προσθέτοντας πως «άλλοι έκαναν τα στραβά μάτια μπροστά στα εγκληματικά λάθη των τραπεζών, άλλοι προασπίστηκαν τα μέλη μιας μικρής οικονομικής ολιγαρχίας και τα συμφέροντα τους και κάποιοι άλλοι τα προσωπικά, ιδιοτελή συμφέροντα τους».

Υπέδειξε, παράλληλα πως το ΑΚΕΛ δεν βρέθηκε ποτέ ενώπιον τέτοιων διλημμάτων, τονίζοντας πως είχε και θα συνεχίσει να έχει ως ύψιστη προτεραιότητα και καθήκον την υπεράσπιση των εργαζόμενων, των πολιτών και της κοινωνίας από την επίθεση που δέχονται.

Ο γγ του ΑΚΕΛ, υπέδειξε πως από την κρίση αποκαλύφθηκε ο τρόπος με τον οποίο επιδιώκεται η χειραγώγηση της κοινωνίας προκειμένου να γίνουν αποδεκτές απαράδεκτες και αντιλαϊκές αποφάσεις.

«Σε μια κοινωνία», είπε, «που σε κάθε μεγάλο δίλημμα ένιωσε την ανάγκη να αντιδράσει, η απάντηση από την κυβέρνηση, τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις αλλά και από διάφορα ΜΜΕ ήταν η απαξίωση των κοινωνικών αγώνων και καλλιέργειας συναισθημάτων φόβου και αβεβαιότητας».

Ερωτηθείς εάν τα κόμματα έκαναν λάθη στον τρόπο χειρισμού της κατάστασης μετά την απόφαση του Eurogroup, ο κ. Κυπριανού αντέστρεψε το ερώτημα, σημειώνοντας ότι ήταν η απόφαση του Eurogroup αυτό που χρειαζόταν η Κυπριακή οικονομία για να εξέλθει της κρίσης.

Ο κ. Κυπριανού επικαλούμενος διεθνούς φήμης οικονομολόγους, ανέφερε πως την χαρακτήρισαν ως χειρότερη και διερωτήθηκε «μπόρεσαν οι κυπριακές τράπεζες να ορθοποδήσουν με την απόφαση για κούρεμα καταθέσεων; Διερωτώμαι προς τι εξυπηρετεί η καλλιέργεια μιας παραφιλολογίας σε σχέση με το αν το πρώτο κούρεμα ήταν καλύτερο από το δεύτερο όταν η βασική φιλοσοφία ήταν η ίδια και στα δύο. Απώλεια εμπιστοσύνης από το τραπεζικό σύστημα, συμβολή των καταθετών στη διάσωση των τραπεζών και κίνδυνοι για μαζική εκροή κεφαλαίων».

Διερωτήθηκε κατά πόσο υπήρξε προσπάθεια για συλλογικές αποφάσεις και αν ποια προσπάθεια έγινε για κοινή αντιμετώπιση των δανειστών μας.

«Επομένως», είπε, «όταν αξιολογείται ο τρόπος αντίδρασης των πολιτικών κομμάτων θα πρέπει πρώτα και κύρια να αναλύεται το πλαίσιο μέσα στο οποίο έδρασαν τα πολιτικά κόμματα».

Υπογράμμισε πως το ΑΚΕΛ έχει αντλήσει διδάγματα από την κρίση και τον τρόπο αντιμετώπισης της, προσθέτοντας πως, «είμαστε πιο σοφοί τώρα. Θεωρώ ότι σε μελλοντικές δυσκολίες, πιο έγκαιρα, πιο μελετημένα και πιο συλλογικά θα επιχειρήσουμε να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα».

Ν. Παπαδόπουλος: Απέτυχε το σύστημα

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε πως για να φτάσει η Κύπρος στη σημερινή της κατάσταση προηγήθηκε πλήρης αποτυχία όλου του κυπριακού πολιτεύματος και τα κόμματα έχουν τις δικές τους ευθύνες.

Είπε πως δεν έχουν όλοι την ίδια ευθύνη και δεν έκαναν όλοι τα ίδια λάθη, αφού η προηγούμενη κυβέρνηση απέτυχε παταγωδώς να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του δημοσιονομικού τομέα και τα προβλήματα των τραπεζών.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, όλοι πλέον είναι σοφότεροι αφού όπως εξήγησε τα προβλήματα είναι μπροστά μας και θα πρέπει να συνεχιστεί η σοβαρή και υπεύθυνη συμπεριφορά.

«Το ΔΗΚΟ» είπε «θεωρεί πως ο μόνος τρόπος για να απαλλαγούμε από την τρόικα και να φύγουμε από το μνημόνιο είναι να εφαρμόσουμε το μνημόνιο, να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των ευρωπαίων εταίρων μας και των αγορών μόνο έτσι θα διώξουμε την τρόικα».

Υπέδειξε παράλληλα πως μετά το μνημόνιο η κυπριακή πολιτεία συμμορφώνεται σε σχέση με τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επισήμανε πως η βουλή και γενικότερα η πολιτεία συμπεριφέρεται πιο σοβαρά και πιο υπεύθυνα στην προσπάθεια που καταβάλλεται για επανάκτηση της χαμένης εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας που οδήγησε στο κούρεμα, προσθέτοντας πως «από την άλλη δεν έχουμε κατανοήσει πως πρέπει να προλαβαίνουμε τα γεγονότα και τα δεδομένα».

Είπε πως δεν επιδεικνύεται η ίδια σπουδή που έχει επιδειχθεί στην στήριξη των τραπεζών σε σχέση με τη στήριξη των δανειζομένων, τονίζοντας πως η ίδια η τρόικα υπογραμμίζει πως υπάρχει καθυστέρηση σε ότι αφορά την προώθηση της σχετικής νομοθεσίας για την προστασία των δανειζομένων αναφορικά με τις πολύ αρνητικές εξελίξεις με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Γ. Ομήρου: Πολιτική υποταγής

Η πολιτική των άκρων, της απραξίας και της δουλικής υποταγής οδηγούν στην οικονομική καταστροφή και στην κοινωνική απραξία, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, τονίζοντας πως αυτό είναι το μεγαλύτερο μάθημα που πήρε το πολιτικό σύστημα και τα κόμματα από την κρίση.

Υπέδειξε πως η ΕΔΕΚ απαιτεί την άσκηση σωστού εποπτικού ελέγχου στο τραπεζικό σύστημα, μακριά από ασυδοσίες και αμφιβόλου ποιότητας επενδύσεις, αλλά και να υπάρχει σωστή και όχι, όπως είπε «σκανδαλώδης όπως συμβαίνει σήμερα διαχείριση του δημοσίου χρήματος από πλευράς κυβέρνησης».

Ερωτηθείς εάν τα κόμματα έκαναν λάθη στον τρόπο χειρισμού της κατάστασης μετά την απόφαση του Eurogroup, υπογράμμισε πως δεν υπήρξε διεκδικητική στάση, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση αφέθηκε στις επιβουλές της τρόικας χωρίς ίχνος διαπραγμάτευσης.

Κληθείς να σχολιάσει πως άλλαξαν τα κόμματα από τυχόν λάθη που έγιναν, σημείωσε πως πλέον υπάρχει πλήρης τεχνοκρατική ανάλυση των δεδομένων, των προτεινόμενων νομοθεσιών και των προνοιών του μνημονίου.

Αναφέρθηκε και στο ολοκληρωμένο σχέδιο που κατέθεσε η ΕΔΕΚ για έξοδο από το μνημόνιο και για αντιμετώπισης της ανεργίας.

Γ. Περκίδης: Επανάληψη λαθών

Ο γγ των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, σημείωσε πως δεν άλλαξε το πολιτικό σύστημα και τα κόμματα από την κρίση, τονίζοντας πως διαπιστώνει να συνεχίζονται τα ίδια λάθη, οι ίδιες φθοροποιές διαδικασίες και οι ίδιες μικρόψυχες πολιτικές.

Παραδέχεται πως τα κόμματα έκαναν λάθη τα οποία συνεχίζονται στον τρόπο χειρισμού της κατάστασης μετά τις περσινές καταστροφικές αποφάσεις του Eurogroup.

Επισήμανε, πως σημειώνονται συνεχείς παλινδρομήσεις, επιλογές βραχύβιες και για το θεαθήναι και πρακτικές, που δεν στηρίζονται από την αναγκαία επιστημονική γνώση και μελέτη, τονίζοντας πως τα κόμματα έδειξαν ανοχή στις ευθύνες πολλών και στον εαυτό τους διατηρώντας την σχέση τους με τον παλιό τους εαυτό και το οικονομικό κατεστημένο της χωράς.

Ομολογεί επίσης πως τα κόμματα δεν έμαθαν από τα λάθη τους, επισημαίνοντας πως «όπως ζω τα κόμματα και τα στελέχη τους έχω την άποψη ότι οι συμπεριφορές και οι λογικές παραμένουν οι ίδιες, το μόνο που αλλάζει είναι ο φόβος των αντιδράσεων των πολιτών έναντι υπερβολικών προνομίων ή αμοιβών που απολαμβάνουν κάποιοι ελέω βουλής και κόμματα».

Δ. Συλλούρης: Το πάθημα δεν έγινε μάθημα

Ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε πως τα κόμματα δεν πήραν τα μηνύματα για να αλλάξουν, επισημαίνοντας πως κάποιοι συνεχίζουν στη βάση του λαϊκισμού, της συνθηματολογίας και της ικανοποίησης των πολιτών, αντί να γίνουν ριζικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

Ο κ. Συλλούρης, είπε πως «τα κόμματα έκαναν πάρα πολλά λάθη για να φτάσουμε στο Eurogroup και στο κούρεμα και συνεχίζουμε να κάνουμε πάρα πολλά λάθη».

Ανέφερε, επίσης πως δεν είναι αισιόδοξος πως το πάθημα έγινε μάθημα ενώ ερωτηθείς τι έμαθαν τα κόμματα από τα λάθη που έγιναν, είπε πως τα κόμματα έμαθαν πολύ λίγα.

Γ. Λιλλήκας: Στο ίδιο έργο θεατές

Δεν άλλαξε τίποτα το ουσιαστικό στο πολιτικό σύστημα από την οικονομική κρίση, δηλώνει ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, κρίνοντας όπως είπε από τη διαχείριση του κυπριακού και από τους διορισμούς στα ΔΣ των ημικρατικών οργανισμών.

Σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα συνεχίζεται η ίδια πολιτική κουλτούρα με διαφορετικό χρώμα ιδεολογίας, με πελατειακές σχέσεις, κομματοκρατία, ιδεολογικός δογματισμός με διαφορετικό χρώμα και απουσία στρατηγικού σχεδιασμού.

Είπε, επίσης πως ενώ η κοινωνία άλλαξε το πολιτικό σύστημα παραμένει συντηρητικά αναλλοίωτο και ταυτόχρονα διαπιστώνει πως τα κόμματα και η κυβέρνηση έκαναν λάθη και μεταξύ των δύο Eurogroup όταν ήταν πλέον ξεκάθαρο ότι θα γινόταν κούρεμα.

Μάλιστα παρέθεσε τις εισηγήσεις που πρότεινε τότε η Συμμαχία Πολιτών σύμφωνα με τις οποίες αντί κουρέματος η κυβέρνηση να δανειζόταν το 25% των καταθέσεων που έφταναν τα €73 δισ. τότε.

«Δυστυχώς» είπε «επιλέγηκε το μνημόνιο χωρίς σε καμία περίπτωση τα φιλό-μνημονιακά κόμματα ή και η κυβέρνηση να μελετήσουν εναλλακτικές επιλογές».

Ο πρόεδρος της συμμαχίας πολιτών, επισήμανε πως την ευθύνη της οικονομικής διαχείρισης που προέκυψε μετά το Eurogroup την έχει η κυβέρνηση και όχι τα κόμματα, η οποία εξαντλείται σε εξαγγελίες χωρίς να επιλύει τα σοβαρά ζητήματα της έλλειψης ρευστότητας και των ψηλών δανειστικών επιτοκίων που αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη.

Σημείωσε πως δεν άλλαξαν τα κόμματα και η πολιτική κουλτούρα, αφού όπως εξήγησε τα παραδοσιακά κόμματα προσπαθούν να συντηρήσουν το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα γιατί αυτό τους επιτρέπει να ανακυκλώνονται.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου