You are here

Αγγίζει το 4% η ανάπτυξη

14/11/2017 12:02
Με τον ψηλότερο ρυθμό των τελευταίων χρόνων αναπτύχθηκε η κυπριακή οικονομία το τρίτο τρίμηνο του 2017, όπως διαφαίνεται από στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Στατιστική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η οικονομία αναπτύχθηκε το τρίτο τρίμηνο του έτους κατά 3,9% σε ετήσια βάση μετά τη διόρθωση του ΑΕΠ ως προς τις εποχικές διακυμάνσεις και τις εργάσιμες μέρες. Πρόκειται για τον ψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το δεύτερο τρίμηνο του 2008.

Η ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας είναι η δεύτερη ψηλότερη στην ευρωζώνη μετά τη Λετονία και η πέμπτη στην ΕΕ (μαζί με τη Βουλγαρία).

Εξαιρετικά θετική επίδoση

Σχολιάζοντας τα στοιχεία, ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι «έχουμε πλέον ρυθμό ανάπτυξης που αγγίζει το 4%. Το 2015 είχαμε ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 2%, το 2016 3% και το 2017 η ανάπτυξη αγγίζει το 4%»

«Πρόκειται για μια εξαιρετικά θετική και αισιόδοξη είδηση που επιβεβαιώνει την ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας και το ότι καλύπτουμε το χαμένο έδαφος με γοργούς ρυθμούς. Είναι ο δεύτερος πιο ψηλός ρυθμός που καταγράφεται στην ευρωζώνη και από τους ψηλότερους στην Ευρώπη. Η ανάπτυξη προέρχεται από όλους τους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας», τόνισε.

Απαντώντας σε παρατήρηση δημοσιογράφου για επικρίσεις ότι μόνο οι αριθμοί ευημερούν είπε πως «όταν οι αριθμοί διολίσθαιναν οι άνθρωποι το ένιωθαν γιατί η διολίσθηση υπονόμευε το βιοτικό επίπεδο, το διαθέσιμο εισόδημα και τις θέσεις εργασίας. Ήταν η αποτύπωση της πτώσης της κυπριακής οικονομίας. Με τον ίδιο τρόπο η μεγέθυνση επιβεβαιώνει ότι τα πράγματα βελτιώνονται για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», είπε τονίζοντας την ανάγκη να μην επαναπαυθούμε.

Η Στατιστική Υπηρεσία αναθεώρησε το ρυθμό ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο του 2017 στο 3,9% από 3,5% που ανακοίνωσε προηγουμένως.

Σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2017, η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,9% έναντι ανάπτυξης 1,0% το δεύτερο τρίμηνο. Η Cystat ανέμενε αρχικά ότι ο τριμηνιαίος ρυθμός ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο του 2017 ανήλθε στο 0,9%.

Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Κύπρου, η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης οφείλεται κατά κύριο λόγο στους τομείς: «Ξενοδοχεία και εστιατόρια», «λιανικό και χονδρικό εμπόριο, «κατασκευές» και «μεταποίηση». Αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης κατέγραψε ο τομέας «χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες».

Το 2016 η Κύπρος πέτυχε τον καλύτερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2008.

Η Κομισιόν στις φθινοπωρινές της προβλέψεις που δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα έκανε λόγο για έκπληξη όσον αφορά την ανοδική πορεία της ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας.

Η αύξηση του ΑΕΠ, σύμφωνα με την ΕΕ, προβλέπεται να φθάσει το 3,5% το 2017 και να μειωθεί, αλλά να παραμείνει ισχυρή το 2018 και το 2019.

ΕΕ

Όσον αφορά την ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, η ανάπτυξη ανήλθε το τρίτο τρίμηνο του 2017 στο 2,5% από 2,4% το δεύτερο τρίμηνο. Στην ευρωζώνη η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,5% έναντι ανάπτυξης 2,3% το προηγούμενο τρίμηνο.

Το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης πέτυχε η Ρουμανία φθάνοντας το 8,6% ενώ ακολουθούν η Λετονία (6,2%), η Τσεχία (5%) και η Πολωνία (5%).

Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του 2017. Το δεύτερο τρίμηνο η ανάπτυξη ανήλθε στο 0,8% από 0,4% το πρώτο τρίμηνο.

Της Γεωργίας Χαννή