You are here

Αναγκαίο το «ναι» την Τρίτη

25/04/2013 19:50
Tο πραγματικό δίλημμα που τίθεται ενώπιον μας την Τρίτη είναι αν θέλουμε η Κύπρος να πάρει τα χρήματα ή όχι, ανέφερε απόψε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, βουλευτής Λευκωσίας και υποψήφιος Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος – όπως αναφέρεται -, προσθέτοντας ότι η απάντηση της κοινωνίας ολόκληρης είναι πως «ναι, χρειαζόμαστε αυτά τα χρήματα για να πάρει μπρος η οικονομία».

Μιλώντας σε ανοικτή συζήτηση στη Λευκωσία με θέμα την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «δυστυχώς, αυτή τη στιγμή δεν έχουμε άλλη επιλογή και δεν υπάρχει κανένας άλλος να μας δανείσει ή να μας χαρίσει αυτά τα χρήματα άμεσα», λέγοντας ότι «ο χρόνος δυσχεραίνει τη θέση μας αμείλικτα».

Ανέφερε επίσης ότι στηρίζει την προσπάθεια εξυγίανσης νοουμένου ότι παράλληλα θα προωθηθούν και μέτρα στήριξης του ιδιωτικού τομέα, των κυπριακών επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Την ίδια ώρα ο κ. Παπαδόπουλος άσκησε κριτική στην Κυβέρνηση για «ελλιπή προετοιμασία και λανθασμένη διαχείριση της κατάστασης στη διάρκεια των πρόσφατων διαπραγματεύσεων στο Eurogroup», αναγνωρίζοντας όμως ότι «η παρούσα Κυβέρνηση κλήθηκε να διαχειριστεί την κατάσταση στο παρά ένα, έχοντας ελάχιστα περιθώρια». Όπως ανέφερε στη σημερινή κατάσταση «μας οδήγησαν τα λάθη των τραπεζών αλλά πρωτίστως τα λάθη της προηγούμενης Κυβέρνησης».

Σημείωσε ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν επέδειξαν καθόλου αλληλεγγύη και μας επέβαλαν μια άδικη και παράλογη απόφαση».

Ανέφερε ακόμα ότι τα μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση, πρόσθεσε όμως ότι, «πρέπει να επεκταθούν και να διευρυνθούν ώστε να διαμορφώσουμε ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο επανεκκίνησης της κυπριακής οικονομίας και απεγκλωβισμού από το Μνημόνιο».

Όπως είπε, θα πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε κάθετη μείωση των επιτοκίων, άρση των περιοριστικών μέτρων που «στραγγαλίζουν το παζάρι αφού δυστυχώς η Κεντρική Τράπεζα αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων και οι εγκρίσεις των συναλλαγών καθυστερούν αδικαιολόγητα», διεκδίκηση μεγαλύτερης στήριξης από την ΕΕ.

«Πρέπει να κατανοήσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας ότι αυτό που έγινε στη Κύπρο είναι άδικο και πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις. Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκά επενδυτικά προγράμματα τα οποία θα φέρουμε με διεκδίκηση και όχι η δουλοπάροικη επαιτεία» σημείωσε.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι θα πρέπει επίσης να επιταχυνθούν οι ενέργειες για σωστή αξιοποίηση των αποθεμάτων του φυσικού αερίου «που αποτελεί ίσως τη μόνη ορατή και ελπιδοφόρα προοπτική απεγκλωβισμού από το Μνημόνιο, αρκεί να γίνουν σωστές και μελετημένες κινήσεις», καθώς και η αδειοδότηση και λειτουργία καζίνο και η αναζήτηση κάθε είδους ξένων επενδύσεων.

Ανέφερε ακόμα ότι «βασική παράμετρος της προσπάθειας επανεκκίνησης της οικονομίας είναι η έμπρακτη στήριξη των ανέργων και εκείνων των συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα ή που βιώνουν την κατάρρευση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τους».

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «δεν μπορεί να αποτελεί πρώτη επιλογή η αποχώρηση μας από το ευρώ», όμως πρέπει, είπε, να προετοιμαστούμε για όλα τα ενδεχόμενα.

Κλείνοντας, ο κ. Παπαδόπουλος έκανε ειδική αναφορά στη χτεσινή επέτειο του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου 2004, λέγοντας πως «το ΟΧΙ του 2004 είναι μια από τις σημαντικότερες στιγμές στην ιστορία μας και πως η επιτυχία της πολιτικής του Τάσσου Παπαδόπουλου δεν ήταν μόνο το ΟΧΙ που είπε και που ένωσε το λαό μας αλλά ήταν και η πολιτική διαχείρισης αυτού του ΟΧΙ, η οποία σταδιακά οδήγησε σε ισχυροποίηση της πλευράς μας και επίτευξη της Συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006».