You are here

Άνοδος αποδόσεων ομολόγων πριν από S&P

07/03/2018 07:06

Άνοδο παρουσιάζουν οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων το τελευταίο διάστημα εν αναμονή της αξιολόγησης της κυπριακής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poor’s στις 16 Μαρτίου.

Η άνοδος των αποδόσεων σημειώνεται κυρίως στα ομόλογα λήξης 2023, 2024 και 2025 και φτάνει μέχρι τις 31 μονάδες βάσης σε σχέση με τις αποδόσεις που ίσχυαν στο τέλος του 2017.

Αντίθετα, στα ομόλογα με λήξεις το 2020 και το 2022 υπάρχει μείωση στις αποδόσεις.

Ο διευθυντής οικονομικών ερευνών της Τρ. Κύπρου Γιάννης Τιρκίδης σημειώνει στη StockWatch ότι σε σύγκριση με τον περασμένο Νοέμβριο, οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας παρουσιάζουν μια αύξηση της τάξης των 30 με 35 μονάδων βάσης που είναι σχεδόν σε απόλυτη συνάρτηση με τις αντίστοιχες αποδόσεις ομολόγων άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

«Οι παράγοντες που επηρέασαν είναι κυρίως οι μεταβολές σε ότι αφορά τις προσδοκίες για την εξέλιξη της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ όπου αναμένεται περιορισμός της πολιτικής ποσοτικής χαλάρωσης αργότερα μέσα στο 2018», σημειώνει.

Η άνοδος των αποδόσεων των κυπριακών ομολόγων προκύπτει εν αναμονή της αξιολόγησης και προσδοκώμενης αναβάθμισης της Κύπρου από τους Standard and Poor’s.

Με αναβάθμιση, η Κύπρος θα εξέλθει μετά από έξι χρόνια από την κατηγορία σκουπίδια και θα δικαιούται συμμετοχή στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, που αναμένεται να λήξει το επόμενο διάστημα.

Τα τελευταία χρόνια οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων καταγράφουν δραματική μείωση ακολουθώντας τις τάσεις που υπάρχουν διεθνώς αλλά και τη μεγάλη βελτίωση που υπάρχει στα δημόσια οικονομικά.

Το 2017 η Κύπρος πέτυχε αύξηση του δημοσιονομικού πλεονάσματος στο 1,8% του ΑΕΠ και μείωσε το δημόσιο χρέος σε επίπεδα κάτω του 100%, μετά από αρκετά χρόνια.

Στη μείωση των αποδόσεων κρατικών ομολόγων διεθνώς συντείνει η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τη μείωση των επιτοκίων και την ποσοτική χαλάρωση.

Η απόδοση του κυπριακού ομολόγου λήξης 2020 ανέρχεται σε μόλις 0,01% από 0,37% τέλος του 2017 και 1,8% τέλος του 2016.

Στο τέλος του 2014 η απόδοσή του είχε φθάσει στο 5,02% ενώ την περίοδο της κρίσης ήταν κοντά στο 15%.

«Καθώς τα ομόλογα προχωρούν προς τη λήξη τους, η αξία τους προχωρά προς την ονομαστική αξία και ταυτόχρονα μπορεί να μειωθεί και η απόδοσή τους», αναφέρει ο καθηγητής χρηματοοικονομικών στο CIIM Γιώργος Θεοχαρίδης.

«Τα τελευταία χρόνια μετά τις απανωτές αναβαθμίσεις της οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης, το ρίσκο για την οικονομία μειώνεται με αποτέλεσμα να μειώνονται και οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων», καταλήγει.