You are here

Απώλειες €26 εκ. από δάνεια κράτους

09/01/2017 13:49
Απώλειες ύψους €26,1 εκ. αναμένει ότι θα έχει το ταμείο δημόσιων δανείων καθώς από το σύνολο των δανείων €77,3 εκ. μόνο €51,2 εκ. κρίνονται ως εισπράξιμα.

Την ίδια στιγμή, νομοσχέδιο που θα ανοίγει το δρόμο για ρύθμιση της διαχείρισης δανείων του ταμείου δημοσίων δανείων, αναμένεται να κατατεθεί εντός των επόμενων ημερών στη βουλή.

Η σχετική αναφορά έγινε εκ μέρους της γενικής λογίστριας Ρέας Γεωργίου στο πλαίσιο της εξέτασης του προϋπολογισμού του ταμείου δημοσίων δανείων.

Σύμφωνα με την κ. Γεωργίου, εντός της τρέχουσας εβδομάδας θα κατατεθεί νομοσχέδιο στη βουλή αναφορικά με τη διαχείριση των δανείων του ταμείου με σκοπό να εισπραχθεί το μέγιστο δυνατό ποσό από τα οφειλόμενα στο ταμείο.

Όπως αναφέρθηκε, η ρύθμιση του τρόπου διαχείρισης των δανείων του ταμείου αποτελούσε και μια εκ των συστάσεων του γενικού ελεγκτή στην ετήσια έκθεσή του για το ταμείο δημόσιων δανείων.

Το ταμείο παραχωρούσε μέχρι το τέλος του 2006 δάνεια για την εκτέλεση έργων δημόσιας ωφέλειας και για διάφορους άλλους σκοπούς που συνέβαλλαν στην ανάπτυξη.

Τα δάνεια παραχωρούνταν με ευνοϊκότερους όρους σε σύγκριση με τα πιστωτικά ιδρύματα του ιδιωτικού τομέα που περιελάμβαναν μεταξύ άλλων, σταθερά επιτόκια 2-6%, επιτόκιο υπερημερίας 8-9% και περίοδο χάριτος 1-2 χρόνια.

Από το 2007 έχει ανασταλεί η παραχώρηση νέων δανείων από το ταμείο, ωστόσο το ταμείο εξακολουθεί να λειτουργεί για να διαχειριστεί και να εισπράξει τις οφειλές για τα υφιστάμενα δάνεια.

Σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνουν οι τελευταίες ελεγμένες καταστάσεις του ταμείου δημοσίων δανείων, η πρόβλεψη για επισφαλείς χρεώστες ανήλθε στα €46,3 εκ. το 2014, όταν το σύνολο των δανείων ήταν στα €83,2 εκ. ενώ, το υπόλοιπο καθυστερήσεων ανήλθε στα €23,6 εκ.

Τα €46,3 εκ. αφορούν πραγματικά ποσά και αντιστοιχούν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές του 2014. Το ταμείο υπολογίζει ως επισφάλειες το υπόλοιπο ληξιπρόθεσμων οφειλών στο τέλος κάθε έτους.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ενώπιον της επιτροπής οικονομικών η γενική λογίστρια Ρέα Γεωργίου, το σύνολο των δανείων ανέρχεται αυτή τη στιγμή στα €77,3 εκ. εκ των οποίων μόνο €51,2 εκ. κρίνονται ως εισπράξιμα.

Αυτά, αναλογούν σε 612 δάνεια. Ποσό €4,6 εκ. αντιστοιχεί σε παγοποιημένα δάνεια.

Δάνεια ύψους €21,5 εκ. δόθηκαν στην Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα για να τα διαχειριστεί, σύμφωνα με την κ. Γεωργίου.

Της Μαρίας Χαμπή