You are here

Άρχισε ο 4ος μεταμνημονιακός έλεγχος Κύπρου

20/03/2018 16:19

Άρχισε από χθες ο τέταρτος μεταμνημονιακός έλεγχος (Post-Program Monitoring) της Κύπρου, στο πλαίσιο του προγράμματος εποπτείας, με καθημερινές ολοήμερες επαφές των τεχνοκρατών των διεθνών δανειστών της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόσο στο Υπουργείο Οικονομικών όσο και στην Κεντρική Τράπεζα.

Τον έλεγχο, ο οποίος θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Παρασκευή, πραγματοποιούν τεχνοκράτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 
 
Πέραν των τεχνοκρατών, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, στην Κύπρο βρίσκονται και οι επικεφαλής των εταίρων της Κύπρου στο πρόγραμμα οι οποίοι θα έχουν συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με Υπουργούς και Προέδρους Κομμάτων.

Μετά την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο τον Μάρτιο του 2016, ο έλεγχος από τους διεθνείς δανειστές της Κύπρου γίνεται ανά εξάμηνο μέχρι να αποπληρωθεί το 75% του ποσού του δανείου ύψους €7,24 δισεκατομμυρίων που έχει συνάψει η Κυπριακή Δημοκρατία από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το ΔΝΤ.
 
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο Υπουργείο Οικονομικών ο έλεγχος θα επικεντρωθεί στις μακροοικονομικές και δημοσιονομικές εξελίξεις, ενώ θα εξεταστούν θέματα μισθών, εργασίας, υγείας και ενέργειας, το Πλαίσιο Αφερεγγυότητας και νόμος για τις εκποιήσεις. 
 
Επίσης θα εξεταστεί το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, θέματα τουρισμού και αγοράς ακινήτων και θέματα επενδύσεων.
 
Επιπλέον, στο μικροσκόπιο των τεχνοκρατών των εταίρων του προγράμματος θα βρεθεί το σύστημα δικαιοσύνης στην Κύπρο, οι καθυστερήσεις στην έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας και φορολογικά θέματα.
 
Επίκεντρο των συναντήσεων στην Κεντρική Τράπεζα θα είναι, μεταξύ άλλων, οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις και οι αναδιαρθρώσεις δανείων.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης τους, οι εταίροι της Κύπρου θα εκδώσουν ένα συνοπτικό κείμενο στο οποίο θα περιλαμβάνονται τα γενικά πορίσματα των ελέγχων που πραγματοποίησαν και θα ακολουθήσει ολοκληρωμένη έκθεση εντός περίπου δύο μηνών. Ο επόμενος έλεγχος θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.