You are here

Αυστηρότερα μέτρα για διαβατήρια

17/01/2018 10:48

Πιο αυστηρά μέτρα διαχείρισης των σχεδίων πολιτογράφησης, ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο κατά τη συνεδρία του στις 9 Ιανουαρίου, ανέφερε σήμερα ο νέος πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) Μιχάλης Μιχαήλ.

Ο κ. Μιχαήλ, στην πρώτη του συνάντηση με τα μέσα ενημέρωσης, ανέφερε ότι μεταξύ των μέτρων είναι o τερματισμός στις διαφημίσεις του κυπριακού διαβατηρίου στα αεροδρόμια και άλλους χώρους καθώς και μια σειρά άλλων μέτρων όπως η σύσταση επιτροπής εποπτείας και ελέγχου, η δημιουργία μητρώου παρόχων υπηρεσιών σχεδίου πολιτογράφησης επενδυτών και η εισαγωγή κώδικα συμπεριφοράς με κατευθυντήριες γραμμές για την προώθηση του σχεδίου.

Επίσης, στα μέτρα περιλαμβάνεται η υποχρεωτική υποβολή ενυπόγραφων δηλώσεων από αιτητή και εγγεγραμμένο πάροχο υπηρεσιών για τη βεβαίωση της εφαρμογής ορθής πρακτικής παροχής υπηρεσιών και πλήρης ενημέρωση για τις διαδικασίες του σχεδίου στους αιτητές.

Ο κ. Μιχαήλ χαρακτήρισε το μέτρο αυτό πολύ ελκυστικό για νέες επενδύσεις, σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει επενδύσεις €4 δισ. από το συγκεκριμένο μέτρο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μιχαήλ είπε ότι «η κυβέρνηση δεν σκέφτεται να σταματήσει αυτό το μέτρο των πολιτογραφήσεων έναντι επενδύσεων. Αυτό που προωθεί όμως είναι να καταστεί πιο αυστηρό το πλαίσιο μέσα στο οποίο γίνεται η διαχείριση του».

Πρόσθεσε ότι «για το λόγο αυτό το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε τη δημιουργία μητρώου με τα συγκεκριμένα μέτρα που αναφέρθηκαν πιο πάνω και τόνισε ότι μέσα από τα μέτρα αποφασίστηκε ο τερματισμός της διαφήμισης στα αεροδρόμια είτε εσωτερικού είτε του εξωτερικού».

Στόχος, σημείωσε, «είναι η βελτίωση της ποιότητας εκείνων που ενδιαφέρονται να πάρουν το κυπριακό διαβατήριο και να μην ξεπουλιέται αλλά να δίνεται σε πιο σωστά πλαίσια».

Υπογράμμισε ότι το μέτρο αυτό έδωσε μεγάλη ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου και δεν τίθεται θέμα να τεθεί οποιοδήποτε «ταβάνι» στην ροή των επενδύσεων.

Ο κ. Μιχαήλ ανέφερε ότι «το διαβατήριο είναι ένα περιουσιακό στοιχείο της Κυπριακής Δημοκρατίας το οποίο διαχειρίζεται όπως η ίδια εκτιμά σωστό» και πρόσθεσε ότι «έχει γίνει εξαιρετική δουλειά στον τομέα αυτό, υπάρχει μεγάλη ζήτηση και όπως υπολογίζεται μέχρι σήμερα έχουν εισρεύσει γύρω στα €4 δισ. στην Κύπρο».

Όσον αφορά το θέμα των ακινήτων είπε ότι «το 2017 παρατηρήθηκε 18% αύξηση στις άδειες οικοδομής σε σχέση με το 2016. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι είχαμε και 38% αύξηση στο οικοδομήσιμο εμβαδόν και αντίστοιχη αύξηση στην αξία του άρα φεύγουμε από μικρές πλέον επενδύσεις και πάμε σε πιο μεγάλες και πιο ακριβές», επεσήμανε.

Από μέρους της η γενική διευθύντρια του CIPA Νατάσα Πηλείδου εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να προωθηθούν και άλλου είδους επενδύσεις όπως οι νεοφυείς επιχειρήσεις, εκτός από τα ακίνητα, τονίζοντας ότι ο CIPA υπέβαλε μια σειρά σχετικών εισηγήσεων στον υπουργό οικονομικών.

Η κ. Πηλείδου εξέφρασε επίσης την άποψη ότι δεν χρειάζεται να μπει «ταβάνι» διότι οι αιτήσεις εξετάζονται με μεγάλη σοβαρότητα και δεν είναι μεγάλοι οι αριθμοί των διαβατηρίων που έχουν παραχωρηθεί σε σύγκριση με άλλες χώρες. 

Απαντώντας επίσης σε ερώτηση για τη δημιουργία μητρώου η κ. Πηλείδου εξήγησε ότι «θα είναι αρκετά ανοικτό διότι ο στόχος μας δεν είναι να εμποδίσουμε κάποιο που έχει τα απαραίτητα προσόντα να προσφέρει αυτήν την υπηρεσία. Πρόθεση είναι όσοι ενταχθούν στο μητρώο να ακολουθούν τον κώδικα συμπεριφοράς, σε αντίθετη περίπτωση θα διαγράφονται από το μητρώο ώστε να αποφευχθεί η κακή διαχείριση του σχεδίου».

Της Ηρώς Ευθυμίου