You are here

Αύξηση κρατικής χορηγίας για ημικρατικούς

21/02/2018 12:54

Αυξημένη κρατική χορηγία σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά προνοούν οι προϋπολογισμοί του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού και του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου για το 2018.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΚΟΤ σε επιστολή του προς το υπουργείο εμπορίου σημειώνει ότι οι συνολικές δαπάνες του προϋπολογισμού ανέρχονται στα €57,8 εκ. που θα καλυφθούν από έσοδα από ίδιες πηγές ύψους €2,2 εκ. και από την κρατική χορηγία ύψους €55,6 εκ.

Η κρατική χορηγία, στον αρχικό προϋπολογισμό που κατάρτισε ο ΚΟΤ, είναι αυξημένη κατά €7,6 εκ. και θα καλυφθεί από εξοικονομήσεις του ΥΠΟΙΚ στη βάση συνεννόησης του προέδρου του ΔΣ του ΚΟΤ με τους υπουργούς εμπορίου και οικονομικών.

Όπως σημειώνεται, οι αυξημένες πιστώσεις θα χρησιμοποιηθούν σε δράσεις που αφορούν στην προβολή και προώθηση του κυπριακού τουρισμού, όσο και στην παράμετρο της ανάπτυξης και ποιότητας του τουριστικού προϊόντος, η οποία χρήζει μεγαλύτερης επένδυσης, όπως αναφέρεται.

Το υπουργείο εμπορίου ζήτησε μείωση του προϋπολογισμού του ΚΟΤ κατά €3,7 εκ. με τον ΚΟΤ να επιμένει όπως ο προϋπολογισμός παραμείνει στο ύψος των σχετικών συμφωνηθέντων.

Τελικώς, το υπουργείο οικονομικών αναθεώρησε την απόφαση του για τον προτεινόμενο προϋπολογισμό του ΚΟΤ, παραχωρώντας εκ νέου έγκριση για αύξηση ύψους €7 εκ. με το συνολικό ύψος της κρατικής χορηγίας που θα περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό να φτάνει τα €55 εκ.

Ο κρατικός προϋπολογισμός που έχει ήδη ψηφιστεί από τη βουλή, περιλαμβάνει χορηγία €48 εκ. προς τον ΚΟΤ, επομένως, σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών η αύξηση θα καλυφθεί είτε από τη μη πλήρη υλοποίηση του προϋπολογισμού, είτε από εξοικονομήσεις του υπουργείου εμπορίου ή και του υπουργείου οικονομικών, είτε με συμπληρωματικό προϋπολογισμό.

Προϋπολογισμός ΡΙΚ

Σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό του ΡΙΚ, ο πρόεδρος του ΔΣ του οργανισμού, διαβίβασε αρχικά αίτημα για αύξηση του ποσού δημόσιας ενίσχυσης κατά €1,95 εκ. σε σχέση με την κρατική χορηγία του 2017.

Το υπουργείο εσωτερικών με επιστολή του ζήτησε όπως ληφθούν υπόψη οι δημοσιονομικές συνθήκες και όπως ο προτεινόμενος προϋπολογισμός του ΡΙΚ παραμείνει εντός των οροφών της κρατικής χορηγίας που έχει συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του υπουργείου εσωτερικών, δηλαδή στα €28 εκ.

Ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ για το 2018 όπως είχε υποβληθεί παρουσίαζε τις σημαντικότερες αυξήσεις δαπανών στις δαπάνες για μόνιμο προσωπικό και στα έξοδα προγραμμάτων.

Το υπουργείο εσωτερικών ζήτησε από το ΡΙΚ όπως γίνει επαναξιολόγηση και υποβολή του αναθεωρημένου προϋπολογισμού με μείωση του ποσού της κρατικής χορηγίας, κάτι για το οποίο το ΡΙΚ δήλωσε αδυναμία.

Το υπουργείο εσωτερικών εισηγήθηκε τελικά την έγκριση του προϋπολογισμού όπως έχει διαμορφωθεί, δηλαδή με αύξηση της κρατικής χορηγίας κατά €597,3 χιλ., θεωρώντας ότι οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση θα επηρεάσει αρνητικά την ομαλή λειτουργία του και τη διεκπεραίωση των εργασιών του.

Αύξηση και για ΤΕΠΑΚ

Στην περίπτωση του ΤΕΠΑΚ, η υπέρβαση της κρατικής χορηγίας που προκύπτει στον προϋπολογισμό που έχει τεθεί ενώπιον της βουλής, ανέρχεται στο €1,4 εκ. και αναμένεται να καλυφθεί από εξοικονομήσεις του προϋπολογισμού του υπουργείου παιδείας για το 2018.

Ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ, προνοεί συνολικά έσοδα €59 εκ. με τα €33,2 εκ. να προέρχονται από την κρατική χορηγία σε σύγκριση με κρατική χορηγία €31,8 εκ. που προβλέπεται στον προϋπολογισμό του υπουργείου παιδείας. Οι συνολικές δαπάνες ανέρχονται επίσης, στα €59 εκ.

Αυξημένος κατά €4,1 εκ. είναι ο προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο οποίος προβλέπει δαπάνες €135,2 εκ., ωστόσο η κρατική χορηγία που προβλέπεται να παραχωρηθεί στο Πανεπιστήμιο Κύπρου παραμένει σταθερή σε σχέση με πέρσι στα €47,5 εκ.

Τα έξοδα του Πανεπιστημίου Κύπρου προβλέπεται να χρηματοδοτηθούν από την κρατική χορηγία, τα προπτυχιακά δίδακτρα, τη χρηματοδότηση από δάνεια της Ευρώπης, από τη χρηματοδότηση διαρθρωτικών προγραμμάτων, από το υπουργείο υγείας και άλλες πηγές.

Μ.Χ.