You are here

Δυναμικό comeback των Ρώσων στην Κύπρο

18/01/2018 07:15

Το κούρεμα των καταθέσεων τους όχι μόνο δεν ξερίζωσε την παρουσία των ρώσων στην Κύπρο αλλά, έκτοτε, οι επενδύσεις τους φαίνεται να αυξάνονται σε διάφορους τομείς της οικονομίας.

Η ρωσόφωνη κοινότητα της Κύπρου θεωρεί σημαντικές τις προοπτικές της χώρας και συνεχίζει να επενδύει, ενθαρρύνοντας και άλλους ρωσόφωνους να εγκατασταθούν και να επενδύσουν στο νησί.

Το τελευταίο διάστημα επαναδραστηριοποιούνται στην Κύπρο επενδυτές που είχαν εγκαταλείψει το νησί το 2013 «λαβωμένοι» από το κούρεμα των καταθέσεων και την οικονομική κρίση.   

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Ρωσόφωνων Κατοίκων της Κύπρου, Ναταλία Καρντάς, σε αυτό συνέβαλε σημαντικά η στενή σχέση που υπάρχει μεταξύ ρώσων και κυπρίων, οι προοπτικές ανάπτυξης, τα φορολογικά πακέτα, η απλοποίηση των διαδικασιών για απόκτηση υπηκοότητας και η απευθείας αεροπορική σύνδεση.

Στην Κύπρο εκτιμάται ότι ζουν και δραστηριοποιούνται δεκάδες χιλιάδες  ρωσόφωνοι εκ των οποίων το 75% υπολογίζεται ότι διαμένουν στη Λεμεσό.  Οκτώ χιλιάδες περίπου έχουν αποκτήσει κυπριακή υπηκοότητα ενώ 500 οικογένειες διαμένουν στην Κύπρο εδώ και 20 χρόνια.

Στη Λεμεσό λειτουργούν αυτή τη στιγμή τρία ρωσικά σχολεία με 600 μαθητές, δυο νηπιαγωγεία, 20 εκπαιδευτικά κέντρα και βρίσκεται υπό ανέγερση η ρωσική εκκλησία. Στη Λεμεσό βρίσκεται επίσης η έδρα του ρωσικού κόμματος  «Εγώ ο πολίτης», το οποίο δημιουργήθηκε πρόσφατα από τον ρωσοκύπριο επιχειρηματία Αλεξέι Βολομπόεφ.

Η εξέλιξη και η ανάπτυξη της οικονομίας θεωρείται μείζον θέμα για τους ρωσόφωνους επιχειρηματίες.

Που πλεονεκτεί η Κύπρος

Έξι χρόνια μετά την κατάρρευση της οικονομίας, οι «πληγωμένοι» ρώσοι επιστρέφουν και κυρίως προτρέπουν άλλους ρωσόφωνους επενδυτές να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο.  Όπως αναφέρει η κ. Καρντάς, σε αυτό συνέβαλε το γεγονός  ότι στην Κύπρο οι πλείστοι επενδυτές ζουν με την οικογένεια τους. 

Η Κύπρος πλεονεκτεί όμως στις υπηρεσίες υπάρχουν καλοί επαγγελματίες, δικηγόροι, λογιστές και ελεγκτές που μιλούν αγγλικά.

«Σχεδόν σε κάθε γραφείο υπάρχουν ρωσόφωνοι υπάλληλοι. Το σημαντικότερο, όμως, είναι οι καλές σχέσεις που έχουν αναπτύξει σε προσωπικό επίπεδο με τους κύπριους συνεργάτες τους. Οι ρώσοι επιχειρηματίες έκαναν πολλές διασυνδέσεις, μπορούν εύκολα να προνοήσουν για διάφορα ζητήματα που προκύπτουν και να βρουν λύσεις», αναφέρει.

Μπορεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών προς το τραπεζικό μας σύστημα να έχει λαβωθεί αλλά διατηρούν τις εταιρείες στην Κύπρο και συνεργάζονται με άλλες τράπεζες.

«Άτομα που ασχολούνται συνεχώς με τον τραπεζικό τομέα, πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη στις τράπεζες.  Πάντοτε υπάρχει κίνδυνος στις επενδύσεις, και οι τράπεζες είναι ένα κλάδος επένδυσης.  Οπότε προσωπική μου εκτίμηση είναι όπως οι επενδυτές χρησιμοποιούν πολλές τράπεζες και όχι μια.  Τώρα σε ότι αφορά τις κυπριακές τράπεζες, προσωπικά για τις τοπικές συναλλαγές, θεωρώ ότι είναι σχετικά αξιόπιστες πλέον», αναφέρει ο επιχειρηματίας Ιβάν Μίχνεβιτς. 

Ο κ. Μίχνεβιτς διαμένει μόνιμα στη Λευκωσία όπου δραστηριοποιείται η εταιρεία του. Επισημαίνει και αυτός ότι η Κύπρος αποτελεί μοναδικό επενδυτικό προορισμό.

«Υπάρχει μια συνεχής βελτίωση και μπορώ να πω ότι διαθέτει μια πολύ υποσχόμενη αναπτυξιακή άνοδο με παροχή πολλών κινήτρων για ξένους επενδυτές» .

Η απόσταση είναι αδιαμφισβήτητα ένας ακόμη πολύ σημαντικός παράγοντας. Η Κύπρος είναι πολύ κοντά στη Ρωσία, μόλις τρεισήμισι ώρες από τη Μόσχα, αναφέρει ο σύμβουλος επενδυτών, διευθυντικό στέλεχος ξένης εταιρείας και μέλος του Ρωσικού κόμματος, Άρτουρ Ογκάνοφ ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο από δώδεκα χρονών.

«Τα φορολογικά πακέτα ευνοούν τον επενδυτικό τομέα.  Υπάρχει μια συνεχής ανάπτυξη σε αυτό τον τομέα και αυτό βοηθά την κυπριακή οικονομία, με το να έρχονται επενδύσεις στον τόπο. Τώρα όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα, για τον οποίο ήταν ιδιαίτερα γνωστή η Κύπρος, μετά τον πρόσφατο στραγγαλισμό του δεν είμαι σίγουρος εάν είναι πλέον τόσο ελκυστικός όσο ήταν πριν.  Πραγματικά όμως τα οφέλη είναι πολλά και προσωπικά προτρέπω τους επενδυτές να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο διότι αποτελεί πραγματικά επενδυτικό παράδεισο», αναφέρει ενδεικτικά.

Που μειονεκτεί η Κύπρος

Παρά τα πλεονεκτήματα που εντοπίζουν οι ρωσόφωνοι επενδυτές, η γραφειοκρατία στην έκδοση άδειας παραμονής και το γεγονός ότι επίσημα έγγραφα πρέπει να συμπληρώνονται στην ελληνική γλώσσα, κατατάσσονται στα σοβαρά μειονεκτήματα.  

«Πολλές φορές οι ρώσοι επιχειρηματίες αναγκάζονται να πληρώνουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε δικηγόρους για να συμπληρώσουν έγγραφα και αιτήσεις, γιατί είναι όλα γραμμένα στην ελληνική και μόνο», αναφέρει η Ναταλία Καρντάς . 

«Κατά τη γνώμη μου πρέπει να δημιουργηθεί ένα πρόγραμμα στο διαδίκτυο όπου θα επεξηγούνται οι διαδικασίες και σε άλλες γλώσσες, όπως η ρωσική. Στην Ευρώπη σε πολλές χώρες κάνουν πιο εύκολη τη ζωή των ανθρώπων που ανήκουν σε διαφορετικές κοινότητες, μεταφράζοντας τα πάντα στη μητρική τους γλώσσα. Για παράδειγμα, σε κάποιες χώρες, η εγγραφή νέων εταιρειών παίρνει μόνο λίγες ώρες, ενώ στην Κύπρο ολόκληρες βδομάδες ή και μήνες.

Επενδυτικοί τομείς

Ο τομέας της πληροφορικής (information technology), οι εταιρείες Forex, η δημιουργία θερέτρων – κέντρων ιατρικής αποκατάστασης και αποκατάστασης αθλητών και βεβαίως ο τομέας του τουρισμού θεωρούνται ως τομείς με ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον.

«Η Κύπρος έχει τεράστια προοπτική στον τομέα πληροφορικής και ήδη στο νησί δραστηριοποιούνται εκατοντάδες τέτοιες εταιρείες.

Οι Ογκάνοφ, Καρντάς και Μίχνεβιτς θεωρούν επίσης ότι υπάρχουν τρόποι για περαιτέρω αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τις ρωσόφωνες χώρες αφού ήδη έχουν αυξηθεί οι απευθείας πτήσεις από τη Ρωσία στην Κύπρο, φτάνει να γίνουν οι σωστοί σχεδιασμοί και βεβαίως η αναγκαία προώθηση.

Της Μαρίας Κωνσταντίνου