You are here

Δύσκολη η εγγύηση καταθέσεων από ΕΕ

12/10/2017 12:19
Δύσκολη παραμένει η εγγύηση των καταθέσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς η Γερμανία εξακολουθεί να διαφωνεί με τις πιο χλιαρές ρυθμίσεις που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Επιτροπή παρουσίασε χθες τις προτάσεις της που είχαν ως στόχο την επίτευξη απαραίτητου συμβιβασμού για δημιουργία Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασφάλισης Καταθέσεων ή το λεγόμενο EDIS.

Αμέσως μετά την παρουσίαση των προτάσεων από την ΕΕ, το Βερολίνο έσπευσε να διαφοροποιηθεί από τις προτάσεις των Βρυξελλών, συντηρώντας το αδιέξοδο που υπάρχει εδώ και δύο χρόνια στις συζητήσεις.

Σύμφωνα με τους Financial Times, τα σχέδια της ΕΕ έχουν ισχυρή υποστήριξη από το Παρίσι και τη νότια Ευρώπη, αλλά αντιμετωπίζονται με βαθιές ανησυχίες στη Γερμανία. Οι Βρυξέλλες ισχυρίστηκαν ότι πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με το καθεστώς και άλλες εκκρεμείς πτυχές της τραπεζικής ένωσης της ζώνης του ευρώ μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας προειδοποίησε την Τετάρτη ότι η θέση του «δεν έχει αλλάξει» και δήλωσε ότι το Βερολίνο δεν θα συμμετέχει στις συνομιλίες μέχρι να υπάρξει «ουσιαστική μείωση του κινδύνου» από τις τράπεζες της Ευρώπης. «Οι υπάρχουσες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν επαρκούν για την επίτευξη αυτού του στόχου», ανέφερε.

Όπως αναφέρεται, η αντίδραση είναι ένα «χτύπημα» στην επιτροπή, η οποία θέλει η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης να αποτελέσει προτεραιότητα σε ευρύτερες συνομιλίες της ΕΕ για τη μεταρρύθμιση της ζώνης του ευρώ. Το σχέδιο τραπεζικής ένωσης επικεντρώνεται στην μετατόπιση των βασικών ευθυνών για το χρηματοπιστωτικό σύστημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διασφαλίζοντας ότι καμία χώρα δεν θα ήταν μόνη της να επιβαρυνθεί με το κόστος εάν καταρρεύσει μία τράπεζα.

Το σχέδιο σχεδιάστηκε στην κορύφωση της κρίσης του δημόσιου χρέους της ευρωζώνης το 2012 ως τρόπος αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Οι Βρυξέλλες επιθυμούν το σύστημα εγγύησης των καταθέσεων να αποτελέσει πυλώνα τραπεζικής ένωσης μαζί με τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας, ένα σύστημα τραπεζικής εποπτείας που λειτουργεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Μηχανισμό Ενιαίας Αναλύσεως που ασχολείται με την αποτυχία των τραπεζών.

Το καθεστώς θα υποστηρίξει τη νομική υπόσχεση της ΕΕ ότι εγγυάται τραπεζικές καταθέσεις ύψους μέχρι €100 χιλ. Κάθε κράτος μέλος διαθέτει εθνικό σύστημα εγγύησης που χρηματοδοτείται από εισφορές στις τράπεζες.

Το Βερολίνο ζήτησε να ενισχυθούν οι τραπεζικοί κανόνες, συμπεριλαμβανομένης της αυστηρότερης ρύθμισης των κρατικών χρεών των τραπεζών, πριν εξεταστεί το EDIS.

Σε μια προσπάθεια να αμβλυνθούν οι γερμανικές ανησυχίες, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Valdis Dombrovskis, πρότεινε κάποιες τροποποιήσεις στο αρχικό σχέδιο των Βρυξελλών.

Οι προτάσεις της ΕΕ

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, προτείνεται η σταδιακή εισαγωγή της πανευρωπαϊκής εγγύησης καταθέσεων, με την κάλυψη των ζημιών για τους καταθέτες σε δεύτερο χρόνο και μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με το Reuters, η Κομισιόν εγκαταλείπει το σχέδιο για πλήρη κάλυψη των ζημιών, λόγω των αντιδράσεων του Βερολίνου.

Το σχέδιο, απορρίπτει τις προηγούμενες προτάσεις για πλήρη επιμερισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο της εγγύησης των καταθέσεων στην περίπτωση κατάρρευσης μίας τράπεζας και ρίχνει το οικονομικό βάρος σε μεγάλο βαθμό στα μεμονωμένα κράτη-μέλη.

Η ΕΕ εγγυάται όλες τις καταθέσεις μέχρι €100 χιλ., πρόβλεψη η οποία έχει στόχο να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στις τράπεζες, μετά την κρίση.

Ωστόσο, οι υφιστάμενες εθνικές αρχές εγγύησης των καταθέσεων θεωρούνται ανεπαρκείς σε περίπτωση μιας νέας μεγάλης τραπεζικής κρίσης.

Με βάση τις νέες προτάσεις, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων θα παρεμβαίνει μόνο μετά τη χρήση όλων των διαθέσιμων πόρων από τα εθνικά συστήματα, για να αποζημιωθούν οι καταθέτες.