You are here

Εγκλωβισμένα στην κρίση τα ακίνητα

05/07/2012 12:24
Πτωτική πορεία παρουσίασε η αγορά ακινήτων τον Ιούνιο με τους αρμόδιους φορείς να κάνουν λόγο για εγκλωβισμό της αγοράς στην οικονομική κρίση που οδηγεί σε στασιμότητα.

Ο κλάδος δέχεται τα κτυπήματα της οικονομικής και της τραπεζικής κρίσης, που επιδεινώνει τη δυνατότητα δανεισμού και προκαλεί έκδηλο προβληματισμό για τη μελλοντική πορεία του κλάδου.

Οι κεφαλαιακές προκλήσεις των τραπεζών μειώνουν τις δανειοδοτήσεις και δυσχεραίνουν τους όρους χρηματοδότησης επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιβαρύνουν τους ισολογισμούς των τραπεζών, αναγκάζοντας τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μεταφέρουν στους νέους δανειζόμενους το κόστος δανεισμού.

Οι διεργασίες για αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων ενδέχεται να επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο τις συνθήκες, αναγκάζοντας τις τράπεζες να αναγνωρίσουν μεγαλύτερες ζημιές και να εκποιήσουν ακίνητη περιουσία για να περισώσουν ότι μπορούν.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία κτηματολογίου τα πωλητήρια έγγραφα που έχουν κατατεθεί κατά το μήνα Ιούνιο του 2012 μειώθηκαν στα 543 τεμάχια έναντι 589 τον Ιούνιο του 2011, καταγράφοντας μείωση 8%.

Το Μάιο κατατέθηκε στο κτηματολόγιο ο μεγαλύτερος αριθμός πωλητηρίων εγγράφων από τον Ιούνιο του 2010.

Ανησυχούν οι αρμόδιοι

Μιλώντας στην StockWatch, ο πρώτος Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Κτηματομεσιτών Σολομών Κουρουκλίδης, έκανε λόγο για εγκλωβισμό του συστήματος και της αγοράς ακινήτων λόγω της οικονομικής κρίσης.

«Δεν υπάρχει αγορά, με αποτέλεσμα τα ακίνητα προς πώληση να αυξάνονται πιέζοντας τις τιμές προς τα κάτω», είπε.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο εκτιμητής, Αντώνης Λοΐζου, ανέφερε ότι «σε μια εποχή χαμηλής ζήτησης η προσφορά αυξάνεται ρίχνοντας τις τιμές σε πιο χαμηλά επίπεδα».

Πρόσθεσε, ότι «ο κόσμος αναγκάζεται να πωλεί λόγω της μη παραχώρηση δανείων».

«Η κατάσταση είναι καταστροφική: στις τράπεζες δεν συμφέρει να πάρουν τα ακίνητα που έχουν πλέον μειωμένη αξία, γι’ αυτό πιέζουν», σημείωσε.

Μιλώντας για τις επιπτώσεις των μη εξυπηρετουμένων δανείων ο εκτιμητής ακινήτων Πόλυς Κουρουσίδης, επεσήμανε επίσης, ότι το βασικότερο πρόβλημα είναι ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να δανειοδοτήσουν για νέες αγορές ακινήτων.

«Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι και ο λόγος αύξησης των επιτοκίων», σημείωσε προσθέτοντας ότι «δεν θεωρείται πλέον συμφέρουσα η δανειοδότηση για σκοπούς αγοράς ακινήτων με αποτέλεσμα η αγορά να παραμένει στάσιμη».

Αναμένουν απαντήσεις από μηχανισμό

Αυτό που αναμένουν τώρα οι αρμόδιοι φορείς είναι το αποτέλεσμα των ερευνών της τρόικας σε σχέση με την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού τομέα ώστε να διαφανεί το μέγεθος του προβλήματος και να υπολογιστεί ο χρόνος εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος.

Ο κ. Κουρουσίδης, ανέφερε ότι αναμένεται το αποτέλεσμα σχετικά με το μέγεθος του προβλήματος στις τράπεζες «για να δούμε πως θα προχωρήσουν τα πράγματα».

Ωστόσο πρόσθεσε ότι «δεν αναμένεται βελτίωση της κατάστασης στον επόμενο ένα χρόνο».

Από την πλευρά του ο κ. Κουρουκλίδης, επεσήμανε ότι «μέχρι οι τράπεζες να αποκτήσουν την απαιτούμενη ρευστότητα και να μειωθεί το κόστος του χρήματος, τα επιτόκια, δεν μπορεί να επέλθει ανάπτυξη».

«Αναμένουμε τη χρηματοδότηση από το μηχανισμό στήριξης και ελπίζουμε να υπάρχει έλεγχος ώστε τα χρήματα να περάσουν στην οικονομία και να χρησιμοποιηθούν για να δοθούν δάνεια στους μικρομεσαίους οι οποίοι στηρίζουν την οικονομία».

Της Μαρίας Χαμπή