You are here

Ενώπιον ΕΕ το ν/σ για τυχερά παιχνίδια

27/11/2017 06:38
Στα χέρια των ευρωπαϊκών αρχών οδηγείται το νομοσχέδιο με τίτλο «περί ορισμένων τυχερών παιχνιδιών νόμος του 2017» το οποίο θα αντικαταστήσει τη διακρατική συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, που μετεξελίχθηκε σε συνεργασία μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της εταιρείας ΟΠΑΠ.

Σε πολυσέλιδο σημείωμα που συνοδεύει το προσχέδιο νομοσχεδίου, παρουσιάζονται οι λόγοι για τους οποίους η κυβέρνηση αποφάσισε να ετοιμάσει νομοσχέδιο το οποίο προνοεί για τη χορήγηση αποκλειστικού δικαιώματος διεξαγωγής ορισμένων τυχερών παιχνιδιών και ρυθμίζει την οργάνωση, λειτουργία, παροχή, εποπτεία και έλεγχο τους.

Το νομοσχέδιο δίνει προτεραιότητα στη διαπραγμάτευση του κράτους με τον ΟΠΑΠ για ανανέωση της μεταξύ τους συμφωνίας, πριν την εξέταση της προοπτικής συνεργασίας με άλλους ενδιαφερόμενους για σκοπούς παροχής τυχερών παιχνιδιών.

Μέσα από την συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή οικονομικών επήλθαν αλλαγές στο νομοσχέδιο με αποτέλεσμα να κριθεί αναγκαία η αποστολή του στις ευρωπαϊκές αρχές ώστε να ληφθεί η έγκριση τους.

Το νομοσχέδιο, όπως διαμορφώθηκε από την επιτροπή, διαβιβάστηκε στον κυπριακό οργανισμό προώθησης ποιότητας του υπουργείου ενέργειας ο οποίος αποτελεί τον εθνικό κόμβο για την εφαρμογή σχετική ευρωπαϊκής οδηγίας στην Κύπρο, ώστε αυτό να προωθηθεί στην ευρωπαϊκή επιτροπή.

Σύμφωνα με τη γνωστοποίηση αποστολής του νομοσχεδίου στην ΕΕ, αυτό προβλέπει τη χορήγηση αποκλειστικού δικαιώματος διεξαγωγής τυχερών παιχνιδιών σε ένα πάροχο, υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις. Ο πάροχος επιλέγεται βάσει συγκεκριμένης διαδικασίας που καθορίζεται στο νομοσχέδιο.

Ο κρατικός έλεγχος επί του παρόχου και των παρεχόμενων παιχνιδιών, όπως αναφέρεται, θα γίνεται σε κατασταλτικό επίπεδο από την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων (ΕΑΣ) και σε προληπτικό επίπεδο από τριμελή επιτροπή ελέγχου, κατά συστηματικό τρόπο και θα αποσκοπεί στην καταπολέμηση της συναφούς προς τα τυχερά παιχνίδια εγκληματικότητας και στην αντιμετώπιση του παράνομου τζόγου.

Για σκοπούς ελέγχου το μονοπώλιο


Στο πολυσέλιδο σημείωμα προς τις ευρωπαϊκές αρχές, αναφέρεται ότι προς διασφάλιση των επιδιωκόμενων σκοπών δημοσίου συμφέροντος, οι κυπριακές αρχές επιθυμούν παιχνίδια του ίδιου τύπου με αυτά που παρέχονται σήμερα στη βάση διακρατικής συμφωνίας να συνεχίσουν να παρέχονται κατά αποκλειστικότητα από πάροχο που θα επιλεγεί, ώστε να είναι εφικτός ο περιορισμός της δραστηριότητας στον τομέα αυτό καθώς και ο ενδελεχής έλεγχος τόσο του παρόχου όσο και των παρεχόμενων παιχνιδιών από κρατικούς φορείς.

Αναφέρεται ότι το νομοσχέδιο συνάδει με το ενωσιακό δίκαιο και διασφαλίζει τους σκοπούς δημοσίου συμφέροντος για τους οποίους επιλέχθηκε η μονοπωλιακή παροχή των τυχερών παιχνιδιών, με το να περιλαμβάνει ποικίλες διατάξεις που αποσκοπούν στον αυστηρό έλεγχο του παρόχου καθώς και της παροχής των παιχνιδιών.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο ο πάροχος για κάθε ημερολογιακό μήνα καταβάλλει στη Δημοκρατία φόρο τυχερών παιχνιδιών ο οποίος καθορίζεται ως ποσοστό επί των μεικτού κέρδους του από τη διεξαγωγή των τυχερών παιχνιδιών.

Προστίθεται ότι το νομοσχέδιο προνοεί επίσης για την αυστηρή ρύθμιση, έλεγχο και εποπτεία της λειτουργίας των πρακτορείων που χρησιμοποιούνται για την παροχή των τυχερών παιχνιδιών καθώς και για την αυστηρή ρύθμιση της οργάνωσης, λειτουργίας και παροχής των τυχερών παιχνιδιών ενώ, παρέχει στην εθνική αρχή στοιχημάτων, την εξουσία να υποβάλει τον πάροχο σε πειθαρχική διαδικασία σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του νομοσχεδίου και να του επιβάλει διοικητικό πρόστιμο.

Παράλληλα, περιλαμβάνονται ποινικές διατάξεις αναφορικά με αδικήματα όπως αυτά καθορίζονται στο νομοσχέδιο αλλά και γενικές διατάξεις αναφορικά με τη προστασία του κοινού.

Της Μαρίας Χαμπή