You are here

Γιατί οι ξένοι επιλέγουν Κύπρο

12/09/2017 19:34
Δύο ξένοι επιχειρηματίες, ο καθένας από τον δικό του κλάδο, επιχειρηματολόγησαν από το βήμα του 2nd Cyprus International Business Summit γιατί επέλεξαν την Κύπρο ως έδρα για τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.

Ο λόγος για τον Γερμανό Έμπερχαρντ Κοχ, που δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στην Κύπρο στον τομέα της ναυτιλίας, και τον Κίριλ Ζίμαριν, Ανώτατο Εκτελεστικό Διευθυντή και μέτοχο της RCB Bank.

«Χαρακτηρίζω την Κύπρο ως το αστέρι της Μεσογείου στη ναυτιλία και το πιστεύω ακράδαντα», ανέφερε ο κ. Κοχ, πρώην καπετάνιος και νυν Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής και συνέταιρος στην Osterreichischer Lloyd Shipping (OL) και μέλος του ΔΣ του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου.

Υπογράμμισε ακόμη πως το ότι η κυβέρνηση και ο κυπριακός λαός πέτυχαν να επιστρέψουν στην οικονομική ανάκαμψη μετά τη βαθιά κρίση του 2013 «σημαίνει ότι υπάρχει δυναμική για μια νέα εποχή», που να χαρακτηρίζεται από βιώσιμη ανάπτυξη.

Υπενθυμίζοντας πως η ναυτιλία (πλοιοκτησία και πλοιοδιαχείριση) συνεισφέρουν το 7% του κυπριακού ΑΕΠ, ο κ. Κοχ είπε ότι «η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να είναι ένα πολύ ισχυρό ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ναυτιλιακό κέντρο».

Θέτοντας και απαντώντας ταυτόχρονα το ερώτημα "γιατί την Κύπρο", ο κ. Κοχ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ευελιξία που προσφέρει ένα ευρωπαϊκό ανοικτό νηολόγιο που προσφέρεται σε ξένους πολίτες με την δυνατότητα εγγραφής ενός πλοίου στην κυπριακή σημαία, που περιλαμβάνεται στη λευκή σημαία των Μνημονίων του Παρισιού και του Τόκιο, κάτι που επιβεβαιώνει την ποιότητα της κυπριακής σημαίας.

«Εμείς στη ναυτιλιακή βιομηχανία γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η Κύπρος είναι το μεγαλύτερο κέντρο πλοιοδιαχείρισης στην ΕΕ και μεταξύ των πέντε κορυφαίων στον κόσμο… το κυπριακό νηολόγιο είναι ισχυρό και (η Κύπρος) συγκαταλέγεται στις ηγετικές ναυτιλιακές δυνάμεις του κόσμου», είπε, προσθέτοντας πως τα λέει αυτά ένας Γερμανός που βρίσκεται για χρόνια στην Κύπρο.

Ο κ. Κοχ υπέδειξε το χαμηλό λειτουργικό κόστος της Κύπρου σε σχέση με άλλες χώρες και ανέδειξε το απλοποιημένο φορολογικό καθεστώς της Κύπρου, που κατατάσσει την χώρα πολύ ψηλά σε αυτό τον τομέα.

Η Κύπρος δεν φορολογεί τις ναυτιλιακές εταιρείες βάσει του εταιρικού φόρου, αλλά στη βάση της χωρητικότητας των πλοίων που διαθέτει.

«Χωρίς αμφιβολία η Κύπρος ένας από τους πλέον ελκυστικούς ναυτιλιακούς προορισμούς παγκοσμίως. Η χώρα βρίσκεται στο χάρτη και αποκαλύπτει την αποφασιστικότητά της να επεκτείνει την παρουσία της στη ναυτιλία», είπε ο κ. Κοχ και κατέληξε: "Για μένα η Κύπρος πληροί όλες τις προϋποθέσεις".

Από τον τραπεζικό τομέα, ο Κίριλ Ζιμαρίν, Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της RCB αναφέρθηκε σε σειρά διαφορετικών επενδυτικών και επιχειρηματικών παραδειγμάτων, περιλαμβανομένου και της τράπεζάς του, που καταδεικνύουν την επιτυχία του «κυπριακού προϊόντος».

Χαρακτηρίζοντας την Κύπρο ως πολύ ελκυστική για το επιχειρείν, ο κ. Ζιμαρίν αναφέρθηκε σε έργα, όπως η Μαρίνα της Λεμεσού, την ώρα που πολλοί πίστευαν ότι δεύτερη μαρίνα στην πόλη δεν θα πετύχαινε, τον American Medical Centre, το σύστημα Engino, που εφευρέθηκε με σκοπό να βοηθήσει τους μαθητές στη σύνθεση τεχνολογικών δημιουργικών μοντέλων με ευκολία ώστε να μπορούν να πειραματιστούν και να αποκτήσουν γνώσεις στις επιστήμες και την τεχνολογία μέσα από το παιχνίδι, αλλά και στη δική του τράπεζα, η οποία απέκτησε άδεια λειτουργίας στην Κύπρο το 1995.

Παρά την κρίση, «οι κυπριακές τράπεζες παρέμειναν ζωντανές, παραμένουν ελκυστικές και ισχυρές», είπε.

Όπως είπε, η τράπεζά του κατέστη η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο στη βάση των περιουσιακών στοιχείων, έχοντας υποκαταστήματα σε όλη την Κύπρο, το Λουξεμβούργο και γραφεία εκπροσώπησης στη Μόσχα και το Λονδίνο.

Είπε ακόμη ότι η RCB διαθέτει την ψηλότερη αξιολόγηση από όλες τις κυπριακές τράπεζες, ενώ χαρακτηρίστηκε ως η πιο ασφαλής τράπεζα στην Κύπρο από το περιοδικό Global Finance.

«Το ότι ξεκινήσαμε πριν 20 χρόνια και τώρα λειτουργούμε μια επιχείρηση πολλών δισεκατομμυρίων είναι επίσης μια ιστορία επιτυχίας που καταδεικνύει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την επιχειρηματικότητα στην Κύπρο", κατέληξε.