You are here

Χάρης Γεωργιάδης: Θα μελετήσουμε κρατικό φορέα για NPLs

16/01/2018 14:38

Το θέμα της δημιουργίας κρατικού φορέα για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων βρίσκεται στις σκέψεις της κυβέρνησης και θα το μελετήσει μετά τις εκλογές, ανέφερε σήμερα ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Μιλώντας στη μεσημβρινή εκπομπή του Σίγμα, ο υπουργός κληθείς εάν είναι εναντίον της δημιουργίας του κρατικού φορέα απάντησε «όχι» ενώ εάν είναι υπέρ, είπε «ναι υπό κάποιες προϋποθέσεις, να είναι βιώσιμο εγχείρημα».

«Αυτή είναι μια προοπτική που υπήρχε ανέκαθεν στο τραπέζι», σημείωσε προσθέτοντας ότι δεν έφυγε ποτέ από το τραπέζι των σχεδιασμών.

Ανέφερε ότι κάτω υπό προϋποθέσεις μπορεί να είναι μία λύση η οποία θα συμπληρώσει την εργαλειοθήκη που έχουμε στη διάθεσή μας.

Για το θέμα της δημιουργίας του κρατικού φορέα για τα NPLs, αναφέρθηκε σήμερα ο τέως κεντρικός τραπεζίτης Πανίκκος Δημητριάδης σε συνέντευξη του στη StockWatch αναφέροντας ότι οι συνθήκες έχουν πλέον ωριμάσει για την προώθηση του.

Ο υπουργός οικονομικών, ερωτηθείς γιατί δεν προωθήθηκε μέχρι τώρα, σημείωσε ότι δεν ήταν μία υλοποιήσιμη προοπτική αναφέροντας ότι για να είναι εφικτή η μετακίνηση δανείων από τον ισολογισμό μιας τράπεζας σε ένα τέτοιο φορέα που να μην είναι τράπεζα υπάρχει ένα κόστος για την τράπεζα. «Εάν οι προβλέψεις έναντι αυτών των δανείων που θα μετακινηθούν είναι πολύ χαμηλές, τότε θα προκύψει ένα τεράστιο κόστος, μια τρύπα στην τράπεζα», είπε προσθέτοντας ότι «τώρα οι προβλέψεις έχουν ανέβει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο που αυτή η προοπτική με βάση αυτό το κριτήριο αρχίζει και καθίσταται εφικτή».

Σύμφωνα με τον υπουργό, για τη δημιουργία του φορέα είναι απαραίτητο και ένα κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο που δεν το είχαμε, είχαμε απαρχαιωμένες νομοθεσίες και κενά στη νομοθεσία. «Δεν υπήρχε καν νομοθεσία για πώληση δανείων», είπε.

Σημείωσε ότι ερωτήματα που προκύπτουν είναι εάν θα χρειαστεί δημόσιο χρήμα, ή εγγύηση σε περίπτωση που δεν αρκούν ιδιωτικοί πόροι. «Εάν χρειαστεί δημόσιο χρήμα είτε άμεσα είτε έμμεσα θα πρέπει να το μελετήσουμε καθώς επιβαρύνει τα δημόσια οικονομικά και τον φορολογούμενο ενώ υπάρχουν και νομικά ζητήματα που σχετίζονται με τους κανόνες κρατικής ενίσχυσης που θα πρέπει να μελετήσεις αναλόγως του σχεδιασμού».

Οικονομία

Για την οικονομία, σημείωσε ότι η προώθηση σωστών πολιτών έφεραν την Κύπρο σε καλύτερη κατάσταση ενώ θα πρέπει η ανάκαμψη να διατηρηθεί και να εδραιωθεί. «Το μεγάλο στοίχημα είναι να κρατήσουμε σταθερή την πορεία της ανάκαμψης και να την μετατρέψουμε σε βιώσιμη και να αποφύγουμε την επανάληψη των λαθών του παρελθόντος που τόσο πολύ μας κόστισαν».

Ερωτηθείς εάν φοβάται την επανάληψη λαθών, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε καταφατικά αναφερόμενος σε διάφορες πολιτικές που υπόσχονται οι υποψήφιοι πρόεδροι της Δημοκρατίας καθώς η κάθε μία κοστίζει αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Αναστασιάδης υλοποιεί πολιτικές, σημείωσε, δεν υπόσχεται επισημαίνοντας ότι είναι δημοσιονομικά ουδέτερες.

Σημείωσε ότι η καταγραφή πλεονάσματος, βοήθησε στην αποπληρωμή χρεών.

Αναφερόμενος σε προτάσεις για κούρεμα δανείων, σημείωσε ότι θα πρέπει να γίνεται υπό προϋποθέσεις. «Δεν είναι δουλειά των πολιτικών να τάσσουν διαγραφές δανείων», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «στοχευμένη διαγραφή δανείων μπορεί να γίνει μόνο υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και περίπτωση με περίπτωση».

Σημείωσε ότι δεν πρέπει να είναι εύκολη η διαγραφή δανείων καθώς τα δάνεια αφορούν καταθέσεις άλλων πολιτών.

Ιδιωτικός δανεισμός

Αναφερόμενος στον ιδιωτικό δανεισμό, ανέφερε ότι το 2003 στην αρχή της διακυβέρνησης του Τάσσου Παπαδόπουλου ήταν €20 δισ. και μέχρι να τελειώσει η διακυβέρνηση Παπαδόπουλου και να ξεκινήσει η διακυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια είχε αυξηθεί κατά €30 δισ. φθάνοντας τα €50 δισ. και μέχρι να ολοκληρωθεί και η διακυβέρνηση Χριστόφια ανήλθε στα €72 δισ.

«Σήμερα 5 χρόνια μετά, σημείωσε, ο ιδιωτικός δανεισμός, έχει μειωθεί κατά €20 δισ. στα €50 δισ. δηλαδή πήγαμε πίσω 10 χρόνια.

Σημείωσε ότι μέσα από την ανάπτυξη θα προέλθει και η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αν και δεν αρκεί από μόνη της.

Θέση υπουργού

Ερωτηθείς εάν θα επιθυμούσε να συνεχίσει από τη θέση του υπουργού οικονομικών σε περίπτωση επανεκλογής του κ. Αναστασιάδη στην προεδρία της Δημοκρατίας, σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι η θέση είναι και απαιτητική και δύσκολη δεν νιώθει πολιτικά κουρασμένος.

Της Γεωργίας Χαννή