You are here

Καλυμμένες οι χρηματοδοτικές ανάγκες μέχρι το τέλος 2018

23/01/2018 10:42

Η ρευστότητα καλύπτει τις αναμενόμενες χρηματοδοτικές ανάγκες μέχρι το τέλος του 2018, αναφέρει το υπουργείο οικονομικών αναμένοντας περαιτέρω μείωση του δημοσίου χρέους τα επόμενα χρόνια.

Σε παρουσίαση προς επενδυτές, το υπουργείο αναφέρει ότι η κύρια χρηματοδότηση το 2018 θα είναι μεσομακροπρόθεσμο EMTN (Ευρωπαϊκό Μεσοπρόθεσμο Γραμμάτιο).

Η υπερχρηματοδότηση το 2018 θα χρησιμοποιηθεί για τη διατήρηση επαρκούς ρευστότητας για την προ-χρηματοδότηση ενός σημαντικού μέρους του 2019 σύμφωνα με την τρέχουσα πολιτική.

Οι ανάγκες χρηματοδότησης για το 2018 υπολογίζονται μεταξύ €900 εκ. και €1,2 δισ.

Αναφέρεται ότι οι αποδόσεις των εγχώριων ομολόγων ήταν αρνητικές κατά τη διάρκεια του 2017.

Το υπουργείο τονίζει ότι στρατηγικά τα διεθνή ομόλογα θα συνεχίσουν να είναι το κύριο χρηματοδοτικό μέσο για την επίτευξη των μεσοπρόθεσμων στόχων όπως είναι η επέκταση της διεθνές καμπύλης των αποδόσεων και η αύξηση των λήξεων χρέους. «Η εγχώρια αγορά θα συνεχίσει να χρησιμεύει ως μια δωρεάν πηγή χρηματοδότησης», αναφέρεται.

Σημειώνεται ότι η στρατηγική διαχείρισης χρέους καλύπτει την περίοδο 2016-2020 με επίκεντρο τις μακροπρόθεσμες με σταθερό επιτόκιο εκδόσεις χρέους σε ευρώ ενώ η πρόοδος μέχρι σήμερα είναι εμφανής σε όλους τους τομείς.

Στην παρουσίαση το υπουργείο δίνει και το προφίλ του χρέους της Κύπρου. Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους κατέχεται από ξένους λόγω του δανεισμού από το ΔΝΤ, την ΕΕ αλλά και το ρωσικό δάνειο.

Το δημόσιο χρέος της Κύπρου ανέρχεται στα €18,7 δισ. ή 98% του ΑΕΠ. Μέχρι το 2020 εκτιμάται να μειωθεί στο 81% του ΑΕΠ.

Επισημαίνεται ότι η δυναμική του χρέους είναι προς το παρόν ευνοϊκή λόγω της ανάπτυξης, του θετικού δημοσιονομικού ισοζυγίου και τα χαμηλά επιτόκια.

Ο ρυθμός ανάπτυξης για φέτος αναμένεται να ανέλθει στο 3% από 3,6% το 2017 ενώ την επόμενη διετία προβλέπεται στο 2,7%.

Της Γεωργίας Χαννή