You are here

Κεραυνός: Βοήθεια από ESM για κόκκινα δάνεια

12/03/2018 13:05

Τη χρηματοδότηση του φορέα για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό ζητά ο πρώην υπουργός οικονομικών Μάκης Κεραυνός.

Μιλώντας στη μεσημβρινή εκπομπή του Alpha, ο κ. Κεραυνός ανέφερε ότι πέραν της συμμετοχής του κράτους σε αυτόν τον οργανισμό, υπάρχουν και πιο τολμηρές σκέψεις και διερωτήθηκε γιατί «ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός να μην χρηματοδοτήσει τον οργανισμό που θα αναλάβει αυτά τα δάνεια».

«Η ΕΕ συνήθως αποφεύγει αυτά τα πράγματα γιατί εμπεριέχουν ρίσκο. Όμως κάποια στιγμή η ΕΕ και οι μηχανισμοί της θα πρέπει να αναλάβουν κάποια ρίσκα. Έχουν ευθύνη και αυτοί για τα κόκκινα δάνεια γιατί έχουν γίνει τεράστια μέσα σε μία νύχτα».

Ο κ. Κεραυνός σημείωσε ότι η τρόικα διαφοροποίησε τους δείκτες κεφαλαίων των τραπεζών και τα κριτήρια. «Αρχές Ιουνίου του 2011 ο δείκτης ιδίων κεφαλαίων των τραπεζών ήταν 2% και δεν ήταν τόσο επίσημος δείκτης. Μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2011 έγινε 8% από την τρόικα και με αυτήν την αλλαγή αυξήθηκαν σημαντικά τα κόκκινα δάνεια».

«Πρέπει να συζητήσουμε και να πολεμήσουμε για την συμμετοχή της ΕΕ», τόνισε.

Έχουμε καθυστερήσει στο θέμα της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τόνισε και χάσαμε την ευκαιρία να δημιουργήσουμε αυτά τα οποία συζητούμε σήμερα πριν χρόνια.

Οι δυνατότητες για αντιμετώπιση του προβλήματος, είπε, είναι συγκεκριμένες και περιορισμένες.

«Πρέπει να δούμε σοβαρά το θέμα που συζητείται σήμερα, για τη δημιουργία ενός οργανισμού που θα αναλάβει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Είναι αναγκαίο και πρέπει να γίνει για να καθαρίσουν οι ισολογισμοί των τραπεζών».

Ο κ. Κεραυνός ευνοεί τη μεγάλη συμμετοχή του κράτους στον φορέα σημειώνοντας ότι πρέπει να υπάρξει διαφοροποίηση των δανείων. «Αυτός ο οργανισμός δεν θα πρέπει να αφεθεί στα χέρια κάποιων funds, των ιδιωτών πρέπει να συμμετέχει και η κυβέρνηση και να έχει το πάνω χέρι» εξηγώντας ότι έννοια των funds είναι να πωλήσουν, να έχουν κέρδος γρήγορα χωρίς αίσθημα».

Ο κ. Κεραυνός επεσήμανε ότι σε καμία περίπτωση ο φορολογούμενος δεν θα αποφύγει το κόστος.

Επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για να μην αφήνεται παραθυράκι σε κακοπληρωτές.

Δεν αφορά μόνο τις τράπεζες

Ο κ. Κεραυνός σημείωσε το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δεν είναι μόνο θέμα των τραπεζών επισημαίνοντας ότι «δεν μπορεί να υπάρξει μία σύγχρονη οικονομία χωρίς ένα υγιές τραπεζικό σύστημα».

Το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι τεράστιο, δημιουργώντας τεράστιες ανισορροπίες και στρεβλώσεις στην οικονομία. «Επηρεάζουν τις μετοχές των τραπεζών, τις επενδύσεις, την παροχή διευκολύνσεων στην οικονομία για να μπορέσει να λειτουργήσει», είπε.

«Είναι ένας σοβαρότατος κίνδυνος που τείνει να παραλύσει τη λειτουργία της οικονομίας».

Ο κ. Κεραυνός επεσήμανε ότι «έχουμε συνηθίσει στην Κύπρο να μιλούμε για την οικονομική αναπτύξει ισοπεδωτικά» αναφέροντας ότι είναι διαφορετική η οικονομική μεγέθυνση και διαφορετική η οικονομική ανάπτυξη. «Στην Κύπρο», είπε, «πετύχαμε την οικονομική μεγέθυνση, προσθέτοντας ότι η ανάπτυξη στην πραγματική οικονομία παρουσιάζει σοβαρές αδυναμίες και χρονικές υστερήσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Κεραυνό, η κυβέρνηση πρέπει να καταρτίσει ένα συγκεκριμένο αναπτυξιακό μοντέλο σε νέους τομείς όπως ήταν και η προεκλογική δέσμευση του προέδρου. «Αυτό που μας λείπει είναι ένα νέο ευφάνταστο καινοτόμο στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη», σημείωσε.

Ανέφερε ότι αναφορές για νέους τομείς ανάπτυξης όπως είναι η τεχνολογία, εκπαίδευση και υγεία έχουν γίνει κατά κόρον προσθέτοντας ότι αυτό που απουσιάζει είναι η πολιτική βούληση για εφαρμογή τους. «πρέπει να αντιληφθούμε ότι έχουμε πει τα πάντα και έχουμε κάνει λίγα πράγματα. Πρέπει να αρχίσουμε να υλοποιούμε».

Της Γεωργίας Χαννή