You are here

Κραχ οικονομικού κλίματος

26/04/2013 16:59
Μεγάλη βουτιά σημείωσαν τον Απρίλιο του 2013 οι οικονομικές προσδοκίες υποχωρώντας σε ιστορικό χαμηλό λόγω των εξελίξεων στον τραπεζικό κλάδο που επηρεάζουν το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσίευσε το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, τον Απρίλιο του 2013 το οικονομικό κλίμα υποχώρησε κατά 15,8 μονάδες με το Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να πέφτει στις 64,2 μονάδες από 80 μονάδες το Μάρτιο.

Η μείωση οφείλεται στη χειροτέρευση του κλίματος σε όλους τους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας, αλλά και ανάμεσα στους καταναλωτές, με τους δείκτες να καταγράφουν τις χαμηλότερες τιμές ιστορικά.

Μεγαλύτερη απώλεια εμπιστοσύνης σημειώθηκε στις υπηρεσίες, στο λιανικό εμπόριο και στους καταναλωτές, με αισθητή χειροτέρευση όλων των αξιολογήσεων που αφορούν τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των επιχειρήσεων, των νοικοκυριών αλλά και της Κύπρου γενικότερα.

Σε όλους τους τομείς οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την οικονομική τους δραστηριότητα και την απασχόληση τους το επόμενο τρίμηνο είναι ιδιαίτερα αρνητικές και προϊδεάζουν για το μέγεθος της ύφεσης που θα ακολουθήσει τα επόμενα τρίμηνα.

Ταυτόχρονα, οι προθέσεις των επιχειρήσεων για μειώσεις των τιμών πώλησης τους επόμενους μήνες είναι εμφανείς.

Το ΚΟΕ δημοσίευσε νωρίτερα σήμερα προκαταρκτική εκτίμηση ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ θα φθάσει τουλάχιστον το 9 με 12% έναντι 8,7% που εκτιμούν οι πιστωτές της Κύπρου.

Όπως τονίζει στην έρευνα εμπιστοσύνης το ΚΟΕ, οι τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα διαμορφώνουν νέα δεδομένα που επηρεάζουν δραματικά το οικονομικό κλίμα (το οποίο από τον Ιανουάριο παρουσίαζε κάποια σημάδια ανάκαμψης), με αρνητικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία (ανάπτυξη και απασχόληση) που εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα.

Στον τομέα των υπηρεσιών το επιχειρηματικό κλίμα επιδεινώθηκε λόγω χειροτέρευσης της τρέχουσας κατάστασης και των προσδοκιών.

Συγκριτικά με το Μάρτιο, περισσότερες επιχειρήσεις αξιολογούν αρνητικά την οικονομική κατάσταση, τη ζήτηση και την απασχόληση της επιχείρησης τους το τελευταίο τρίμηνο. Οι προσδοκίες των επιχειρήσεων αναφορικά με τη ζήτηση τους επόμενους τρεις μήνες παρουσιάζονται σημαντικά αρνητικότερες συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα. Σε σχέση με το Φεβρουάριο, περισσότερες επιχειρήσεις προγραμματίζουν μείωση της απασχόλησης τους επόμενους τρεις μήνες, και ταυτόχρονα περισσότερες προτίθενται να μειώσουν τις τιμές τους μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Στο λιανικό εμπόριο το επιχειρηματικό κλίμα επιδεινώθηκε λόγω χειροτέρευσης της τρέχουσας κατάστασης και των προσδοκιών.

Συγκριτικά με τον περασμένο μήνα, περισσότερες επιχειρήσεις παρατήρησαν μείωση στις πωλήσεις και αύξηση στα τρέχοντα αποθέματα τους. Οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για το επόμενο τρίμηνο παρουσιάζονται εξαιρετικά αρνητικές. Σε σύγκριση με το Μάρτιο, μεγαλύτερος αριθμός επιχειρήσεων αναμένει μείωση στις πωλήσεις, στις παραγγελίες προς τους προμηθευτές και στην απασχόληση. Τον Απρίλιο, περισσότερες επιχειρήσεις δήλωσαν ότι σχεδιάζουν μείωση των τιμών τους το επόμενο τρίμηνο.

Το κλίμα ανάμεσα στους καταναλωτές τον Απρίλιο παρουσιάζεται πολύ πιο αρνητικό από ό,τι το Μάρτιο.

Οι προσδοκίες των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και της Κύπρου τους επόμενους 12 μήνες παρουσιάζουν σημαντική επιδείνωση σε σχέση με το Μάρτιο. Οι εκτιμήσεις τους για την ανεργία καταγράφονται σαφώς αρνητικότερες, με τη συντριπτική πλειοψηφία να αναμένει περαιτέρω αύξηση στον αριθμό των ανέργων τους επόμενους 12 μήνες.

Σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα, περισσότεροι καταναλωτές δήλωσαν ότι παρατήρησαν μειώσεις στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών τον τελευταίο χρόνο, και ταυτόχρονα πολύ λιγότεροι αναμένουν αυξήσεις στις τιμές τους επόμενους 12 μήνες.

Συγκριτικά με το Μάρτιο, περισσότεροι δήλωσαν ότι η τρέχουσα χρονική στιγμή είναι ακατάλληλη για μεγάλες αγορές και ταυτόχρονα λιγότεροι αναμένουν ότι θα ξοδέψουν ποσά για μεγάλες αγορές τους επόμενους 12 μήνες. Δυσμενέστερες από ό,τι το Μάρτιο είναι και οι εκτιμήσεις των καταναλωτών για την καταλληλότητα της τρέχουσας στιγμής για αποταμίευση, με τους πλείστους να δηλώνουν ότι η πιθανότητα να προβούν σε αποταμίευση τους επόμενους 12 μήνες είναι πολύ μικρή ή μηδενική.

Στον τομέα των κατασκευών το επιχειρηματικό κλίμα επιδεινώθηκε λόγω χειροτέρευσης της τρέχουσας κατάστασης και των προσδοκιών. Τον Απρίλιο η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων παρατήρησε περαιτέρω μείωση στην οικοδομική της δραστηριότητα το τελευταίο τρίμηνο, καθώς και στα υπό εξέλιξη έργα (current overall order books).

Αρνητικότερες απ’ ό,τι το Μάρτιο ήταν και οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για την απασχόληση τους επόμενους τρεις μήνες. Πολύ περισσότερες επιχειρήσεις σε σχέση με το Μάρτιο δήλωσαν ότι αναμένουν πτώση στις τιμές πώλησης τους επόμενους τρεις μήνες.

Στη μεταποίηση το επιχειρηματικό κλίμα επιδεινώθηκε λόγω χειροτέρευσης της τρέχουσας κατάστασης και των προσδοκιών.

Της Γεωργίας Χαννή