You are here

Μέτρα για έρευνα, καινοτομία εξήγγειλε ο υπουργός οικονομικών

16/01/2018 12:56

Μέτρα για την ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας στην Κύπρο, εξήγγειλε σήμερα ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας, αναφέρθηκε σε μία σειρά από επόμενες κινήσεις, όπως η ετοιμασία ενός νέου ολοκληρωμένου νομικού πλαισίου για την έρευνα και την καινοτομία, τη θεσμοθέτηση του επικεφαλής επιστήμονα έτσι ώστε η έρευνα και η καινοτομία να συνδέονται πιο αποτελεσματικά με τις λειτουργίες του δημοσίου εξασφαλίζοντας παράλληλα συνέργειες με τον ιδιωτικό τομέα και η εισαγωγή μετρήσιμων δεικτών απόδοσης σε ολόκληρο το φάσμα της ερευνητικής δραστηριότητας.

Επιδίωξη της κυβέρνησης, τόνισε, είναι η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης μέσα σε ένα πλαίσιο που θα ενθαρρύνει και θα προωθεί τις επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία.

«Σημαντικό ορόσημο σε αυτή την προσπάθεια ήταν η υιοθέτηση από το υπουργικό συμβούλιο της δήλωσης πολιτικής για την επιχειρηματικότητα με την ιδιαίτερη έμφαση που αποδίδει στην ενίσχυση της επιχειρηματικής καινοτομίας», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως πέραν του 50% των δράσεων που περιλαμβάνονται στη δήλωση έχουν υλοποιηθεί.
 
Ειδικότερα αναφέρθηκε στην υιοθέτηση πακέτου φορολογικών κινήτρων για επενδύσεις σε καινοτόμες επιχειρήσεις, στην εισαγωγή του προγράμματος start – up visa, στην προώθηση της πολιτικής των ανοιχτών δεδομένων του δημοσίου, στην ετοιμασία και προώθηση στη βουλή του νομοθετικού πλαισίου για τα πανεπιστημιακά spin-offs, καθώς και στις δημόσιες επενδύσεις σε πανεπιστημιακές και ερευνητικές υποδομές.
 
«Αναγνωρίζουμε ότι το πλαίσιο διακυβέρνησης για την έρευνα και την καινοτομία παρουσιάζει αδυναμίες, και είναι γι’ αυτό που ετοιμάσαμε άλλο ένα νομοσχέδιο το οποίο επίσης εκκρεμεί ενώπιον της βουλής, αυτό για τη δημιουργία υφυπουργείου ανάπτυξης με στόχο την ενσωμάτωση όλων των συναφών αρμοδιοτήτων συμπεριλαμβανομένης της έρευνας και της καινοτομίας κάτω από μια στέγη, μέσα από την αναβάθμιση και τον ουσιαστικό μετασχηματισμό και όχι απλώς με τη μετονομασία της υφιστάμενης ΓΔ ΕΠΣΑ», είπε ο υπουργός.
 

Σημαντικές επιδόσεις Κύπρου

Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, η Κύπρος καταγράφει σημαντικές επιδόσεις σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της στο Πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020», καθώς είναι πρώτη ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ στην κατά κεφαλή προσέλκυση κονδυλίων από το πρόγραμμα. Μέχρι στιγμής, από το πρόγραμμα το οποίο λήγει στα τέλη του 2020, 325 κυπριακοί φορείς έχουν αντλήσει €88,18 εκ., εξ αυτών 96 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν λάβει €27,08 εκ.

Ο υπουργός εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για τις επιδόσεις της Κύπρου μέχρι στιγμής που την κατατάσσουν στην πρώτη θέση στην καθαρή κατά κεφαλή αναδιανεμητική επίδραση. «Σε πραγματικούς αριθμούς, αυτό σημαίνει ότι η Κύπρος για κάθε ευρώ που συνεισφέρει στο Πρόγραμμα λαμβάνει πίσω περισσότερα τρία», είπε ο υπουργός.
 
Θετικός ο αντίκτυπος στην οικονομία

Ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης και πρόεδρος του ΔΣ του ΙΠΕ Γιώργος Γεωργίου σημείωσε ότι τόσο το προηγούμενο πρόγραμμα όσο και το τρέχον είχαν θετικό αντίκτυπο στην κυπριακή οικονομία, την απασχόληση και την αντιμετώπιση βασικών κοινωνικών προκλήσεων. Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, η ερευνητική κοινότητα ενδυναμώθηκε λαμβάνοντας σημαντική χρηματοδότηση πέραν των €100 εκ. και μέσα από τη δημιουργία δικτύων εταιρικής σχέσης που οδήγησαν στη δημιουργία νέων ευκαιριών για συνεργασία σε μεγάλα έργα.
 
Με το πρόγραμμα «Ορίζοντας» να διαρκεί μέχρι το τέλος του 2020, οι συζητήσεις σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο για το επόμενο Πρόγραμμα Πλαίσιο (FP9) είναι ήδη σε εξέλιξη, καθώς η σχετική νομοθετική πρόταση της Κομισιόν αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το φθινόπωρο του 2018, είπε.
 
Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργίου, η ΓΔ ΕΠΣΑ συμμετέχει στις συζητήσεις και στόχος είναι η σύνταξη του εγγράφου με τις θέσεις της Κύπρου για το Πρόγραμμα μέχρι τις αρχές του επόμενου μήνα. Θα υποβληθεί, είπε, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο μιας πανευρωπαϊκής δημόσιας διαβούλευσης και θα αποτελέσει το κατευθυντήριο έγγραφο για την προώθηση των συμφερόντων της Κύπρου στις συζητήσεις που θα γίνουν στο Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
 
Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, οι βασικότερες θέσεις που προέκυψαν μέσα από τη δημόσια διαβούλευση που έγινε στην Κύπρο τον περασμένο Νοέμβριο είναι ότι η αριστεία θα πρέπει να παραμείνει ως το γενικό κριτήριο αξιολόγησης για το επόμενο Πρόγραμμα και επίσης ότι πρέπει να παρουσιάζει αυξημένο προϋπολογισμό σε σχέση με το Ορίζοντας 2020, λαμβάνοντας υπόψη και την τελική συμφωνία ΗΒ-ΕΕ για το Brexit καθώς και άλλα κρίσιμα ζητήματα. Υπάρχει επίσης ευρεία στήριξη των προγραμμάτων που θεωρούνται επιτυχημένα.
 
Ο γενικός διευθυντής του ΙΠΕ Βασίλης Τσάκαλος σημείωσε σε δικό του χαιρετισμό ότι το «Ορίζοντας 2020» είναι το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης για την έρευνα και την καινοτομία με προϋπολογισμό γύρω στα €77 δισ. για την περίοδο 2014-2020. Πρόκειται, είπε, για ένα εργαλείο και ταυτόχρονα ένα στρατηγικό μηχανισμό της ΕΕ για την αντιμετώπιση βασικών αναγκών όπως η δημιουργία θέσεων εργασίας, η προώθηση της καινοτομίας και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης στην παγκόσμια οικονομία της γνώσης.