You are here

Νομοσχέδιο για οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων

23/01/2018 08:13

Νομοσχέδιο που ρυθμίζει τη σύσταση και λειτουργία των οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων προνοώντας παράλληλα αυστηρές ποινές, απέστειλε στη βουλή το υπουργείο οικονομικών.

Το νομοσχέδιο ρυθμίζει τη σύσταση και λειτουργία των εν λόγω οργανισμών και στην έκταση που τους αφορά, εφαρμόζεται στα πρόσωπα που αναμειγνύονται στη δραστηριότητα ΟΕΕ και στους ΟΕΕ άλλων κρατών μελών ή τρίτων χωρών που διαθέτουν τα μερίδια τους στη Δημοκρατία.

Ως οργανισμοί συλλογικών επενδύσεων ή επενδυτικά τμήματα ορίζονται οι οργανισμοί συλλογικών επενδύσεων και τα επενδυτικά τμήματα που συγκεντρώνουν κεφάλαια από αριθμό επενδυτών με σκοπό την επένδυση τους σύμφωνα με καθορισμένη επενδυτική πολιτική προς όφελος αυτών των επενδυτών και που δεν έχουν σε ισχύ άδεια λειτουργίας οργανισμού συλλογικών επενδύσεων σε κινητές αξίες.

Σημειώνεται ότι ο νόμος δεν εφαρμόζεται στους οργανισμούς που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της νομοθεσίας για ανοικτού τύπου οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων, στις οντότητες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του περί ασφαλιστικών εργασιών και άλλων συναφών θεμάτων νόμου, στις οντότητες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του περί της ίδρυσης, των δραστηριοτήτων και της εποπτείας των ταμείων επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών νόμου, στα καθεστώτα συμμετοχής εργαζομένων ή σε καθεστώτα αποταμίευσης εργαζομένων, στις οντότητες ειδικού σκοπού τιτλοποίησης και στους εγκεκριμένους επενδυτικούς οργανισμούς και στους επενδυτικούς οργανισμούς κατά τα οριζόμενα στις κανονιστικές αποφάσεις του συμβουλίου του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου αναφορικά με τις αγορές του χρηματιστηρίου.

Σύμφωνα με τις πρόνοιες της νομοθεσίας, ο ΟΕΕ επιτρέπεται να συσταθεί, λαμβάνοντας μορφή αμοιβαίου κεφαλαίου, ως εταιρεία επενδύσεων που εγγράφεται ως εταιρεία περιορισμένης ευθύνης με μετοχές ή ως εταιρεία επενδύσεων μεταβλητού κεφαλαίου ή ως ετερόρρυθμος συνεταιρισμός, με ή χωρίς ξεχωριστή νομική προσωπικότητα.

Η διαχείριση του οργανισμού εναλλακτικών επενδύσεων, όπως σημειώνεται, περιλαμβάνει διαχείριση χαρτοφυλακίων, διαχείριση κινδύνων και επιπρόσθετες λειτουργίες διαχείρισης αναφορικά με τη διοίκηση, τη διάθεση και τις δραστηριότητες σχετικές με τα περιουσιακά στοιχεία του ΟΕΕ.

Αρμόδια αρχή για την αδειοδότηση των οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων και τη ρύθμιση τεχνικών θεμάτων και των λεπτομερειών για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου καθορίζεται η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, ο ΟΕΕ οφείλει, εντός δώδεκα μηνών από την ημερομηνία χορήγησης άδειας λειτουργίας, να κατέχει ενεργητικό ύψους τουλάχιστον πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ μέσω άντλησης κεφαλαίων από επενδυτές.

Στον υπολογισμό του ελάχιστου ύψους ενεργητικού δεν προσμετρούνται οι κεφαλαιακές δεσμεύσεις για την απόκτηση των μεριδίων ΟΕΕ.

Σε περίπτωση παράβασης του νόμου ή οδηγίας, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μπορεί να επιβάλει στον παραβάτη διοικητικό πρόστιμο, μέχρι €350 χιλ., ενώ σε περίπτωση επανάληψης της παράβασης, διοικητικό πρόστιμο μέχρι €700 χιλ., ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης ενώ παράλληλα, θεσπίζονται ποινικά αδικήματα.

Μ.Χ.