You are here

Οι ξένες επενδύσεις κρίνουν το πρόγραμμα

17/03/2014 06:35
Ένα χρόνο μετά το «κούρεμα καταθέσεων» το πρόγραμμα προσαρμογής της κυπριακής οικονομίας φαίνεται να ξεπερνά τις αρχικές προσδοκίες.

Οικονομολόγοι επισημαίνουν όμως τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος λόγω της κατάστασης που επικρατεί στις τράπεζες αλλά και στη δυσκολία στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Δεδομένου του περιοριστικού πλαισίου μέσα στο οποίο κινείται, η μελλοντική πορεία της οικονομίας θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της να προσελκύσει ξένες επενδύσεις.

«Με τα δεδομένα που έχουμε αυτή την στιγμή είμαστε σε καλό δρόμο, ιδιαίτερα όσον αφορά το δημοσιονομικό κομμάτι. Αν θα χρειαστούμε επιπρόσθετο χρόνο εντός προγράμματος ή νέο πρόγραμμα θα εξαρτηθεί από την πορεία που θα ακολουθήσει το ΑΕΠ της χώρας για το 2014 και 2015», αναφέρει ο αναπληρωτής καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Μάριος Ζαχαριάδης.

Αυτή η πορεία, προσθέτει, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη χρηματοοικονομική σταθερότητα που εξαρτάται κυρίως από τον χειρισμό των κακών δανείων και τις διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα εξαρτηθούν από την αποφασιστικότητα που θα επιδείξει η κυβέρνηση, το βαθμό ανεξαρτησίας της Βουλής από οργανωμένα ειδικά συμφέροντα, και τον βαθμό συναίνεσης που θα επιδείξουν οι πολίτες.

Επίσης, σημειώνει «από τη στάση των εταίρων μας και ειδικά της ΕΚΤ που θα εξαρτηθεί από τον βαθμό αξιοπιστίας που θα μπορέσει να ανακτήσει το κράτος μας τα επόμενα χρόνια, αλλά και από εξωγενείς παράγοντες εκτός του ελέγχου μας που αφορούν την ευρωζώνη στο σύνολό της»

Ο αναπληρωτής καθηγητής οικονομικών, Σωφρόνης Κληρίδης σημειώνει ότι η κυπριακή οικονομία επιδεικνύει πολύ μεγαλύτερες αντοχές από ότι περιμέναμε.

«Πριν ένα χρόνο κανείς δεν προέβλεπε ότι η Κύπρος θα έβγαζε το 2013 με μια ύφεση μικρότερη του 6%. Μικρότερη ύφεση σημαίνει και καλύτερες επιδόσεις στα δημοσιονομικά», αναφέρει.

Σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, δύο είναι οι μεγάλες προκλήσεις. Η πρώτη είναι ο τραπεζικός τομέας.

«Τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει μια σειρά από θετικές κινήσεις, όμως τα προβληματικά δάνεια είναι σε πολύ ψηλά επίπεδα και η διευθέτησή τους θα πάρει πάρα πολύ χρόνο. Μέχρι να γίνει αυτό, οι τράπεζες δεν θα είναι σε θέση να προσφέρουν το δανεισμό που χρειάζεται η οικονομία. Η περιορισμένη ρευστότητα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει η οικονομία μας μεσοπρόθεσμα», σημειώνει.

Πέραν την προσφοράς, συνεχίζει, πρόβλημα υπάρχει και στην πλευρά της ζήτησης.

«Οι κυπριακές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά είναι υπερχρεωμένα και βρίσκονται σε φάσηαπομόχλευσης. Η δυνατότητά τους να δανειστούν για να προβούν σε επενδύσεις είναι περιορισμένη, ακόμα και αν υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες και τραπεζικά κεφάλαια. Αυτό θα καθυστερήσει την επάνοδο της οικονομίας σε ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, εκτός και αν μπορέσουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις από το εξωτερικό. Αυτή πρέπει να είναι και μια από τις κύριες προτεραιότητες της κυβέρνησης».

Η δεύτερη πρόκληση είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. «Η πρόσφατη αναστάτωση δείχνει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα αποτελέσουν μεγάλο πονοκέφαλο, ενώ εξίσου μεγάλες προκλήσεις θα είναι η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, η εφαρμογή του ΓΕΣΥ και η έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας. Η πολιτική βούληση της κυβέρνησης και της βουλής να τα βάλουν με ειδικά συμφέροντα θα δοκιμαστούν σκληρά. Όμως πρέπει να αντεπεξέλθουν γιατί η κυπριακή οικονομία έχει μεγάλη ανάγκη αυτές τις μεταρρυθμίσεις», τονίζει ο κ. Κληρίδης.

Η ΕΕ αναμένει ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4,8% το 2014 ενώ για το 2015 προβλέπεται ανάπτυξη 0,9%. Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να ανέλθει στο 5,8% του ΑΕΠ φέτος και στο 6,1% το 2015.

Το δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθεί στο 121,5% του ΑΕΠ το 2014 και το 2015 στο 125,8%.

Όσον αφορά την ανεργία, θα αυξηθεί στο 19,2% το 2014 ενώ για το 2015 προβλέπεται μείωση στο 18,4%.

Της Γεωργίας Χαννή