You are here

Οικονομική ένεση το καρναβάλι Λεμεσού

07/02/2018 06:22

Μια από τις πιο κερδοφόρες περιόδους για πολλούς επαγγελματίες αποτελεί αυτή του καρναβαλιού στη Λεμεσό.  Οικονομική ένεση η οποία αποφέρει εκατομμύρια ευρώ σε μεγαλύτερη γκάμα επαγγελματιών από όσο πιστεύεται, εκ των οποίων κάποιοι εργάζονται μήνες πριν το 11ήμερο του Λεμεσιανού γλεντιού.

Πέραν των ξενοδοχείων, των εστιατορίων και των καφετεριών που ξεχειλίζουν από κόσμο τις μέρες του καρναβαλιού και ιδιαίτερα τα δύο Σαββατοκύριακα που μεσολαβούν μεταξύ της παιδικής και της μεγάλης καρναβαλίστικης παρέλασης, πολλοί άλλοι επαγγελματίες γεύονται τα οικονομικά οφέλη της μεγαλύτερης γιορτής της Λεμεσού. Επαγγελματίες που έχουν να κάνουν με τη δημιουργία των αρμάτων, των στολών, των μπιζού ή των κοσμημάτων και πάει λέγοντας.

Ένας μικρός αλλά σχετικά ενδεικτικός υπολογισμός για τα οικονομικά οφέλη από το καρναβάλι, είναι ο τζίρος που προέρχεται από τις καρναβαλίστικες στολές των ομάδων που συμμετέχουν στις δύο παρελάσεις.

Οι τιμές των στολών κυμαίνονται από €35 μέχρι και €80. Αν υπολογιστεί ως μέση τιμή μιας στολής το ποσό των €45 σε σχέση με το γεγονός ότι στις δύο παρελάσεις συμμετέχουν πέραν των 20 χιλιάδων καρναβαλιστών, τότε το ποσό φτάνει τις €900 χιλ.

Ένα ποσό στο οποίο δεν περιλαμβάνονται οι στολές που αγοράζονται ή ενοικιάζονται από πολίτες ή παιδιά για τους καρναβαλίστικους χορούς ή απλά για να τηρηθεί το έθιμο.

Τρίβουν τα χέρια οι ξενοδόχοι και οι ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής

Την τιμητική τους τις μέρες του καρναβαλιού έχουν τα ξενοδοχεία της πόλης.

Ντόπιοι και ξένοι κατακλύζουν τα ξενοδοχειακά καταλύματα της Λεμεσού όπου διαμένουν για να απολαύσουν τις καρναβαλίστικες εκδηλώσεις και χορούς που πραγματοποιούνται το εντεκαήμερο της διασκέδασης. Πέραν της διαμονής, αρκετοί είναι και οι καρναβαλίστικοι χοροί που διοργανώνονται σε ξενοδοχεία, δίνοντας έτσι μια ακόμη σημαντική οικονομική ένεση στη «νεκρή» χειμωνιάτικη περίοδο.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της επαρχιακής επιτροπής του ΠΑΣΥΞΕ, Χάρης Θεοχάρους, το καρναβάλι αποτελεί για τους ξενοδόχους, μια από τις πιο σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες του χειμώνα. 

Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια όπου γίνεται μια προσπάθεια αναβάθμισης του καρναβαλιού από το δήμο Λεμεσού και εμπλουτίζεται το καρναβάλι με πολλές και συνεχείς εκδηλώσεις, «γίνεται πόλος έλξης για πολλούς τουρίστες οι οποίοι πλέον επιλέγουν να μείνουν στα ξενοδοχεία διήμερα ακόμη και τριήμερα και όχι μονοήμερα όπως γινόταν στο παρελθόν και που δημιουργούσαν κάποια προβλήματα στη λειτουργία ενός ξενοδοχείου».

Προβλήματα, που όπως εξήγησε, δημιουργούνταν από το γεγονός ότι ξαφνικά ένα άδειο ξενοδοχείο γέμιζε με κόσμο και την επομένη άδειαζε ξανά «οπότε αντιλαμβάνεστε τι θέματα δημιουργούνταν με το φαγητό, την καθαριότητα κλπ».

Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρους στην πλειοψηφία τους τα ξενοδοχεία γεμίζουν κυρίως με ντόπιους αν και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «τα τελευταία χρόνια βλέπουμε τουρίστες από το εξωτερικό, ιδιαίτερα τους λεγόμενους επαναλαμβανόμενους χειμερινούς τουρίστες, οι οποίοι έτυχε να βρίσκονται στην Κύπρο την εποχή του καρναβαλιού, τα όσα έζησαν τους άρεσαν και επιλέγουν ξανά και ξανά αυτό το διάστημα για να επισκεφτούν τη Λεμεσό και αυτό είναι κάτι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό».

Σε ότι αφορά στους ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής, εστιάτορες, ψησταριές και καφέ, είναι γενικά παραδεκτό ότι τις μέρες του καρναβαλιού γεμίζουν με κόσμο. 

«Ίσως το κλίμα, ίσως το κέφι που επικρατεί, οι καρναβαλίστικοι χοροί που διοργανώνονται από οργανωμένα και μη σύνολα, όλο αυτό το ξέφρενο πανηγύρι που στήνεται στην πόλη από την Τσικνοπέμπτη, προκαλεί τους επισκέπτες και τους ντόπιους, να συμμετέχουν ενεργά. Οπότε από τη μια είναι οι παρέες ή οικογένειες που συμμετέχουν στις καρναβαλίστικες παρελάσεις που θα βγούνε έξω σε μια καφετέρια πριν την παρέλαση ή για φαγητό, ποτό ή καφέ μετά την παρέλαση, αυτοί που παρακολουθούν τις παρελάσεις, αυτοί που συμμετέχουν στους χορούς ή στις άλλες εκδηλώσεις. Γενικά ο κόσμος εκείνος τις μέρες γίνεται πιο εξωστρεφής, ίσως γιατί υπάρχουν και επιλογές στη Λεμεσό για το κάθε βαλάντιο», αναφέρει ενδεικτικά ιδιοκτήτης αλυσίδας εστιατορίων στη Λεμεσό.

Μια ολόκληρη βιομηχανία..

Μεγάλες είναι οι θετικές οικονομικές επιπτώσεις στην πόλη και κατά γενική ομολογία, περίπου για ένα μήνα όλοι οι επαγγελματίες ακόμα και όσοι μόνον περιφερειακά σχετίζονται με το καρναβάλι, έχουν ένα καλό εισόδημα.

Όπως αναφέρει η πολιτιστική λειτουργός του δήμου, Σκεύη Αντωνιάδου, την περίοδο του καρναβαλιού κερδίζουν όλα σχεδόν τα επαγγέλματα διότι όλοι δουλεύουν, ακόμη και οι πλανοδιοπώλες.  Βέβαια κάποιοι αρχίζουν εργασία πολύ πριν την περίοδο του καρναβαλιού, ώστε να είναι έτοιμα τα άρματα, οι στολές, κάποιοι άλλοι λίγες μέρες πριν, κλπ.

«Όλοι δουλεύουν. Ποιους να πρωτοθυμηθώ; Τους προμηθευτές ξύλων, σίδερων, μπογιών και άλλων τέτοιων υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των αρμάτων, τους ίδιους τους κατασκευαστές, τα τρακτέρ ή τα άλλα μηχανοκίνητα που χρησιμοποιούνται να μεταφέρουν τα άρματα; Τους προμηθευτές ρούχων για τις στολές, τις μοδίστρες, τα είδη μακιγιάζ, τα παιγνίδια, τα φον μπιζού, τα κοσμήματα, τους μακιγιέρ, τις κομμώτριες, οι γραφίστες για τα πόστερ ή τα διαφημιστικά; Αυτοί εργάζονται μήνες/μέρες πριν. Σκεφτείτε μόνο πόσο κρέας καταναλώνεται την Τσικνοπέμπτη όπου όλοι οι οργανισμοί, τράπεζες, εταιρείες, κέντρα κλπ, βγάζουν τις φουκούδες έξω και ψήνουν κερνώντας τους περαστικούς με σούβλες, σουβλάκια, λουκάνικα, χαλούμια, κρασί, μπύρες, αναψυκτικά.  Οι πλανοδιοπώλες, όλοι δουλεύουν. Είναι αλυσίδα και πραγματικά παίρνει μπρος», αναφέρει η πολιτιστική λοειτουργός.

Το καρναβάλι δεν είναι μόνο για τους Λεμεσιανούς, μιας και έρχονται διάφοροι επισκέπτες από όλη την Κύπρο για τη μεγάλη παρέλαση. «Με πολλή χαρά εμείς στη Λεμεσό υποδεχόμαστε άτομα απ' όλες τις επαρχίες, και ειδικά από τη Λευκωσία ξέρουμε ότι έρχονται και στηρίζουν το καρναβάλι της Λεμεσού και αυτό φαίνεται και στις συμμετοχές στις διάφορες ομάδες στην παρέλαση, αλλά και στις κρατήσεις στα ξενοδοχεία αυτό το Σαββατοκύριακο στη Λεμεσό. Εκτός από τη χαρά που προσφέρει, είναι επίσης και μια οικονομική ένεση για την πόλη, αφού όλοι οι χώροι ψυχαγωγίας παρουσιάζουν υψηλή πληρότητα, από τα ξενοδοχεία, μέχρι τις καφετερίες και τα εστιατόρια», τόνισε η κ. Αντωνιάδου.

Τέλος, η πολιτιστική λειτουργός είπε ότι το καρναβάλι είναι η μεγαλύτερη λαϊκή γιορτή του νησιού και είναι μια μεγάλη ανοιχτή πρόσκληση για όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, εθνικότητας και θρησκείας.

Της Μαρίας Κωνσταντίνου