You are here

Πλεόνασμα 1% στον προϋπολογισμό 2018

13/09/2017 12:49
Αύξηση στα έσοδα και τις δαπάνες κατά 3,4% και εκτιμήσεις για δημοσιονομικό πλεόνασμα ίσο με 1% του ΑΕΠ περιλαμβάνει ο νέος προϋπολογισμός του 2018, δήλωσε ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Μετά τη συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο ενέκρινε τον προϋπολογισμό για το 2018 και το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο για την επόμενη τριετία 2018-2020, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει μια σειρά από νέα έργα και νέες πολιτικές.

«Υπάρχει μια αύξηση στα νούμερα 3,4% με αντίστοιχη αύξηση στις δημόσιες δαπάνες. Αύτη η αύξηση στα έσοδα δεν προέρχεται από εισπρακτικά μέτρα και από φόρους αλλά από την περαιτέρω αναθέρμανση και ενδυνάμωση της αναπτυξιακής προοπτικής της οικονομίας», ανέφερε.

Είπε επίσης πως θα υπάρχει πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ.

Όσον αφορά στα αναπτυξιακά έργα που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός είπε ότι, «τα αυξημένα έσοδα μας επιτρέπουν να αυξήσουμε και τις δαπάνες χωρίς να ξεφεύγουμε από τα όρια του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού».

Αισιόδοξος για έξοδο από κατηγορία junk

Ερωτηθείς κατά πόσο θα εξέλθει η χώρα από την κατηγορία «σκουπιδιών» εξέφρασε την εκτίμηση ότι αν συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια της ανάκαμψης και της εξυγίανσης η Κύπρος θα βγει από την κατηγορία junk που την έχουν οι οίκοι αξιολόγησης.

«Εκτιμώ πως βρισκόμαστε σε μια πορεία αναβαθμίσεων αλλά δεν μπορώ να πω πότε ακριβώς θα βγούμε από την κατηγορία junk», τόνισε.


Σημείωσε τις μεγάλες επενδύσεις στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ειδικότερα στο πρόγραμμα της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης που θα μεταρρυθμίζει πλήρως τη λειτουργιά των δικαστηρίων με σημαντικό όφελος για την οικονομία και την κοινωνία, καθώς και την ίδρυση εξειδικευμένου εμπορικού δικαστηρίου και την καθιέρωση της ηλεκτρονικής υπογραφής».

Πρόκειται, είπε, για ένα πρόγραμμα το οποίο προωθείται με υποστήριξη εμπειρογνωμόνων από την Εσθονία

Πρόσθεσε ότι προωθείται και η πλήρης μηχανογράφηση του τμήματος φορολογίας και το νέο πρωτοποριακό σύστημα διαχείρισης του προϋπολογισμού, προσωπικού ανθρώπινου δυναμικού, στο πλαίσιο μίας πλήρους μεταρρύθμισης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Σημαντικές, είπε, είναι και οι επενδύσεις σε πανεπιστημιακές και ερευνητικές υποβολές.

Για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια περιλαμβάνονται και μεγάλα οδικά έργα, είπε ο υπουργός οικονομικών όπως είναι ο δρόμος Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, η δεύτερη φάση του δρόμου Λεμεσού – Πλατρών και ο περιμετρικός Λευκωσίας.

Εξήγησε ακόμη ότι αναπτυξιακές δαπάνες υπάρχουν σε διάφορες κατηγορίες δαπανών και έφερε ως παράδειγμα τις μεγάλες επενδύσεις που βρίσκονται στο πανεπιστήμιο Κύπρου οι οποίες δεν φαίνονται στον αναπτυξιακό προϋπολογισμό του 2018 αλλά φαίνονται στο σκέλος των χορηγιών προς το πανεπιστήμιο.

«Όλα αυτά δημιουργούν ένα πολύ σημαντικό αναπτυξιακό πλαίσιο, το οποίο θα μπορεί να υποστηρίξει την κινητήριο δύναμη της ανάπτυξη της οικονομίας που δεν είναι άλλη από αυτήν των παραγωγικών τομέων της ιδιωτική οικονομίας», υπογράμμισε ο υπουργός οικονομικών.

Σχολιάζοντας επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «θεωρώ πως με αυτό τον τρόπο απαντούμε στην κριτική ότι υπάρχει χαλάρωση των δημόσιων οικονομικών λόγω εκλογών, αλλά και στην κριτική ότι ακολουθούμε πολιτική λιτότητας, ενώ προωθούμε νέα έργα», υπέδειξε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι θέλουμε να αυξήσουμε το ποσοστό υλοποίησης του προϋπολογισμού και ο τρόπος με τον οποίο θα το αυξήσουμε είναι με την ένταξη τέτοιων νέων έργων τα οποία μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης.

Όσον αφόρα στη δήλωση του για τον κατώτατο μισθό που προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης είπε ότι «κατανοώ ότι δεν μπορεί η αντιπολίτευση να διεξαγάγει προεκλογική εκστρατεία χωρίς να αναφερθεί στον τομέα της οικονομίας και κατανοώ ακόμη την δυσκολία της να εντοπίσει υπαρκτά προβλήματα στον τομέα της οικονομίας».

«Συνεπώς γίνεται συζήτηση γύρω από ένα ανύπαρκτο ζήτημα, ο ελάχιστος μισθός στην Κύπρο έχει διατηρηθεί ανέπαφος από αυτή την κυβέρνηση παρά το ότι περάσαμε από μνημόνιο σήμερα βρίσκεται στην 7η σειρά των χωρών της ΕΕ και εκεί θα παραμείνει», πρόσθεσε.

Ο προϋπολογισμός 2018 αναμένεται τις αμέσως επόμενες εβδομάδες να κατατεθεί στη βουλή προς εξέταση και κατόπιν προς ψήφιση.

Της Ηρώς Ευθυμίου